НАСЛЕДСТВО - 2016, Брой 4

Международно биенале на графиката, Варна, 35 години – имена, цифри и оценки

ОЦЕНКИТЕ  

● акад. проф.Светлин Русев, художник: „Във времето, когато Биеналето се формира и започна дейността си, Варна беше една от най-интересните творчески групи. Във Варна работеха няколко художника, които бяха изключителни, силни автори в живописта, в графиката, в скулптурата. И Варна, без да е толкова шумна, като Пловдив или Бургас, които в определен момент имаха славата на центрове на новата пластична култура, бе един от най-съдържателните центрове. Там работеха Стоимен Стоилов, Ванко Урумов, Милко Божков, Альоша Кафеджийски, покрай тях една група по-млади автори. В един момент се оказа, че точно Варна е една от най-силните групи на Съюза на художниците.  Неслучайно „Вулкан” беше едно средище на събирателна творческа енергия…Струва ми се, че от няколко места се създаде една атмосфера, която беше естествена. Но, разбира се, идеята си беше варненска, идеята беше основно на Стоимен.

… Рано или късно, ако някой прави сериозни изследвания като цяло на българската култура и в частност на българската графика… без това, което е направило Варненското биенале, трудно ще може да направи една реална и сериозна преценка. Варна имаше климат и атмосфера, каквито в малко градове ги имаше. Неслучайно казвам, че завод „Вулкан“ беше един символ на духовна енергия. …

…Фондът е много сериозен и много богат. Този фонд трябва да има своите изяви, което означава, че трябва да има своята Галерия. Всеки един от тези големи автори трябва да бъде показван.

… Българската графика беше на много високо ниво. Аз се шегувах, че това е интелигенцията на Съюза на художниците.”

● проф.Стоимен Стоилов, художник: „С идването на по-млада група художници, повечето от които се занимаваха основно с графика, освен със живопис, Варна стана място, за което се заговори като за варненска графична школа … Много ни помогнаха  ръководителите на Варна и на културата ù. Подкрепиха идеята, намериха се средства. Секция „Графика”, Съюзът на българските художници, Министерството на културата – тази идея успя да убеди всички тях в необходимостта да се създаде един графичен форум… Подготовката започна още 1977 г. Първата проява, бих я нарекъл предходна на Биеналето, беше българска графична изложба с международно участие (1979 г.). Спомням си  такива големи художници като Виктор Вазарели, Дато, Хосе Ернандес, Винсент Хложник, Елвин Бруновски, …..Гаджович и много  други прочути художници, които взеха участие и продължиха да участват и след това.

     Не бих казал, че беше лесно да се организира такова Биенале. Появи се необходимостта да се създаде Графична база. Тя е основата за осъществяването на големи графични творби. Назначихме двама умдрукери, необходими за това – Петко Кирчев и Иван Бойчев, които заедно с художниците създаваха интересни графични творби, за които се заговори както в страната, така и по света.

    При създаването на Биеналето поканихме за член на журито проф. Валтер Кошацки, който тогава беше Директор на „Албертина”, Виена. Той прие и участва два пъти като член на Журито. Сподели  разбирането си, че изкуството е най-добият начин за диалог и мост за разбирателство между хората … Чрез графиката ние влизаме в света и се свързваме със света…

     Сега мисля, че това е било нашето, българско участие в обединяването на културите на Европа.“    

д-р Габриеле  Кошацки за участието на проф. д-р Валтер Кошацки, Австрия в Биеналето: „Офортът и литографията му харесваха особено и приемаше с удоволствие поканите да бъде член на жури, включително в биеналетата в бившия Източен блок, сред които тези в Любляна и Варна … За него беше важно, особено по време на промените. Той винаги казваше: Когато политиката не може да помогне, трябва да се намеси изкуството. Убеждаваше тукашните творци да участват в Биеналето, но не защото така трябва, а го правеше със сърцето си.”  

проф.д-р Филип Маурер, изкуствовед, Австрия: „Изкуството се отличава с това, че преминава границите. Не ги приема. Във всяка една посока. И особено днес. … Голямо Биенале  като Варненското показва на творците кой какви граници прекрачва. Творците не могат  да бъдат ограничавани по никакъв начин.                                                                                                 

    Подборът на творби за Биеналето е напълно демократичен, защото творби от висока класа никога не са били отхвърляни. По молба на Стоимен Стоилов и Венцеслав Антонов трябваше да подбера творби от австрийски художници и да ги изпратя във Варна. Никой не ми е давал указания.

    Биеналето има своето място, и то от много години. У нас, в Австрия се говори за 3 големи биеналета – Варна, Любляна и Краков. Варна  е част от тази триада през последните години, а от 1998 г. може би има ново развитие. Краков се развива в насока компютърна графика, Любляна – в посока медийно изкуство, а Варна – целенасочено и съзнателно пази мястото си като център на класическите техники в графика.”

Михаел Шнайдер, художник, Австрия: „Три пъти мои творби бяха излагани във Варна. Каталозите и самото биенале са важни етапи в живота на твореца, защото той сам трябва да направи избора си и от създаденото от него през изминалите 2 години да избере това, което преценява като най-важно. Така творецът вижда своето развитие, но и развитието на графиката изобщо в сравнение с работата на другите графици. Така възниква диалогът, а това е най-впечатляващото.”

проф. Роберт Янчович, художник, Словакия: „Възприемам света като графика. В съдбата ми графиката присъства вече 25 години. През периода, когато започвах своя професионален път, имаше няколко графични биеналета и триеналета. Между тях беше и Варненското биенале. С нашия средноевропейски поглед ние го преценявахме като събитие от най-отдалечения ни изток. След това разбрахме, че такива има във Владивосток и в Япония. Но в тази наша територия Варненското биенале светеше някак особено. Като че ли съществуваше комплекс на  биеналетата – в Любляна, Краков, но Варненското биеналета се възприемаше като едно от най-интересните. Малко ще се върна в историята, тъй като тогава ситуацията беше по-различна от днес. Ние нямахме друг шанс – графиката беше форма на преживяване и представяне. Графиката беше форма на комуникация в света. Тя лесно се изпращаше по света като послание – опаковаше се, изпращаше се и се чакаше за отговор. Имах в живота си щастието, че всички изпратени от мен неща имаха много добри отзиви. Така се получи и във Варна, където през 1993 г. получих Голямата награда на Биеналето.”

● Виеслав Халадай, художник, Полша: „Това е 5-тото ми участие на Международното биенале, Варна. Преди 2 години спечелих голямата награда. Всеки път съм горд от качеството на творбите, които участват. Тук са експонирани творби от цял свят, което говори за реномето на Биеналето. Не само тези произведенията са от различни държави, но техните автори са прекрасни графици, които са много актуални в момента.”

● проф. Айшегюл Изер, художник, Турция: „… когато бях много млада, участвах в Биеналето. Сега съм член на Журито. Много съм щастлива, защото българското графично изкуство е много добро.  Имам много добри впечатления от организацията и бих искала да благодаря на Община Варна за организиране на 14-тото Биенале на графиката. Мисля че е много важно да се прави изкуство, за да  няма проблеми, войни, болести – само изкуство.”

● проф. Паоло Чампини, художник, Италия: „Много пъти съм участвал във Варненското биенале като състезаващ се. Сега за мен е чест да бъда член на журито и да преценявам работата на другите. Това ми е много интересно. Интересно е и поради факта, че в тази роля съм вече трети пъти – във Варна, на Триеналето в Кайро, после в Битоля, Македония.”

Клара Бруновска за Алвин Бруновски, Словакия: „… дойде покана за неговото участие в българското Биенале … Българите са много гостоприемни. Освен това там бяха и приятели на съпруга ми, някои от които са били студенти в Братислава, така че отношенията ни бяха много повече от близки – просто се чувствахме сред свои хора.”

проф.Адолф Фронер, художник, Австрия: „Варна и сцената на изкуството на България ми бяха добре познати от приятеля ми Майер, който имаше добри контакти с България. Участвах в една изложба на реалистичното изкуство в София – това беше един вид рекламна стратегия. Творецът трудно пробива сам. Когато един творец иска по-голяма популярност – участва в много биеналета в Европа. Така и аз участвах в много биеналета, сред които и това във Варна. Прекарах няколко дни там, страната много ми хареса, мога да кажа, че почти се влюбих в България. Запознах се с много творци и ме впечатли тяхната висока класа. Желязната завеса сякаш не съществуваше за тях. Те всички познаваха изкуството на Париж, на така наречения Запад, както и самият аз, винаги съм се интересувал от Изтока – слънцето изгрява от изток.”

