СВИДЕТЕЛСТВА - 2020, Брой 3

Въжделените актриси

 

Грабнах перото, мислено го потопих във въображаема мастилница, обзет от желанието да пленя в спомена си звънкия глас на Цонка Митева. Той често ми се присънва като в „сбъднал се предутринен сън“ i.  ​​​​ 

Тук читателят с право ще запита: „Ама ти все още на ръка ли пишеш?“ Да, едва сетне черновата превръщам в белова на дядовата пишеща машина, въреки, че ползвам компютър и съм с интернет за други задачи. Останах си старомоден като син на отминалия век, през който съм роден. Но и хората, за които ви разказвам, принадлежат също нему. Така че според времето и хорòто.

Имах щастието да заваря много от знаменитите актриси, които съпровождаха момчешките ми театрални набези. От тях прихванах оная пленителна омая, която впоследствие стана мое поприще. Но съдбата беше щедра към мен, защото ме срещна и в творческата ми работа с мнозина от тях. Сега тези срещи са останали паметни и запленени в моите спомени. Изпитвам затруднение откъде да започна. Може би по реда, в който са се състояли. Но няма да пропусна да споделя и за въжделените, но несъстояли се „несрещи“.

И така споменът възправя пред мен Невена Буюклиеваii.