АРТ ДИАЛОГ сдружение

ЕИК 205251204  в Търговския регистър и регистър ЮЛНЦ
София 1000. ул. „Г.С.Раковски“ 108,  ет. 5, офис 512

sirakova2017@gmail.com ; 0899 153 567

 

Сдружене АРТ ДИАЛОГ – Управител доц. д-р Димитър Кабаиванов
с адрес по съдебна регистрация гр.София 1303, бул. „Ал.Стамболийски“ 114, ет.2, ап.12
офис:  София 1000. ул. „Г.С.Раковски“ 108 (Сградата на НТС),  ет. 5, офис 512
интернет страница:  artdialog-bg.com e-mail: artdialog.bg@abv.bg
мобилни телефони: 0899 15 35 67 и 0889 20 30 93

 

Сдружение АРТ ДИАЛОГ е сдружение с нестопанска цел в частна полза, регистрирано в Търговския регистър и регистъра  на юридическите лица с нестопанска цел на Агенцията по вписванията със следните цели:

1. Подпомагане развитието на българското изкуство и култура като израз на българската идентичност и ценности – принос в културното многообразие на Европа и света и обогатяване и повишаване качеството на културния живот.

2. Подпомагане развитието на изследванията, анализа и оперативната критика във всички жанрове на изкуствата за оценката на процесите и явленията в българската култура.

3.Подпомагане работата за развитие художествения вкус и критерии на публикатата с акцент – младите.

4.Участие в процеса на усъвършенстването на законодателството в сферата на секторите литераутар, изкуство  и наука  с цел – добро управление на културата.

5.Развитие на сдружението като част от мрежата от организации и институции в културата – творчески съюзи и сдружения, средни и висши училища по изкуствата и културата, специализирани институти и др.

 

Сдружението осъществява своите цели и дейност чрез:

1. Инициативи за изледване, систематизиране и документиране на информация и данни за български творци с приноси за развитие на процеси и явления в българското изкуство и култура за създаването на бази данни и представянето им пред публика.

2. Систематизиране на критически анализи и съдържание, създаване на бази данни и предоставянето им за публично ползване.

3. Инициативи и дейности за професионално развитие на творци и културни дейци, с акцент – младите, в това число чрез нови технологии за подобрен достъп до културното наследство и съдържание – материално и нематериално.

4. Инициативи за развитие на художествения вкус и критерии на публиката и за привличане на нови публики.

5. Осъществяване на мултисекторни сътрудничества за професионален диалог и обмен на идеи и постижения със сродни организации и институти за създаване на устойчиви модели и практики и провеждане на съвместни регионални, национални и международни инициативи.

6. Популяризиране на информацията от базите данни, в това число на българска критическа литература в съществуващи печатни/електронни периодични и серийни издания, поддържането на рубрики за художествена критика в специализирани печатни/електронни издания, както и в радио-телевизионни предавания за култура.

7. Издаване на българска литература и/или преводи на различни езици с цел популяризирането и пред чуждестранна аудитория.

8.Провеждане на форуми и участие във форуми – международни, национални и регионални в областта на културата

 

„Стоимен Стоилов.

Монументално“​​ 

(документален филм)

 

 

Енигмата - творчески процес – еднакво любопитен и за широката публика,​​ и за експертите, на която​​ не даде обяснение и науката на 21-ви век, е​​ причината за филма, който има​​ за цел да​​ проследи раждането на​​ най-новата монументална творба​​ на художника Стоимен Стоилов –​​ Стена на символите, създадена през тази година​​ за едно​​ от най-старите ни и престижни висши училища -​​ Икономическия университет, Варна.​​ За което трябва да благодарим на Икономическия университет, защото​​ независимо от световната кариера на Стоимен Стоилов, като автор той е неразривно свързан с​​ родната​​ Варна

В хода на създаването на филма, благодарение участието на изкуствоведа проф.д-р Иван Маразов, филмът се превърна в цялостна оценка​​ за художника​​ и за мястото му в българското изобразително изкуство -​​ ​​ поради ​​ мащаба на идеите и посланията на художника, а не само на постиженията​​ му в чисто изобразителен план, свойствено​​ „както за монументалните творби на Стоимен Стоилов, така и за​​ най-малките му по формат картини“.​​ По тази причина филмът представя и други монументални творби -„В света на Йовковите герои“ в Литературния музей Йордан Йовков“, Добрич,​​ две други монументални живописни творби​​ във фоайето на Икономическия университет, Варна и „Драмата на човека“ в​​ Двореца на културата и спорта, Варна. Филмът представя и част от колекцията от графични творби на Стоимен Стоилов от 70-те и 80-те години от фонда на Художествената галерия, Добрич (която е с най-голямата колекция на негови творби) поради пожара, унищожил ателието и почти цялото му творчество от този период.​​ 

Известно е, че още на 2-рото Международно биенале на графиката, Варна през 1983 г. на въпроса: „Ако трябва да изберете една картина за своята галерия, коя бихте избрали“1, тогавашният Директор на Музея „Албертина“, Виена  Валтер Кошацки отговаря кратко и ясно„Аз вече избрах – графичната поредица​​ на Стоимен Стоилов …“ ​​ Това не е първата международна оценка за Стоимен Стоилов, но да попаднеш в​​ най-стария, голям и престижен музей на графика -​​ „Албертина“, Виена на 39 години с 3 творби е впечатляващо. ​​ Тогава Стоимен Стоилов е на 39 години, а за участие в експозицията на това Биенале се състезаваха 900 творби на 248 художника – 146  български и 106 чуждестранни от 28 държави от 3 континента, сред които едни от най-големите имена в световната  графика2.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ На същото мнение е и журито на следващото, 3-то Международно биенале, Варна което му присъжда Голямата награда.​​ Тогава те са 2, за които се състезават 1000 творби, допуснати за участие в експозицията – на 290 художника  (150 български и 140 чуждестранни  от  33 държави от 3 континента..