проф. Ерих Щайнингер, художник, Австрия: „… приех поканата и изпратих няколко творби. Тези творби бяха приети в Биеналето и аз участвах в него още няколко пъти. През 1991 г. получих Първа награда за изпратените от мен творби. Получих я и можах да се убедя лично колко голяма работа бяха свършили организаторите, с колко професионализъм беше проведено то.  Спомням си добре – там имаше една фабрика, нещо като колония от творци, които интензивно се занимаваха с печатна графика. Този спомен е останал трайно в съзнанието ми. Можàх да закупя няколко творби от тези творци. Това Биенале е много голямо и почти единствено в Европа от този мащаб.”

 

Михаел Хедвиг, художник, Австрия: „За Биеналето научих от виенските издания по изкуство на Филип Маурер. Там намерих много информация за Биеналето и за Варна.  За мен бе интересно високото му международно признание. Виждам, че на последното му издание е имало над 500 участници от 40 държави и това за участниците е интересно като форум за международни дискусии.”   

● проф. Ивайло Мирчев, художник: „В съвременното, постмодерното изкуство, всички казват: графиката губи позиции. Но се казва и друго – че живопистта е мъртва. Аз със сърцето си не мога да го приема. И тези хора, каквото е Биеналето във Варна го доказват. Не може да бъде мъртво едно нещо, създадено от хора с идеи, от хора с вълнения, от хора, които живеят в едно време, богато на събития. Тези събития трябва да бъдат изразени по някакъв начин. Тук ги виждате. По модерен начин. Затова Биеналето стои модерно сред големите биеналетата по света.

   Само вижте наградените, лауреатите през годините. Страхотни имена, невероятни, това са едни от най-големите графици на всички времена.”

● Ирина Мутафчиева, изкуствовед: „Вече повече от четвърт век съществува българското явление Международно биенале на графиката, Варна. И  бих искала да поздравя всички варненци и най-вече колегите си, които с усилията си правят възможното това явление да се задържи, защото, както знаем, много неща в културните ни традиции с годините се стопяват. Слава богу, Варненското биенале не е сред тези явления. То е било школа за всички нас. От него ние узнавахме и опознавахме редица световни майстори на графиката. От него ние опознавахвахме и сложността на графичното изкуство и на различните техники. Както е било школа за нас, дай боже, да е школа за бъдещите поколения.”  

Владимир Гаджович, художник, Словакия: „ Сътрудничехме си много интензивно – аз бях  в България, представих им моя изложба, показвах неща, свързани с графичните техники. После те идваха тук.  Постоянното ядро, което движеше нещата напред  бяха Стоимен Стоилов, Стоян Стоянов, Течи, Стоян Цанев. Започнаха да канят изтъкнати творци от Европа. Между първите поканени бях и аз. Получих и отличие.

    Чест за организаторите е, че успяха да запазят високото ниво на Биеналето във Варна и устояха на всички предизвикателства – това е страхотно!”

●●●

ИЗМЕРЕНИЯТА НА БИЕНАЛЕТО

Уточнения: Названията на институции, организации, както и званията и длъжностите на художниците, кандидатстващи за участие в Биеналето са посочени така, както фигурират в издадения каталог през съответната година. Посочените данни за мястото и времето на експозицията на всяко поредно Биенале са само от официални източници – каталог на Биеналето, покана, съдържаща се в него или са получени от уредниците на Международното биенале на графиката`Варна.

1-во МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`1981

ОРГАНИЗАТОРИ

Комитет за култура

Съюз на българските художници

Окръжен съвет за култура, Варна

ОРГАНИЗАЦИОНЕН КОМИТЕТ

Тодор Стойчев, Първи секретар на ОК на БКП, Варна

проф. Пейо Бербенлиев, заслужил деятел на културата,

         заместник председател на Комитета за култура

проф. Светлин Русев, народен художник, председател на СБХ

проф. Христо Нейков, народен художник, зам.председател на СБХ

Димитър Остоич, заслужил деятел на културата, първи зам.председател на         

          СБХ

Симеон Венов, заслужил художник, секретар на секция „Графика“ на СБХ

Зафир Йончев, заслужил художник, отговарящ за групите на художниците на

          окръжните градове

Юли Минчев, заслужил художник, член на УС на Творческия фонд на СБХ

Борислав Стоев, заслужил художник, член на ръководството на секция „Графика“

Стоян Стоянов, художник, секретар на СБХ

Стоимен Стоилов, художник, секретар на Групата на художниците, Варна и директор на Биеналето

Димитър Попов, председател на Изпълнителния комитет на Окръжния народен съвет, Варна

Геновева Михова, секретар на Окръжния комитет на БКП, Варна

Христо Тошков, председател на Общинския народен съвет, Варна

Николай Димитров, председател на Окръжния съвет за култура, Варна

Райко Колеманов, директор на Двореца на културата и спорта, Варна

ЖУРИ

проф.Светлин Русев, народен художник – председател

Анастасия Панайотова, заслужил художник

проф.Атанас Стойков, заслужил деятел на изкуството

Борислав Стоев, заслужил художник

Зафир Йончев, заслужил художник

Здравко Манолов, заслужил художник

Иван Димов, художник

Любомир Йорданов, художник

Петър Брайков, художник

Румен Скорчев, заслужил художник

Симеон Венов, заслужил художник

Стоимен Стоилов, художник

Стоян Стоянов, художник

Стоян Цанев, художник

Тодор Атанасов, заслужил художник

Тодор Панайотов, народен художник

проф.Христо Нейков, народен художник

Юли Минчев, заслужил художник

Луиза Тахмисян, представител на Окръжния комитет на БКП, Варна

Николай Димитров, председател на Окръжния съвет за култура, Варна

Георги Лечев, художник, представител на Окръжния съвет за култура, Варна

Иван Б.Иванов, художник, представител на Комитета за култура

● За участие в експозицията на 1-вото Биенале журито е селектирало около 600 графични творби на 138 художника – 98 български и 39 чуждестранни от 16 държави от 3 континента – Европа, Азия и Америка: България, Германска демократична република, Западен Берлин, Италия, Куба, Норвегия, Полша, Румъния, СССР, Унгария, Федеративна република Германия, Франция, Финландия, Холандия, Чехословакия, Япония.

Класиралите се за участие в експозицията графични творби са представени  в изложбената зала на Двореца на културата и спорта, Варна, май 1981 г.

● Сред 98-те български участници са всички водещи български графици (само приетите за членове на секция „Графика“ на СБХ в началото на 80-те години на ХХ век са около 700 художника).

● Сред чуждестранните участници са и едни от най-големите имена на графиката : Алвин Бруновски, Иржи Андерле, Владимир Гаджович, Винцент Хложник, Чехословакия, Миодраг Джурич, Дадо, Франция, Кармело Гонзалес, Куба, Янош Каш, Унгария, Херман Хеблер, Норвегия, Джузепе Дзигайна, Италия, Акира Куросаки, Япония, Карл-Георг Хирш, ГДР и др.

НАГРАДИ

Голямата награда на град Варна на 1-вото международно биенале на графиката, Варна`1981

Тодор Панайотов, народен художник, България

Голямата награда на град Варна на 1-вото международно биенале на графиката, Варна`1981

проф.Винцент Хложник, Чехословакия

●Четири равностойни награди:

Анастасия Панайотова, заслужил художник

Борислав Стоев, заслужил художник

Петър Чуклев, заслужил художник

Златка Дъбова, заслужил художник

●Пет равностойни награди на спонсори:

Петър Брайков, художник

Георги Лечев, художник

Румен Скорчев, заслужил художник

Стоян Цанев, художник

Стоян Стоянов, художник

2-ро МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`1983  

ОРГАНИЗАТОРИ

Комитет за култура

Съюз на българските художници

Окръжен съвет за култура, Варна

ЖУРИ

проф.Светлин Русев, народен художник – председател

Анастасия Панайотова, заслужил художник

Борислав Стоев, заслужил художник

Зафир Йончев, заслужил художник

Захари Каменов, художник

Иван Димов, художник

Любомир Йорданов, художник

Максимилиян Киров, заслужил деятел на изкуството

Николай Алексиев, художник

Петър Брайков, художник

Румен Скорчев, заслужил художник

Симеон Венов, заслужил художник

Стоимен Стоилов, художник

Стоян Стоянов, художник

Стоян Цанев, художник

Тодор Атанасов, заслужил художник

проф.Тодор Панайотов, народен художник

проф.Христо Нейков, народен художник

Юли Минчев, заслужил художник

Геновева Михова, представител на Окръжния комитет на БКП, Варна

Николай Димитров, представител на Окръжния съвет за култура, Варна

Георги Лечев, художник, представител на Окръжния съвет за култура, Варна

Иван Б.Иванов, художник, представител на Министерството на културата

Антон Петков, представител на Контролната комисия

● За участие в експозицията на 2-рото Биенале журито е селектирало около 900 творби на 248 художника 146  български и 106 чуждестранни от 28 държави от 3 континента – Европа, Азия и Америка: България, Австрия, Аржентина, Венецуела, ГДР, Гърция, Индия, Иран, Испания, Италия, Канада, Куба, Мексико, Непал, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сирия, СССР, Унгария, ФРГ, Финландия, Франция, Чехословакия, Швейцария, Югославия, Япония

Класиралите се за участие в експозицията графични творби са представени в изложбената зала на Двореца на културата и спорта, Варна на 21 май 1983 г.

