НАСЛЕДСТВО - 2021, Брой 2

200 години от рождението на Георги Стойков Раковски

 

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ Българската академия на науките отбелязва 200 години от рождението на великия революционер Георги Стойков Раковски с постерна изложба, която е подредена в централното фоайе на БАН.  ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ Експозицията проследява разностранните изяви на големия революционер, дипломат, публицист, поет, учен чрез книги и периодични издания от и за Раковски, които се съхраняват в богатите фондове на Централната библиотека на БАН.

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ Използвани са старопечатни издания от Възрожденската сбирка (оригинални първи издания на авторски книги на Раковски), книги от личните библиотеки на Феликс Каниц (с автограф от самия Раковски), Никола Начов и други.

 ​​ ​​ ​​​​ Разказът за Раковски чрез неговото творчество представя един наистина „образ невъзможен“, който препуска през целия си живот като един непокорен и вечно търсещ дух, жаден за свобода, обрекъл се на народа си. ​​ 

https://www.bas.bg/wp-content/uploads/2021/04/01-1-2-711x1024.jpg 

 

 ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​​​ Чрез поезията си той ни отвежда в Балкана, за да ни зареди с хайдушкия романтизъм  на своите стихове, като революционер и ръководител на Първата българска легия го виждаме в Белград, после съставя „Статут за привременно българско началство в Белград“, т.е. чертае основите, върху които да се изгради бъдещото свободно българско правителство.

 

https://www.bas.bg/wp-content/uploads/2021/04/02-1-1-711x1024.jpg

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Българин с рядка за онова време култура, ерудит, полиглот, той се изявява и като блестящ дипломат от европейски мащаб в преговорите, които води на най-високо политическо и дипломатическо равнище в Гърция, Сърбия, Румъния, Черна гора и др., поддържа връзка с полските революционни емигранти.

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Пламенен редактор и издател на вестници в Нови Сад, Белград и Букурещ, основоположник на българската революционна журналистика, Раковски превръща периодичните си издания в мощни трибуни на българската революционна идеология.

 

https://www.bas.bg/wp-content/uploads/2021/04/03-1-1-711x1024.jpg

 

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ Чрез публицистичните си брошури подкрепя енергично усилията за създаване на независима Българска църква, като се противопоставя категорично на гибелната за българския народ политика на преселване на големи човешки маси  извън българските предели и в „Позив към българите за въстание“ от 1862 година настоява, че „Нашата свобода от нас зависи!“

​​ 

https://www.bas.bg/wp-content/uploads/2021/04/06-1-1-717x1024.jpg

 

 

https://www.bas.bg/wp-content/uploads/2021/04/04-1-1-711x1024.jpg

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ Не на последно място Раковски е и учен – езиковед, етнограф, историк, който като един „мечтател безумен“ ни разказва романтично българската история и като един нов Паисий иска да пробуди у българина заспалото чувство на национална гордост и самочувствие.