„Младите, опърничави … никой не ги разбира и те не искат никого да разберат”. Фараон Рамзес ІІ (около 3500 г. до н.е.) - 2015, Брой 1

За резултатите от едно състезание на архитектурни проекти

Ние се смятаме за архитекти с практичен и новаторски поглед към архитектурните, инфраструктурни и социални проблеми на столицата. Наскоро участвахме в инициативата “Направи си сам София”, организиран от Сдружение “Трансформатори” и Столична община. Това е проектът, с който София се класира на финала на конкурса „Предизвикателството на кметовете“ на Фондация „Блумбърг“ през 2014 г.

Основната идея на инициативата е да се организира отворен конкурс за идеи за облагородяване на градската среда, в които да участват социално ангажирани граждани от всякакви възрасти с различни професии. Като хора със засилена чувствителност към проблемните зони в средата, която обитаваме, взехме решение  да се включим. За трансформация бяха предложени 23 обществени пространства в София. Обект на нашата разработка стана Плажът на Панчаревското езеро.

Настоящото състояние на Плажа Панчарево е хаос, безотговорност и разруха, влизащи в конфликт с природните дадености на местността. Ние се опитахме да вдъхнем нов живот на средата за отдих като преизползваме  съществуващата градска мебел и я обновяваме така, че да създадем единен облик  и проследим една обща концепция във всичките си намеси.

 Целта на проекта ни бе да създадем условия за практикуване на традиционните за района мероприятия като риболов или хранене на открито, като се възползваме от заварените вече съоръжения. За обогатяване на набора от дейности за забавление и рекреация предложихме и изграждането на нови – като наблюдателна кула и спортно игрище.

  Друг пункт, по който помислихме беше комфорта на рибарите. Предвидихме изграждане на удобни шезлонги от дървени палети, по наш дизайн, за най-възловите рибарски местенца.

  С цялата си отговорност съзнаваме, че наред с грижата за хората основно наше задължение е грижата към природата. Смятаме, че множеството временни огнища на територията на Плаж Панчарево нанасят трайна вреда на растителността и почвата. Затова предложихме преустройство на съществуващите метални кошчета за отпадъци във функционални барбекюта.

  Целта на нашия проект бе да обедини хора с различни интереси и да им създаде по-добри условия за практикуването им в една приятна природна и целесъобразна среда.

Винаги сме въодушевени и амбицирани, когато имаме възможност да участваме в подобни благородни инициативи. Идеята и начина на протичането на конкурса бяха коректни и добре обмислени според нас. Единственият недостатък, който отбелязахме, бе оценяването на проектите. Не мислим за уместна липсата на професионално жури на конкурс, който ще засегне преустройството на възлови точки в столицата. Поне в един от етапите на оценяване трябваше да присъства такова професионално сито.Това са намеси, които имаха шанса, въпреки бюджета си, да се превърнат в устойчиви системи.  И все пак, надяваме се в бъдеще да участваме в повече подобни социално ангажирани инициативи.

Проектът: реВИЗИЯ Плаж – Панчарево

 

post7 imge3
post7 imge2
post7 imge1
 
1077 общо 1 за днес