НАГРАДИ

ЗА БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ

Голямата награда на град Варна на 2-рото международно биенале на графика, Варна`1983 –

Златка Дъбова, заслужил художник

●Четири равностойни награди:

Борислав Стоев, заслужил художник

Стоян Цанев, художник

Милко Божков, художник

Любомир Йорданов, заслужил художник

●Пет равностойни награди :

Николай Алексиев, художник

Ада Митрани, художник

Христо Градечлиев, художник

Георги Лечев, художник

Захари Каменов, художник

ЗА ЧУЖДЕСТРАННИ ХУДОЖНИЦИ

Голямата награда на град Варна на 2-то международно биенале на графика, Варна`1983 –

Миодраг Джурич, Дадо, Франция

●Четири равностойни награди:

Паул Вундерлих, ФРГ

Иржи Андерле, ЧССР

Георгий Церетели, СССР

Акира Куросаки, Япония

●Награди за критика и отразяване на първото Биенале:

Максимилиян Киров, България

Мирослав Кударна, Чехословакия

3-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`1985

ОРГАНИЗАТОРИ

Комитет за култура

Съюз на българските художници

Окръжен съвет за култура, Варна

ЖУРИ

проф.Светлин Русев, народен художник – председател

Аксиния Джурова, критик

Алекси Начев, художник

Анастасия Панайотова, заслужил художник

Атанас Василев, художник

Борислав Стоев, заслужил художник

Георги Лечев, художник

Димитър Грозданов, художник

Зафир Йончев, заслужил художник

Захари Каменов, художник

Иван Димов, художник

Любомир Йорданов, заслужил художник

Максимилиян Киров, заслужил деятел на изкуството

Петър Брайков, художник

проф.Румен Скорчев, заслужил художник

Симеон Венов, заслужил художник

Стоимен Стоилов, заслужил художник

Стоян Стоянов, заслужил художник

Стоян Цанев, заслужил художник

проф.Христо Нейков, народен художник

Тодор Панайотов, народен художник

Юли Минчев, заслужил художник

Геновева Михова, представител на Окръжния комитет на БКП, Варна

Виолета Вълканова, представител на Окръжния съвет за култура, Варна

Христо Брайков, художник, представител на ЦК на БКП

Иван Б.Иванов, художник, представител на Министерството на културата

● За участие в експозицията на 3-тото Биенале са селектирани около 1000 творби  на 290 художника 150 български и 140 чуждестранни  от  33 държави от 3 континента – Европа, Азия и Америка: България, Австрия, Аржентина, Бангладеш, Белгия, Бразилия, Великобритания, ГДР, Гърция, Дания, Западен Берлин, Ирак, Ирландия, Испания, Италия, Мексико, Непал, Норвегия, Полша, Румъния, САЩ, СССР, Турция, Унгария, Финландия, ФРГ, Франция, Холандия, Чехословакия, Швейцария, Югославия, Япония

НАГРАДИ

ЗА БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ

Голямата награда на град Варна и Златен плакет на 3-тото международно биенале на графиката, Варна`1985 – Стоимен Стоилов, заслужил художник

●Четири равностойни награди и Сребърен плакет:

Иван Димов, заслужил художник

проф.Румен Скорчев, заслужил художник

Симеон Венов, заслужил художник

Стоян Цанев, заслужил художник

●Пет равностойни награди на спонсори и Бронзов плакет:

Любен Диманов

Мария Чакърова

Милко Божков

Михаил Петков

Петър Брайков

ЗА ЧУЖДЕСТРАННИ ХУДОЖНИЦИ

Голямата награда на град Варна и Златен плакет на 3-тото международно биенале на графиката, Варна`1985 – Кунито Нагаока, Япония

●Пет равностойни награди и Сребърен плакет:

Албин Бруновски, Чехословакия

Мортенсен Бьорн-Вили, Норвегия

Гурам Доленджашвили, СССР

Рейкаши Чаба, Унгария

Хосе Ернандес, Испания

●Награда за критика и отразяване на биеналето:

Димитър Грозданов, България

проф. д-р Валтер Кошацки, Австрия

4-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`1987

ОРГАНИЗАТОРИ

Комитет за култура

Съюз на българските художници, София

Окръжен съвет за духовно развитие, Варна

ЖУРИ

проф.Христо Нейков, народен художник

Алекси Начев, художник

Анастасия Панайотова, заслужил художник

Атанас Василев, художник

Борислав Стоев, народен художник

Георги Лечев, художник

Захари Каменов, художник

Иван Димов, заслужил художник

Любомир Йорданов, заслужил художник

Максимилиян Киров, заслужил деятел на изкуствата, критик

Николай Алексиев, художник

Петър Брайков, художник

Петър Чуклев, заслужил художник

Симеон Венов, заслужил художник

Стоимен Стоилов, заслужил художник

Стоян Стоянов, засулжил художник

Стоян Цанев, заслужил художник

Тодор Панайотов, народен художник

Христо Градечлиев, художник

Юли Минчев, заслужил художник

Геновева Михова, представител на ОК на БКП, Варна

Тодор Тачев, представител на Окръжния съвет за духовно развитие, Варна

Христо Брайков, художник, представител на ЦК на БКП

Иван Б.Иванов, художник, представител на Министерството на културата

● За участие в експозицията на 4-тото Биенале са селектирани около 900 творби на 260 художника – 109 български, 150 чуждестранни от 33 държави от 5 континента – Европа, Азия, Африка, Южна Америка и Австралия:  България, Австралия, Австрия, Аржентина, Белгия, Бразилия, Великобритания, Виетнам, ГДР, Гърция, Египет, Западен Берлин, Ирландия, Испания, Италия, Малта, Мексико, Монголия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Северна Ирландия, СССР, Унгария, Финландия, ФРГ, Франция, Холандия, Чехословакия, Швеция, Югославия, Япония

НАГРАДИ

ЗА БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ

Голямата награда на град Варна и Златен плакет на 4-тото международно биенале на графиката, Варна`1987  – Стоян Цанев

●Четири равностойни награди и Сребърен плакет:

Владимир Чукич

Захари Каменов

Милко Божков

Петьо Маринов

●Пет равностойни награди от спонсори и Бронзов плакет:

Петър Брайков

Николай Карамфилов

Александър Алексов

Пламен Пенов

Атанас Василев

Маня Вапцарова

ЗА ЧУЖДЕСТРАННИ ХУДОЖНИЦИ

Голямата награда на град Варна и Златен плакет на 4-тото международно биенале на графиката, Варна`1987 – Иржи Андерле, Чехословакия

●Пет равностойни награди:  

