ПРЕДСТОЯЩО - 2018, Брой 4

Изложба 60 години художници от Благоевград 17.07 – 30.07.2018 | Изложбен център „Шипка“ 6, София

https://www.sbhart.com/data/kimo_images/bg/exhibitions_917/big_SBH%20Blagoevgradski%20hudozhnici_Bulgarian%20art_2018_fb.jpg

     Организатори на изложбата са Представителството на СБХ в Благоевград, Община Благоевград и Градската художествена галерия,Благоевград.

     Историята на организирания художествен живот на художниците от Благоевград започва през 1956 г., когато Димитър Михайлов, Аргир Марчев, Стальо Сталев и Георги Ножаров учредяват първото Дружество на художниците в града. В следващите години много и различни творци от различни поколения ще допринасят за развитието на художествения живот в града и на художниците от Благоевгра

     Първата голяма изложба на Дружеството, в която участват само автори от града, се открива няколко години по-късно, на 6 февруари 1962 г. Същата година към групата се създава Художествен съвет с председател Христо Бараковски. Друга важна фигура в този съвет е Стойне Шаламанов, който за дълги години ще бъде един от най-активните и плодотворни художници на града. В различни години в Художествения съвет участват още Лили Попова, Стефан Попов, Георги Ножаров, Лили Бенева, Стефан Юруков, Владимир Мишев и арх. Костадин Сандев. 

      В ръководството на Благоевградската група на художниците в следяващи години участват още много видни творци от града, автори от различни творчески генерации, сред които Сашо Стоицов, Огнян Механджиев, Методи Душков, Иван Милушев и Живко Янев. Важни за артистичния облик на града и за духа на приемственост са и имената на доайените Владимир Пешев, Владимир Мишев, Крум Дерменджиев, Димитър Киров и Иван Тасев.
      За пръв път групата получава изложбена зала, в която да представя изложбите и да провежда събития през 1962 г.- две зали с обща площ от 300 кв.метра в самия център на града, на ул. „Крали Марко” № 8. Тази прекрасна Галерия, която познаваме и днес от 1975-76 година е предоставена от Общината на художниците. 

       Седемдесетте и осемдесетте години на ХХ век са особено плодотворни за благоевградските художници. В града се организират големи регионални и национални изложби, сред които Общите художествени изложби  „Пирин” и „Струма”, в които участват много от най-активните автори от региона и от цялата страна. Това  дава възможност на художниците от Благоевград да се съизмерят с колегите си, в това число и с най-утвърдените у нас и зад граница, но обогатява и културния календар на града.  

     През 1980-те години Благоевград стана център на неконвенционалното изкуство, оставяйки няколко важни изложби в историята му, каквито са 11.11.88, 11.11.89,  акцията „Реката”, а по късно и изложбата „Чалга”.  

      Групата променя статута си през 1990 г., в дружество „Македония Арт”, с председатели Огнян Механджиев и Пламен Бонев. От 2003 вече е Сдружение на художниците със същото име и председател Иван Милушев.

       През последните години дейността на благоевградските художници се разраства. За това допринасят съществено двете учебни заведения, в които се преподава изобразително изкуство - Художествените класове в хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” и специалността „Изобразително изкуство” в Югозападния университет в Благоевград. Това подпомага увеличаване броя на художниците, които днес в града са вече над 60 от всички творчески генерации.

 

1

111 общо 1 за днес