ИЗОБРАЗИТЕЛНИ И ПЛАСТИЧНИ ИЗКУСТВА - 2016, Брой 6

Националната награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора“

135 godini - Vladimir Dimitrov-Maystora

Съюзът на българските художници (СБХ) учредява Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ през 1982 г.,  когато е националното честване на 100-годишнината от рождението на Майстора, за което има решение и на ЮНЕСКО – признание за художника и приноса му към световното изобразително изкуство.

Националната награда на името на Майстора се присъжда на български художник за значителен принос за развитието на българското изобразително изкуство и е награда за цялостно творчество.

След прекъсване от 1990 г. до 2012 г. присъждането на наградата се възобновява по инициатива на Община Кюстендил, с участието на СБХ и Министерството на културата. Наградата е статуетка,  диплом, 5000 лв. от община Кюстендил и 2000 лв. от Министерството на културата. Статуетката е дело от скулптора Кирил Матеев, определен с конкурс за изработване на Националната награда на името на Майстора.  

Сред носителите на Националната награда за живопис са художниците: Илия Петров, Калина Тасева, Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Стоян Сотиров, Генко Генков, Стоян Сотиров, Димитър Киров, Румен Гашаров, Георги Баев, Калина Тасева, Светлин Русев, Атанас Яранов, Вера Недкова, Веса Василева, Емил Стойчев, Теофан Сокеров, Милко Божков, а след възстановяването на наградата – Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев.

Определянето на носителя на наградата се осъществява от професионално жури като се номинират най-добрите самостоятелни изложби на български художници, открити през съответната година. От всички самостоятелни изложби, които са значителен брой, се номинират само тези, чиито автори се оценяват като художници с принос за развитието на българското изобразително изкуство.  

За 2016 г. са номинирани 9 художника: Десислава Минчева, Димитър Генчев, Иван Димов, Иван Милев, Игнат Игнатов, Красимир Русев, Надежда Кутева, Николай Майсторов, Сашо Стоицов.

Журито присъди Националната награда „Владимир Димитров-Майстора“ за 2016 г. на художника Николай Майсторов. Наградата бе връчена в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил на рождения ден на Майстора – 1 февруари.

На този ден, 1 февруари, в галерията се открива самостоятелна изложба на носителя на наградата от предходната година и Общата годишна изложба на кюстендилските художници.  

Носителят на Националната награда за 2015 г. – проф. Станислав Памукчиев, откри на 1 февруари 2017 г. в галерията в Кюстендил самостоятелната си изложба „Завръщане“.  

 

2391 общо 1 за днес