НЕХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА - 2015, Брой 1

In memoriam – Думи за Цветан Начев

    Роден е на 22 май 1958 г. в гр.София. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  Професии: офицер от разузнаването, банкер – един от създателите на банката на световното православие – Международна ортодоксална банка „Св.Никола“, и неин управител (днес Инвестбанк), адвокат, журналист, поет и публицист. Почина на 21 септември 2015 г.

     Всеки, който познава поезията на Цветан Начев, знае, че от първата си книга, издадена преди 18 години, до момента, той винаги е получавал висока оценка за творчеството си от едни от най-големите съвременни български поети – Дамян Дамянов, Иля Велчев, Любомир Левчев, Матей Шопкин, Иван Гранитски, направени в медиите или в  предговорите за книгите с поезия „Кокичета зиме“ (1997),  „Очила за цвят“ (1998), „Кокоша слепота“ (1999), „Душà под дỳша“ (2011), „Насрещен вятър“ (2013), “Нощноглед“ (2014). 
   
В процес на подготовка за печат е последната седма поетична книга на Цветан Начев с  илюстрации и корица от проф. Стоимен Стоилов.
   
Художници на илюстрациите в издадените книги на Начев са Онник Каранфилян, Милена Велчева, Жеко Алексиев и проф.Стоимен Стоилов. Книгата „Очила на цвят“ е и в библиофилски вариант, в 19 екземпляра с авторска графика на Онник Каранфилян. Което е друг вид оценка за поезията на Цветан Начев.
   
По стихове на Цветан Начев са създадени десетки песни от композитора Асен Масларски. По тях е писал музика и проф. Найден Андреев. Стихотворението „България“ от последната, още неотпечатена поетична книга на Цветан Начев, е текстът на едноименната песен на композитора Кирил Икономов, пресъздадена от певицата Мая Нешкова.
   
Цветан Начев е автор и водещ на няколко стотици издания на публицистичното предаване „Това не е истина“ на ТВ СКАТ, както и на десетки интервюта в печатни и електронни медии, които освен висока публицистика са забележителен обем творчество за един живот. 
   
В процес на подготовка за печат е публицистичната книга на Цветан Начев, чието заглавие – „Прободен от слънцето“ , е може би най-кратката характеристика за него самия.
   
Почти изчерпателно за Цветан Начев е определението на Салман Рушди „Работата на поета е: да назове неназовимото, да посочва измамите, да взема страна, да започва спорове, да формира света и да му пречи да заспи.“
   
Цветан Начев и в публицистиката, и в поезията беше автор на XXІ век, може би защото дори и в поезията той пишеше за каквото си иска, както си иска и с размах и поетични образи, спиращи дъха. 
   
Може да се добави само че понеже смисълът на живота се състои и в това – да изживееш собствения си, а не предписан или натрапен живот, и в това Цветан Начев беше недостигаем. 
   
И понеже днес, може би повече от всякога, се нуждаем от големи автори и личности – представяме Ви поета и публициста Цветан Начев.  

 

1988 общо 1 за днес