Джузепе Дзигайна, Италия

Адолф Фронер, Австрия

Иларион Голицин, СССР

Йоже Спацал, Югославия

Тадайоши Накабаяши, Япония

5-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`1989

ОРГАНИЗАТОРИ

Комитет за култура

Съюз на българските художници

Областен народен съвет, Варна

ЖУРИ  

проф.Христо Нейков, художник

Алекси Начев, художник

Анастасия Панайотова, художник

Борис Данаилов, художник

проф. Борислав Стоев, художник

Георги Лечев, художник

проф.Димитър Аврамов, критик

Захари Каменов, художник

Иван Димов, художник

Любомир Йорданов, художник

Максимилиан Киров, критик

Николай Алексиев, художник

Симеон Венов, художник,

Стоимен Стоилов, художник

Стоян Стоянов, художник

Стоян Цанев, художник

Теофан Сокеров, художник

Христо Брайков, художник

Йорданка Коцева, представител на Общинския народен съвет, Варна

Светла Трайкова, Общински комитет на БКП, Варна

Наско Якимов, представител на Общинския народен съвет, Варна

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ ЗА НАГРАДИТЕ

проф.Христо Нейков, председател – България

проф.Димитър Аврамов, България

Борис Данаилов, България

Максимилиян Киров, България

Стоимен Стоилов, България

Стоян Стоянов, България

Симеона Хошкова, ЧССР

Освалдо Гуайасамин, Еквадор

Адолф Фронер, Австрия

Зоран Крижишник, СФРЮ

Иларион Галицин, СССР

Теофан Сокеров, България,

представител на Комитета за култура

●За участие в експозицията на 5-тото Биенале са селектирани около  2000 графични творби на  538 художника – 146 български  и 392 –ма  чуждестранни художника от 46 държави от  6 континента: Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия: България, Австралия, Австрия, Аржентина, Бангладеш,  Белгия, Бразилия, Великобритания, ГДР, Гърция, Дания, Египет, Ейре, Еквадор, Израел, Индия, Испания, Италия, Йемен, Канада, Кипър, Куба, Латвия, Люксембург, Мароко, Монголия, Норвегия, Полша, Пуерто Рико, Румъния, САЩ, СССР, Турция, Унгария, Уругвай, ФРГ, Финландия, Франция, Холандия, Чехословакия, Швейцария, Швеция, Югославия, Южна Корея, Япония

НАГРАДИ

ЗА БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ

Голямата награда на град Варна и Златен плакет на 5-тото международно биенале на графиката, Варна`1989 – Симеон Венов, България

●Четири равностойни награди и сребърен плакет:

Анжела Минкова

Валентин Стефанов

Иван Нинов

проф.Румен Скорчев

●Награди на спонсори и бронзов плакет:

Ада Митрани,

Албена Михайлова

Атанас Василев

проф.Борислав Стоев

Захари Каменов

Иван Димов

Павел Алберт

Пламен Пенов

Явора Петрова

Награди на Фондация АРТДИАЛОГ, Париж

Етел Бъяш Лукач, Румъния

Георги Лечев, България

● Награди за критика

Борис Данаилов

Пламена Димитрова–Рачева

ЗА ЧУЖДЕСТРАННИ ХУДОЖНИЦИ

Голямата награда на град Варна и Златен плакет на 5-тото международно биенале на графиката, Варна`1989 – Зоран Тодович, СФРЮ

●Пет равностойни награди и сребърен плакет:

Ула Вирта, Финландия

Владимир Гажович, Чекословакия

Ернан Кеува, Еквадор

Ингве Несхайм, Норвегия

Кимура Шигеюка, Япония

6-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`1991

ОРГАНИЗАТОРИ

Министерство на културата

Съюз на българските художници

Общински съвет, Варна

СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ

Стоимен Стоилов – председател

Борис Клементиев, критик

Валентин Стефанов, художник

Георги Лечев, художник

Иван Гонгалов, художник

Иван Кенаров, художник

Красимира Димчевска, художник

Любомир Йорданов, художник

Михаил Петков, художник

проф.Румен Скорчев, художник

Стефан Марков, художник

Стоян Стоянов, художник

Христо Градечлиев, художник

Христо Кърджилов, художник

Валери Лечев, представител на  град Варна

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ ЗА НАГРАДИТЕ

проф.Румен Скорчев, България – председател

Иван Гонгалов, България

Петер Фюрст, Швейцария

Симеон Венов, България

Стоимен Стоилов, България

Стоян Цанев, България

проф.Юрий Герчук,СССР

● За участие в експозицията на 6-тото Биенале са селектирани около 1000 творби на 398 художника – 115 – български и 283 – чуждестранни художници от 39 държави от 6 континента – Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия: България, Австралия, Австрия, Албания, Аржентина, Бангладеш,  Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Ейре, Израел, Индия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Латвия, Люксембург, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Румъния, САЩ, Северна Ирландия, Судан, СССР, Тайланд, Турция, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Швеция, Югославия, Япония

НАГРАДИ

ЗА БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ

Голямата награда на град Варна и Златен плакет на 6-тото международно биенале на графиката, Варна`1991 –

Георги Лечев

●Четири равностойни награди и Сребърен плакет:

Милко Божков,

Пейчо Тодоров

Румен Нечев

Стефан Марков

●Пет равностойни награди и Бронзов плакет:

Албена Михайлова

Красимира Димчевска

Михаил Петков

Наталия Химирска

Николай Янакиев

Награда на Фонда-ция „Арт-диалог“, Париж, Франция

Христо Кърджилов

Награда за критика и Бронзов плакет

Енчо Мутафов

ЗА ЧУЖДЕСТРАННИ ХУДОЖНИЦИ

Голямата награда на град Варна и Златен плакет на 6-тото международно биенале на графиката, Варна`1991 – Ерих Щайнингер, Австрия

●Четири равностойни награди и Сребърен плакет:

Бернардо Санхурхо, Испания

Люба Кирова, Швейцария

Таворн Ко–Удомвит, Тайланд

Херман Хеблер, Норвегия

Награда на Фондация „Арт-диалог“, Париж, Франция

Зоран Марианович, Югославия

Награда за критика и Бронзов плакет

Ларс Фелман, Швеция

7-мо МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`1993

ОРГАНИЗАТОРИ

Община Варна

Международно биенале на графиката, Варна

СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ

Борис Данаилов, България – председател

Милко Божков, България

Бъяш Лукач Етел, Румъния

Симеон Венов, България

Мария Духтева, България

Христо Кърджилов, България

Милош Лукеш, Германия

Михаил Петков, България

Румен Серафимов, България

Валентин Стефанов, България

Вернер Тил, Германия

Зоран Тодович, Югославия

Ларш Фелман, Швеция

Стоян Цанев, България

Явор Цанев, България

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ ЗА НАГРАДИТЕ

Милош Лукеш, Германия – председател

Милко Божков, България

Етел Бъяш-Лукач, Румъния

Румен Серафимов, България

Вернер Тил, Германия

Зоран Тодович, Югославия

Ларш Фелман, Швеция

Стоян Цанев, България

Явор Цанев, България

●За участие в експозицията на 7-мото Биенале са селектирани около 1000 творби на 375 художника – 136 български и 239 чуждестранни от 38  държави от 5 континента – Европа, Азия, Африка, Северна Америка и Южна Америка: България , Австрия, Аржентина, Бангладеш, Беларус, Белгия, Бразилия, Великобритания, Венецуела, Германия, Гърция, Египет, Ейре, Естония, Израел, Испания, Италия, Канада, Македония, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Северна Ирландия, Словакия, Словения, Тайланд, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Швеция, Югославия, Япония

НАГРАДИ

Голямата награда на град Варна и Златен плакет на 7-тото международно биенале на графиката, Варна`1993 – Роберт Янчович, Словакия

Носител на наградата за млад автор на 7-тото международно биенале на графиката, Варна`1993 Станислав Божанкович, България

●Награди и отличия, присъдени от културни институти, фондации и галерии

Награда на СБХ

Валентин Стефанов, България

на „Галерия 8“

Милан Сташевич, Югославия

на „Отворено общество“, Варна

Милена Савулева

на ИНТЕРАРТ

Иван Димов

8-мо МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`1995

ОРГАНИЗАТОРИ

Община Варна

Графичен кабинет на Биеналето, Варна

Министерство на културата на Република България

Съюз на българските художници, София

СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ НА СБХ

Борислав Стоев, председател на СБХ

Милко Божков, зам.директор на Художествената галерия, Варна

Михаил Петков, председател на Секция „Графика“ на СБХ

Пламена Димитрова-Рачева

Симеон Венов, художник

Стефан Марков, художник

проф.Христо Нейков, художник

КОМИСИЯ ПО СЕЛЕКЦИЯТА, ВАРНА

Виолета Вълканова

Милко Божков

Пламена Димитрова-Рачева

Явор Цанев

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ ЗА НАГРАДИТЕ

д-р Филип Маурер, Австрия – председател

Директор на „Клайне галери“, Виена

Мартин Левин, САЩ

Президент на Асоциацията на американските графици, Ню Йорк

д-р Бернард Кеплер, Полша

Директор на Държавната художествена галерия, Лодз

Роберт Янчович, Словакия

Носител на Голямата награда, Варна`1993 на 7-то Биенале

Стоимен Стоилов, България

Инициатор на Международното биенале на графиката, Варна

Георги Лечев, България

член на Организационния комитет на 8-то Биенале, Варна,1995

доц. Стоян Стоянов, България

Представител на Фондация „Арт-диалог“, Париж за България

●За участие в експозицията на 8-мото Биенале са селектирани около 800 творби на 261 художника – 76 български и 185 чуждестранни от 39  държави от 6 континента – Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия: България, Аржентина, Австралия, Австрия, Бахрейн, Беларус, Белгия, Бразилия, Канада, Чили, Китай, Хърватска, Чехия, Германия, Гърция, Египет, Ейре, Израел, Индия, Испания, Италия, Канада, Латвия, Литва, Люксембург, Македония, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Словения, Тайван, Украйна, Филипини, Франция, Швейцария, Югославия, Япония

Класиралите се за участие в експозицията творби са представени през периода 8 ноември – 28 декември 1995 г. в Художествената галерия, Варна.

