ПРЕДСТОЯЩО - 2017, Брой 1

Изложба „Последен репортаж“ на Камен Старчев 28 февруари – 26 март 2017 Софийска градска художествена галерия

       Камен Старчев е сред най-активно работещите съвременни български художници. Той притежава ярък индивидуален почерк и разпознаваем стил, в който модерните технически средства са подчинени на интелигентно, естетско и философско осмисляне на действителността. Камен Старчев е роден през 1971 в София. Завършил е Средното специално художествено училище за изящни изкуства “Акад.
Илия Петров”, София, през 1990 г., а през 1997 г. – Националната художествена академия, София, специалност Скулптура.

      Автор е на множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина.

      Носител е на престижни награди от международни конкурсни периодични изложби на изобразителното изкуство като Gaudenz B. Ruf Award, 2013, Гран При на VIІ  Международно триенале на графичните изкуства, София`2014 и др.

      Композициите на Камен Старчев провокират и привличат с неочаквани и въздействащи решения – изчистени от клишета, те са изящен образ на реалността отвъд нейните визуални и смислови граници. В тях мигът, непосредствено предхождащ връхлитането, мистично се слива с безкрайността на момента когато вече нищо не съществува.

 

Проектът „Последен репортаж ” е структуриран около представата за случващото се, като със средствата на изображението интерпретира усещането за завършек, окончателност, необратимост. Изложбата включва три взаимно преплитащи се цикъла, които от различни гледни точки допълват и развиват основната линия:

Серията „Тялото на Орфей” припомня легендата за последните дни на певеца като хипотетичен символ на края на цивилизациите.

Цикълът „Земна светлина” е замислен като своеобразен реквием, съчетавайки абстрактна образност с разпознаваеми детайли от реалността.

Цикълът „Наблюдение” прибавя поредица от изображения, представящи определена логическа последователност и причинно-следствени връзки.

Всички произведения, включени в експозицията, са векторни графики – дигитален пигментен печат върху хартия, с преобладаващо големи формати, създадени в периода 2014 – 2017 година.

 

 

1337 общо 1 за днес