НАГРАДИ

Голямата награда на град Варна и Златен плакет на 8-тото международно биенале на графиката, Варна`1995Тошио Йошизуми, Япония

●Първа награда и диплом

Гунтарс Сетинш, Латвия

Христо Кърджилов, България

●Специални награди на Международното жури

Златен диплом на 8-то Международно биенале на графиката, Варна`95Кристо и Жан-Клод, САЩ за специално участие в Биеналетои цялостен принос към изкуството на ХХ век (в Каталога на 8-мото Биенале`95– представяне на „Опакования Райхстаг“, 24.06.1994 г. на с.205-2009; Представяне на самостоятелната Изложба „Постери, фотографии и проекти на Кристо и Жан-Клод, осъществена в рамките на 9-тото Биенале`1997 –  в Каталога на 9-тото Биенале, с.112-119).

Почетни дипломи на Международното жури:

Волфган Бухта, Австрия

Захари Каменов, България

Александър Расулич, Югославия

Мати Хинтика, Финландия

Алдо Сегато, Италия

Юлиян Йорданов, България

Димитър Малиданов, Македония

Михаил Петков, България

●Награди на културни институции и организации

Награда на Фондация „Арт диалог“, Париж, Франция

Димо Колибаров, България

Награда на СБХ и Фонд „Поддържане на изкуството в България“  към СБХ

за творчески дебют на млад български художник

Ася Стайкова-Малиновска, България

Награда на Клуб „Отворено общество“, Варна за млад варненски художник

Роберт Баръмов, България

Награда на Асоциация „Свободно изкуство“, България

за млад художник

Ливия Стоянова

Награда на сп. „Изкуство“ за участие във Фестивала

на авангардно изкуство „Процес-пространство“, Балчик

Димитър Трайчев, България

Мая Рауник, Македония

Награда на Ателие „K.CARACCIO за творческо постижение

в техника цветен офорт, Ню Йорк, САЩ

Генадий Верешчагин, Украйна

●НАГРАДИ – ОТКУПКИ

на ИНТЕРАРТ, България –

Роберт Янчович, Словакия

Диана Стоилова, България

на Мартин Левин, Президент на Асоциацията на американските графици, Ню Йорк, САЩ –

Юлиан Йорданов, България

на д-р Филип Маурер, Директор на „Клайне галери“, Виена, Австрия за реалистично изкуство –

Андрей Градечлиев, България

„Галерия 8“, Варна –

Идалия Загроба, Полша

Колекция „COMPACT“ –

Симеон Венов, България

Застрахователен холдинг „Бояна“ АД, Регионална дирекция, Варна –

Любен Диманов, България

9-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`1997

ОРГАНИЗАТОРИ

Община Варна,

Галерия за графично изкуство, Варна,

Министерство на културата на Република България

Съюз на българските художници, София

Под патронажа на ЮНЕСКО и на Кмета на град Варна

С финансовата подкрепа на Европейската комисия

СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ

Христо Кърджилов, график, представител на Министерството на културата

Стефан Марков, график, представител на СБХ, София

Георги Лечев, график, носител на Голямата награда на град Варна от 6-тото Междунаровно биенале на графиката, Варна`91

Роберт Баръмов, график, главен уредник в Галерия за графично изкуство, Варна

Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед, уредник в Галерия за графично изкуство, Варна

Виолета Вълканова, изкуствовед, уредник в Галерия за графично изкуство, Варна

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ ЗА НАГРАДИТЕ

доц. Мартен Байенс, Белгия, график, доц. в Кралската академия на изкуствата, Белгия, председател

проф.Херман Хеблер, Норвегия, график, директор на Международното триенале на графиката, Фредрикстад, Норвегия

Тошио Йошизуми, Япония, график, носител на Голямата награда на 8-мото Международно биенале на графиката, Варна`95

проф.Любен Зидаров, България, художник, председател на СБХ, София

Симеон Венов, България, график, носител на Голямата награда на 5-тото Международно биенале на графиката, Варна`1989, представител на Управителния съвет на СБХ

проф.Стоян Стоянов, България, график, представител за Българя на Фондация „Арт диалог“, Париж, Франция

Роберт Баръмов, график, главен уредник в Галерия за графично изкуство, Варна

Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед, уредник в Галерия за графично изкуство, Варна

● За участие в експозицията на 9-тото Биенале са селектирани около 320 творби на 106 художника – 33 български и 74 чуждестранни от 53 държави от 6 континента – Европа, Австралия, Азия, Африка, Северна Америка и Южна Америка: България, Австралия, Австрия, Аржентина, Бахрейн, Беларус, Белгия, Бразилия, Великобритания, Венецуела, Германия, Гърция, Дания, Египет, Ейре, Естония, Израел, Индия, Ирак, Испания, Италия, Канада, Китай, Латвия, Литва, Люксембург, Македония, Молдова, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Перу, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Словения, Тайван, Турция, Украйна, Унгария, Уругвай, Филипини, Финландия, Франция, Хърватска, Чехия, Чили, Швейцария, Швеция, Югославия, Япония

Класиралите се за участие в експозицията около 320 творби са представени през периода 15 август – 15 октомври 1997 г. в Художествената галерия, Варна.

НАГРАДИ

Голямата награда на град Варна и Златен плакет на 9-тото международно биенале на графиката, Варна`1997Христо Кърджилов, България

Златен диплом на 9-ото Международно биенале на графиката, Варна`1997 – Питър Милън, САЩ

●Сребърен плакет и диплом

Алдо Сегато, Италия

Таворн Ко-Удомвит, Тайланд

Понгсак Будачароен, Тайланд

Петер Августович, Словакия

Стефан Марков, Българя

●Награди на културни институции и организации

СБХ и Фонд „Поддържане на изкуството в България“ –

Емил Миразчиев, България

Фондация „Арт-диалог, Париж, Франция –

Онник Каранфилян, България

Фондация „Визуални изкуства и технологии“, София –

Бенямин Васерман, Естония

„Галерия 8“, Варна –

Зоран Гръмаш, Югославия

ИНТЕРАРТ, България  -

Тошио Йошизуми, Япония

Георги Савов, България

●Награди за кураторски проекти за създаване на експериментален

отдел към 9-тото Международно биенале на графиката, Варна

Диана Попова

Мария Василева

Ирина Генова

Ярослава (Яра) Бубнова

(Представяне на кураторските проекти на с.120-127 в Каталога на 9-тото Биенале`1997)

10-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`1999

ОРГАНИЗАТОРИ

Община Варна

Галерия за графично изкуство, Варна

Министерство на културата на Република България

Съюз на българските художници

СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ

Буян Филчев, график, председател на секция „Графика“ на СБХ

Христо Кърджилов, график, носител на Голямата награда на 9-ото международно биенале, Варна`97

доц.Тодор Тачев, Варненски свободен университет

Воля Стойчева, изкуствовед, представител на Министерството на културата

Атанас Василев, график

Васил Попов, график

Венцислав Антонов, график, директор а Галерия за графично изкуство, Варна

●За участие в експозицията на 10-тото Биенале са селектирани около 400 творби на 139 художници48 български и 91 чуждестранни от 41 държави от 5 континента – Европа, Азия, Африка, Северна Америка и Южна Америка: България, Аржентина, Австрия, Бахрейн, Беларус, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Естония, Индия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Китай, Колумбия, Корея,  Латвия, Литва, Македония, Малайзия, Мексико, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, САЩ, Тайланд, Тунис, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швейцария, Швеция, Япония

Класиралите се за участие в експозицията творби са представени през  периода 05 ноември -14 декември 1999 г. в Художествената галерия, Варна.

НАГРАДИ

Голямата награда на град Варна на 10-тото международно биенале на графиката, Варна`1999

Алисия Кандиани, Аржентина

11-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`2001

ОРГАНИЗАТОРИ

Община Варна

Галерия за графично изкуство, Варна

Министерство на културата на Република България

Съюз на българските художници

СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ

Мария Станева, изкуствовед, представител на Министерството на културата  на Република България

Димо Колибаров, график, представител на СБХ

Мария Кънчева, експерт, Община Варна

доц. Тодор Тачев, график

Венцеслав Антонов, график, директор на Галерия за графично изкуство, Варна

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ ЗА НАГРАДИТЕ

проф. Румен Скорчев, график, България

Бернхард Холеман, график, Австрия

проф. Зоран Тодович, график, преподавател в Академия за изящни изкуства, Белград, Югославия

Милко Божков, график, България

Венцеслав Антонов, график, директор на Галерия за графично изкуство, Варна, България

●За участие в експозицията на 11-тото Биенале са селектирани около 400 графични творби на 142 български и 245 чуждестранни графици от 55 държави от 6 континента – Европа, Австралия, Азия, Африка, Северна Америка и Южна Америка: България, Австралия, Австрия, Аржентина, Армения, Бахрейн,Беларус, Белгия, Бразилия,Босна и Херциговина, Великобритания, Германия, Гърция,Дания, Египет, Естония, Израел, Индия, Ирак, , Исландия, Испания, Италия, Канада, Кипър, Китай, Латвия, Литва, Люксембург, Македония, Мексико, Непал, Норвегия, Парагвай, Полша, Пуерто Рико, Румъния, Русия, Словакия, САЩ,Тайван, Тайланд,Тунис, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швейцария, Швеция, бивша Югославия, Южна Корея, Япония

Класиралите се за участие в експозицията творби са представени  през периода 14.09. – 30.11.2001 г. в  Художествената галерия, Варна

НАГРАДИ

Голямата награда на град Варна и Златен плакет на 11-тото международно биенале на графиката, Варна`2001Велизар  Крстич, Югославия     

Специална награда на град Варна на 11-тото международно биенале на графиката, Варна`2001 –

Серкан Адин, Турция               

●Награда за постижения в графичното изкуство

Кристин Раво, Белгия         

Ралица Николова, България         

Ленъкс  Дънбар, Великобритания          

●Дипломи за български участници

Теодор Лихо

         Стефан Божщов,

          Елена Панайотова

Христофор Кръстев

Божидар  Тонев

                                                                                 

Награди на културни институции и организации

Награда на Асоциация  “Арт Диалог”, Париж, Франция –

Димо Колибаров, България

Награда на Международна фондация “Св. Св. Кирил и Методий” –

Николай Майсторов, България

Награда на Лайънс Клуб, Баден-Хеленентал, Австрия за млад български  художник –

Атанас Тотляков, България

Награда за млад художник на Агенция за младежки туризъм “Хоризонт”, Варна, България

Боян Янев, България

Почетен гост на Биеналето – Преслав Кършовски с 4 гравюри на дърво (стр.28-29 на Каталога)

12-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`2003

ОРГАНИЗАТОРИ

Община Варна

Галерия за графично изкуство, Варна

Министерство на културата на Република България

Съюз на българските художници

СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ

Мария Кънчева, представител на Министерството на културата

проф.Иван Бочев, график, представител на СБХ

доц.д-р Благомир Папазов, график

доц. Явор Цанев, график,

Венцеслав Антонов, график, директор на Галерия за графично изкуство, Варна

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ ЗА НАГРАДИТЕ  

проф.Велизар Кръстич, художник, Сърбия и Черна гора – председател

доц. д-р Благомир Папазов, художник, България

доц. Явор Цанев, художник, България

Димо Колибаров, художник, България

Венцеслав Антонов, художник, България

● За участие в експозицията на 12-тото Биенале са селектирани около 850 графични творби на  294 художници70 български и 224 чуждестранни от 56 държави от 6 континента – Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия: България, Австралия, Австрия, Беларус, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Доминиканска република, Египет, Естония, Израел, Индия, Индонезия, Ирак, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Кипър, Китай, Коста Рика, Латвия, Литва, Люксембург, Македония, Молдова, Непал, Никарагуа, Норвегия, Парагвай, Полша, Пуерто Рико, Румъния, Русия, Салвадор, Сърбия и Черна гора, Словакия, САЩ, Тайланд, Турция, Украйна, Унгария, Уругвай, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Чили, Швейцария, Швеция, Южна Корея, Япония

НАГРАДИ

Голямата награда на Варна на 12-тото Международно биенале на графиката, Варна`2003 – Владимир Кизилов, Руси

Специална награда на 12 Международно биенале на графиката, Варна`2003 – Милена Максимович, Сърбия и Черна гора

●Награда за постижения в графичното изкуство:

Стоян Стоянов, България

Масаки Ойя, Япония

Кшищоф Шиманович, Полша

●Награди на културни институции и организации:

на Асоциация „Арт диалог“, Париж, Франция

Юлиян Йорданов, България

на Международна фондация „Св.св.Кирил и Методий“

Румен Нечев, България

13-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`2005

ОРГАНИЗАТОРИ

Община Варна

Министерство на културата  и туризма на Република България

Съюз на българските художници

СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ

проф.Никола Хаджитанев, график

Бонка Балтийска, старши експерт в Министерство на културата и туризма

Захари Каменов, график

Венцеслав Антонов, график

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ ЗА НАГРАДИТЕ

проф. Андре Бонжибо, Франция

проф.Ивайло Мирчев, художник, България

Владимир Кизилов, график, носител на Голямата награда от 12-тото Биенале, Русия

Владо Гьоревски, график, Македония

Стоимен Стоилов, художник, България

д-р Филип Маурер, изкуствовед, Австрия

Венцеслав Антонов, график, България

● За участие в експозицията на 13-тото Биенале са селектирани около 950 графични творби на 347 художници 108 български и 239 чуждестранни от 46 държави от 6 континента – Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия: България, Австралия, Австрия, Аржентина, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Германия, Гърция, Египет, Естония, Индонезия, Исландия, Испания, Италия, Йордания, Канада, Китай, Латвия, Литва, Македония, Мексико, Нидерландия, Норвегия, Полша, Пуерто Рико, Румъния, Русия,Сърбия и Черна гора, Словакия, Словения, САЩ, Тайланд, Тунис, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швейцария, Швеция, Южна Корея, Япония

Класиралите се за участие в експозицията творби са представени през периода 23.05. – 30.07.2005 г.

НАГРАДИ

Голямата награда на Варна на 13-тото Международно биенале на графиката, Варна`2005 – Виеслав Халадай, Полша

Специална награда на журито на 13-тото Международно биенале на графиката, Варна`2005 – Питър Милтън, САЩ

●Три равностойни награди:

Томоя Учида, Япония

Паоло Чампини, Италия

Микаел Килман, Швеция

Награда за млад автор на Международна фондация „Св.св. Кирил и Методий”:

Кинг Уен Куо, Китай

●Награда на името на проф. Стоян Стоянов

Димо Колибаров, България

14-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`2007

ОРГАНИЗАТОРИ

Община Варна

Министерство на културата на Република България

Съюз на българските художници

СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ

проф.Мотко Бумов, художник

Бонка Балтийска, експерт в Министерството на културата

Стефан Божков, художник

Владимир Чукич, художник

Венцеслав Антонов, художник

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ ЗА НАГРАДИТЕ

проф.Паоло Чампини, художник, Италия

проф.Айшегюл Изер, художник, Турция

проф. Ивайло Мирчев,художник, България

Веслав Халадай, художник, Полша

Ирина Мутафчиева, изкуствовед, България

Стоимен Стоилов, художник, България

Венсцеслав Антонов, художник, България

●За участие в експозицията на 14-тото Биенале са селектирани около 780 графични творби на 256 художници90 български и 166 чуждестранни от 48 държави от 6 континента – Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия: България, Австралия, Австрия, Аржентина, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Германия, Гърция, Египет, Естония, Израел, Исландия, Ирак, Испания, Италия, Йордания, Канада, Китай, Латвия, Литва, Македония, Непал, Парагвай, Полша, Пуерто Рико, Румъния, Русия, Северна Ирландия, Словакия, Словения, САЩ, Сърбия,Тайланд, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Чехия, Чили, Швейцария, Швеция, Южна Корея, Япония

Класиралите се за участие в експозицията творби са представени през периода 23.05. – 30.07.2007 г. в Художествената галерия, Варна.

НАГРАДИ

Голямата награда на Варна на 14 Международно биенале на графиката Варна`2007 – Уачара Хоунпиром, Тайланд

Специална награда на 14 Международно биенале на графиката Варна`2007 – Димитър Кулев, България

● Три равностойни награди:

Петер Алик, Естония

Славомир Грабови, Полша

Масааки Ойя, Япония

● Награда на името на проф. Стоян Стоянов

Иван Нинов, България

15-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`2009

ОРГАНИЗАТОРИ

Община Варна

Министерство на културата

Съюз на българските художници

СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ

доц.Димо Колибаров, художник

Бонка Балтийска, главен експерт в Министерството на културата

Деница Янева, художник

Цветан Казанджиев, художник

Венцеслав Антонов, художник

МЕЖДЕНОРОДНО ЖУРИ ЗА НАГРАДИТЕ

Хосе Ернандес, Испания

проф.Ивайло Мирчев, България

проф.Мартин Левин, САЩ

проф. д-р Филип Маурер, Австрия

проф. Стоимен Стоилов, Австрия

Венцеслав Антонов, България

● За участие в експозицията на 15-тото Биенале са селектирани около 513 графични творби на 248 художници83 български и 165 чуждестранни от 40 държави от 6 континента – Европа, Австралия, Азия, Африка, Северна Америка и Южна Америка: България, Австралия, Аржентина, Армения, Белгия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Германия, Гърция, Египет, Естония, Израел, Испания, Италия, Ирландия, Канада, Китай, Корея, Косово, Литва, Люксембург, Македония, Непал, Нидерландия, Норвегия, Парагвай, Полша, Пуерто Рико, Румъния, Русия, Словакия, САЩ, Сърбия, Тайланд, Турция, Украйна, Унгария, Уругвай, Франция, Корея, Япония

Класиралите се за участие в експозицията творби са представени през периода 23.05. – 31.07.2009 г. в Художествената галерия, Варна.

НАГРАДИ

Голямата награда на Варна на 15-тото Международно биенале на графиката Варна`2009 – Марк Фризинг, Люксембург

Специалната награда на Варна на 15-тото Международно биенале на графиката, Варна`2009- Кшищоф Шиманович, Полша

●Три равностойни награди:

Емануела Ковач, България

Марчин Биалас, Полша

Пануват Ситечоке, Тайланд

●Почетен  диплом

Велико Маринчевски, България

Флорин Хатеган, Канада

● Награди на други организации и спонсори

Награда за цялостно творчество на „Галерия” 10

Михаил Петков, България

Награда за млад автор на „Диалекс” ООД

Тодор Овчаров, България

16-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`2011

ОРГАНИЗАТОРИ

Община Варна

Министерство на културата на Република България

Съюз на българските художници

СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ

доц.Димо Колибаров, художник

Албена Спасова, Съюз на българските художници

гл. ас. д-р Деница Янева,

Емануил Ковач

Венцеслав Антонов, художник

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ ЗА НАГРАДИТЕ

Мице Янкуловски, Република Македония

Владо Гьоревски, Република Македония

Марк Фризинг, Люксембург

Любен Генов, България

Венцеслав Антонов, България

● За участие в експозицията на 16-тото Биенале са селектирани около 607 творби  на 309 художници 87 български и 222 чуждестранни  от  53 държави от 6 континента – Европа, Австралия, Азия, Африка, Северна Америка и Южна Америка: България, Австралия, Австрия, Аржентина, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Египет, Естония, Израел, Индия, Ирландия, Испания, Италия, Йордания, Канада, Китай, Корея, Латвия, Литва, Македония, Мексико, Непал,  Нова Зеландия, Норвегия, Парагвай, Полша, Пуерто Рико, Румъния, Русия, Словакия, Словения, САЩ, Сърбия, Тайван, Тайланд, Тунис, Турция, Уганда, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швейцария, Швеция, Япония

Класиралите се за участие в експозицията творби са представени през периода 19.05. – 30.07.2011 г. в Галерия „Графит“, Варна, бул.“Княз Борис l“ 65

НАГРАДИ

Голямата награда на Варна на 16-тото Международно биенале на графиката Варна`2011- Владимир Величкович, Сърбия

Специална награда на 16-тото Международно биенале на графиката Варна`2011 – Димо Колибаров, България

●Три равностойни награди:

Агата Гертхен, Полша

Лаура Грибкаускайте, Литва

Джи – Йон Хонг, Корея

17-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`2013

ОРГАНИЗАТОРИ

Община Варна

Министерство на културата на Република България

Съюз на българските художници

СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ

доц.Димо Колибаров, художник

Албена Спасова, Съюз на българските художници

доц.д-р Деница Янева,художник

Владимир Чукич, художник

Венцеслав Антонов, художник

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ ЗА НАГРАДИТЕ

проф.Стоимен Стоилов, художник, България

Мице Янкуловски, художник, Република Македония

Владо Гьоревски, художник, Република Македония

доц. д-р Деница Янева, художник, България

Венцеслав Антонов, художник, България

● За участие в експозицията на 17-тото Биенале са селектирани около 427 графични творби  на 297 художници – 86 български, 211 чуждестранни  от  55 държави от 6 континента – Европа, Австралия, Азия, Африка, Северна Америка и Южна Америка: България, Австралия, Австрия, Аржентина, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Египет, Естония, Израел, Индия, Индонезия, Иран, Испания, Италия, Йордания, Канада, Китай, Киргизстан, Корея, Литва, Люксембург, Македония, Мексико, Непал, Парагвай, Полша, Португалия, Пуерто Рико, Румъния, Русия, Словакия, САЩ, Сърбия, Тайван, Турция, Уганда, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия,Чили, Черна гора, Швеция, Япония

Класиралите се за участие в експозицията творби са представени през периода през периода 01.08. – 30.09.2013 г. в Художествената галерия, Варна.  

НАГРАДИ

Голямата награда на Варна на 17-тото Международно биенале на графиката Варна`2013 – Сакута Томиюки, Япония

Специалната награда на 17-тото Международно биенале на графиката Варна`2013 – Душан Перчинков, Македония

●Три равностойни награди

Зайко Марек, Полша

Тони Пекораро, Италия

Иван Бочев, България

18-то МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА, ВАРНА`2015

ОРГАНИЗАТОРИ

Община Варна

Министерство на културата на Република България

Съюз на българските художници

СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ

доц. Димо Колибаров, художник

доц. д-р Деница Янева,художник

Албена Спасова, представител на Съюз на българските художници

Емануела Ковач, художник

Венцеслав Антонов, художник

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ ЗА НАГРАДИТЕ

Владо Гьоревски, Република Македония

Томиюки Сакута, Япония

Мице Янкуловски, Република Македония

доц. д-р Деница Янева, България

Венцеслав Антонов, България

●За участие в експозицията на 18-тото Биенале са селектирани около 348 творби  на 240 художници – 80 български и 160 чуждестранни  от  54 държави от 6 континента – Европа, Австралия, Азия, Африка, Северна Америка и Южна Америка : България, Австралия, Австрия, Аржентина, Бангладеш,  Белгия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Германия, Гърция, Естония, Индонезия, Ирландия, Италия, Йордания, Канада, Китай, Корея, Косово, Литва, Македония, Мексико, Непал, Перу, Полша, Пуерто Рико, Румъния, Русия, Словакия, Словения, САЩ, Сърбия, Тайван, Тайланд, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Холандия, Хърватия, Черна гора, Южна Корея, Япония

Класиралите се за участие в експозицията творби са представени през периода 07.08. – 31.09.2015 г. в Художествената галерия, Варна.

НАГРАДИ

Голямата награда на Варна на 18-тото Международно биенале на графиката Варна`2015 – Магда, Шплит, Полша

Специалната награда на 18-тото Международно биенале на графиката Варна`2015 – Диана Стоилова, Австрия

●Три равностойни награди:

Джъстин Дигъл, САЩ

Тамекане Йошикатцу, Япония

Кртомир Фрелих, Словения

 

 

ИЗТОЧНИЦИ и БЕЛЕЖКИ

● Всички оценки в началото на публикацията са направени от цитираните лица за създаване на документалния филм за Международното биенале на графиката, Варна на БНТ, Радио-телевизионен център, Варна, с режисьор Добри Добрев/Кескинов, сценаристи Матей Тодоров и Добри Добрев/Кескинов, оператор Иван Христов. 45 мин., 2007 г.

●Умдрукер – помощник на графика при възпроизвеждането на графичната творба от металната плоча или литографския камък върху хартията.

● Всички данни за съставите на селекционни комисии, международни журита, участници – български и чуждестранни в 18-те издания на Международното биенале на графиката,Варна са взети от следните източници:

Първо биенале на графика Варна`81. Каталог. Съставители Евдокия Димитрова, Пенка Сарафова и Пламена Димитрова. Встъпления Светлин Русев и Николай Димитров. Фотограф Недялко Кръстев.  – София : Български художник,1981. – 178 с. :с ил.

Наградите на 1-вото Биенале`1981 и имената на художниците на които са присъдени са публикувани в каталога на 2-то Биенале`1983 г.

Биенале на графика Варна`83. 2. Каталог. Съставители Евдокия Димитрова, Пенка Сарафова и Виолета Вълканова. Встъпление Максимилиян Киров. Фотограф Недялко Кръстев. Художествено оформление Атанас Василев и Буян Филчев. – София : Български художник,1983. – 336 с. : с ил.

Наградите на 2-то Биенале`1983 и имената на художниците на които са присъдени са публикувани в каталога на 3-то Биенале`1985 г. Награди на спонсорите са от институции и организации като Комитета по туризма, София, (със статут на министерство), Окръжния съвет за култура, Варна (обществено държавен изборен орган със специализирана администрация за управление на културата през периода до 1989) и др., но Журито на Биеналето определя художниците, на които се присъждат техните награди.

Биенале на графиката ВАРНА`85. 3. Каталог. Съставители Пламена Димитрова, Пенка Сарафова и Албена Спасова. Предговор Максимилиян Киров. Фотограф Недялко Кръстев и Мария Димитрова. Худ.оформление Атанас Василев и Буян Филчев. – София : Български художник,1985. – 396 с. : с ил.

Наградите на 3-то Биенале`1985 и имената на художниците на които са присъдени са публикувани в Каталога на 4-то Биенале`1987 г.

Четвърто международно биенале на графиката ВАРНА`87. 4. Каталог. Съставители Албена Спасова, Пламена Димитрова–Рачева, Пенка Сарафова. Предговор Светлин Русев. Фотограф Недялко Кръстев. Худ.оформление Атанас Василев и Буян Филчев. – София : Български художник,1987. –  383 с. : с ил.

Наградите на 4-тото Биенале`1987 и имената на художници на които са присъдени са публикувани в каталога на 5-тото Биенале`1989 г.

Пето международно биенале на графиката ВАРНА`89. 5. Каталог. Съставители Албена Спасова, Пламена Димитрова-Рачева, Мариета Ценова-Джурова и Дарина Ризова. Предговор Димитър Аврамов. Фотограф Недялко Кръстев. Худ.оформление Атанас Василев и Буян Филчев. – София : Български художник,1989. –  384 с. : с ил.

Наградите на 5-тото Биенале`1989 и имената на художниците на които са присъдени са публикувани в каталога на 6-тото Биенале`1991 г.

Международно биенале на графиката ВАРНА`91. 6. Каталог. Съставители Албена Спасова, Пламена Димитрова-Рачева, Мариета Ценова-Джурова. Предговор проф.Румен Скорчев. Фотографи Росен Донев и Гаро Кешишян. Худ.оформление Иван Кенаров. – Варна : Международно биенале на графиката,1991. –  259 с. : с ил.

В Каталога на 6-тото Биенале`91 са публикувани освен наградите на 5-тото Биенале`1989 и имената на графиците на които са присъдени наградите на 6-тото Биенале`1991.

Международно биенале на графиката ВАРНА`93. 7. Каталог. Съставител Мариета Джурова. Предговори – Борис Данаилов и Милош Лукеш. (Автор на фотографиите – липсва).   София :  Издателски център при Министерство на културата, 1993. –  216 с. : с ил.

Наградите на 7-мото Биенале`1993 и имената на художниците на които са присъдени са публикувани в неговия каталог.

Международно биенале на графиката ВАРНА`95. 8. Каталог. 8 ноември – 28 декември 1995 г. Съставители Албена Спасова, Пламена Димитрова-Рачева, Христина Костадинова, Милена Чаракчиева. Предговори Пламена Димитрова-Рачева и д-р Филип Маурер. Фотограф Недялко Кръстев. Худ.оформление Буян Филчев. – София : Български художник, 1995. –  224 с. : с ил.

Наградите на 8-мото Биенале`1995 и имената на художниците на които са присъдени са публикувани в неговия каталог.

9-о Международно биенале на графиката, Варна`97. 15 август – 15 октомври 1997. 9. Каталог. Съставители Виолета Вълканова, Пламена Димитрова-Рачева, Христина Костадинова, Милена Чаракчиева и Георги Минчев. Предговори – Пламена Димитрова-Рачева и Виолета Вълканова. Фотограф Недялко Кръстев. Худ.оформление Буян Филчев. – София : Български художник, 1997. – 128 с. : с ил.

Наградите на 9-тото Биенале`1997 и имената на художниците на които са присъдени са публикувани в неговия каталог.

10 Международно биенале на графиката Варна`99. 05 ноември – 14 декември 1999. Каталог. Съставители Светла Аврамова, Меглена Пейчева и Албена Спасова. Предговор д-р Воля Стойчева. Фотограф Недялко Кръстев. Худ.оформление Буян Филчев. – София : Български художник,1999. – 150 с. : с ил.

11 Международно биенале на графиката Варна`2001. 14.09 – 30.11.2001. Каталог. Съставители Светла Аврамова и Меглена Пейчева. Предговор Мария Станева. Фотограф Недялко Кръстев. Запазени знаци Христо Алексиев и Венцеслав Антонов. – Варна :  ЕТ АСИ, 2001. – 232 с. : с ил.

12 Международно биенале на графиката Варна`2003. Каталог. Съставители Меглена Пейчева, Светла Аврамова и Теодора Гочева. Предговори проф.Иван Бочев и доц.д-р Благомир Папазов. Фотограф Недялко Кръстев.  Запазени знаци Христо Алексиев и Венцеслав Антонов.  – Варна, предпечат „БАРС-АГЕНЦИЯ“, печат Техноинженеринг АБС, 2003. –  224 с. : с ил.

Наградите на 12-тото Биенале`2003 и имената на художниците на които са присъдени са публикувани в неговия каталог.

13 Международно биенале на графиката Варна`2005. Каталог. Съставител Теодора Гочева. Предговор Бонка Балтийска. Фотограф Недялко Кръстев. Запазени знаци Христо Алексиев и Венцеслав Антонов. Компютърен дизайн Петър Желев. – Варна : Предпечат СЛАВЕНА ООД, печат Техноинженеринг АВС, 2005. – 220 с. : с ил.

14-о Международно биенале на графиката, Варна`2007. Каталог. Съставители Виолета Вълканова, Михаил Коевчинов и Албена Спасова.  Встъпление Виолета Вълканова. Фотограф Недялко Кръстев. Запазени знаци Христо Алексиев и Венцеслав Антонов. Худ.оформление и предпечат Венцеслав Антонов и Петър Желев.  – Варна : Славена, 2007. –  152 с. : с ил.

15-то Международно биенале на графиката Варна 2009. Каталог. 23.05. – 31.07.2007, Художествена галерия „Борис Георгиев“, Варна. Съставител Албена Спасова. Встъпление Бонка Балтийска. Запазени знаци Христо Алексиев и Венцеслав Антонов. Проект на корицата и предпечатна подготовка Петър Желев. – Варна : Славена,2009. – 160 с. : с ил.

16-то Международно биенале на графиката, Варна`2011. Каталог. Съставител Албена Спасова. Встъпление Деница Янева. Фотограф Недялко Кръстев. Проект на корицата и предпечатна подготовка Петър Желев. – Варна : Славена, 2011. – 184 с. : с ил.

17-то Международно биенале на графиката, Варна`2013. Каталог. Съставител Деница Янева. Встъпление доц. д-р Деница Янева. Фотограф Недялко Кръстев. – Варна : Славена, 2013. –  184 с. : с ил.

18-то Международно биенале на графиката, Варна`2013. Каталог. Съставител Деница Янева. Встъпление доц. д-р Деница Янева. Фотограф Недялко Кръстев. – Варна : Предпечатна подготовка Славена, печат Хеликс Прес и Славена, 2013. –  160 с. : с ил.

Забележка: данните за наградените на дадено биенале, когато липсват в каталога му или в следващия каталог са взети от уредниците на Международното биенале на графиката, Варна – Графична галерия, Варна  

3526 общо 1 за днес