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Филмът е създаден през 2019 г. и на 27 ноември ще се състои премиерата му в Икономическия университет в гр. Варна.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Предстои​​ разпространението​​ на филма в България и зад граница на филмови фестивали за документално кино.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​​​ Филмът ​​ е създаден от екип на Сдружение АРТ ДИАЛОГ и интернет списанието АртДиалог, като​​ монтажният​​ ​​ период е реализиран с финансиране на Фонд „Култура“, Община Варна.

 

 

6​​ септември 2019 г.  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ продуценти:

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ доц.д-р Димитър Кабаиванов

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Здравка Сиракова  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 

1

​​ Интервю от Валтер Кошакци на​​ изкуствоведа Пламена Димитрова​​ – за сп.Изкуство, 1993 бр.9.

2

​​ Алвин Бруновски, Иржи Андерле, Владимир Гаджович, Винцент Хложник (Чехословакия), Миодраг Джурич, Дадо (Франция) Паул Вундерлих (ФРГ) Кармело Гонзалес (Куба) Янош Каш (Унгария) Херман Хеблер (Норвегия) Джузепе Дзигайна (Италия) Акира Куросаки (Япония) Карл-Георг Хирш (ГДР и др.)

​​ 

 

 

 

Премиера на документалния филм "Стоимен Стоилов - Монументално"

27 ное 2019 18:00 - 20:00 Аула, Икономически университет, Варна

https://www.ue-varna.bg/uploads/news/2d7v_stoimen-stoilov-monumentalno.jpg

Екип на Сдружение „АРТ ДИАЛОГ“ и списание „АртДиалог“ създаде​​ документален филм „СТОИМЕН СТОИЛОВ.МОНУМЕНТАЛНО“, съфинансиран от Фонд „Култура“ на Община Варна.​​ 

Филмът​​ ​​ започва с кадри от творческия процес около създаването​​ ​​ на монументалната керамична творба „Стена на символите“ в Икономически университет – Варна.

ПРЕМИЕРА НА ФИЛМА „Стоимен Стоилов. Монументално.“
27 ноември 2019 г.
18.00 ч.

АУЛА

Вход свободен!

22 ноември​​ 2019

Варна.​​ Във Варна ще се състои премиера на документалния филм „Стоимен Стоилов. Монументално“, предаде репортер на​​ Радио „Фокус“ – Варна​​ . Енигмата - творчески процес – еднакво любопитен и за широката публика, и за експертите, на която не даде обяснение и науката на 21-ви век, е причината за филма, който има за цел да проследи раждането на най-новата монументална творба на художника Стоимен Стоилов – „Стена на символите”, създадена през 2019 г.​​ и други негови монументални творби.​​ Независимо от световната кариера, Стоимен Стоилов е неразривно свързан с родната Варна.

В хода на създаването на филма, благодарение участието на изкуствоведа проф.д-р Иван Маразов, филмът се превърна в цялостна оценка за художника и за мястото му в българското изобразително изкуство - поради мащаба на идеите и посланията му, а не само на постиженията на художника в чисто изобразителен план, свойствено „както за монументалните творби на Стоимен Стоилов, така и за най-малките му по формат картини“.​​ 

По тази причина филмът представя и други монументални творби -„В света на Йовковите герои“ в Литературния музей „Йордан Йовков“, Добрич, две други монументални живописни творби във фоайето на Икономическия университет, Варна и „Драмата на човека“ в Двореца на културата и спорта, Варна. Филмът представя и част от колекцията от графични творби на Стоимен Стоилов от 70-те и 80-те години от фонда на Художествената галерия, Добрич (която е с най-голямата колекция на негови творби) поради пожара, унищожил ателието и почти цялото му творчество от този период.

Предстои разпространението на филма в България и зад граница на филмови фестивали за документално кино.

Десислава ВАСИЛЕВА

 

 

 

До

г-жа Антония ​​ Йовчева,

Директор на Дирекция

„Култура и духовно развитие“

и Фонд „Култура“ на Община Варна

 

 

 

 

Уважаема г-жо Йовчева,

 

 

Във връзка с приключване изпълнението на проекта на Сдружение АРТ ДИАЛОГ, подкрепен финасово от Фонд „Култура“ на Община Варна през 2019 г., Втора сесия ​​ (рег.№ на договора - Д19001196ВН), моля да приемете отчета и заверени копия на хартиен носител от изискваните първични документи.

 

Използвам повода да благодаря от екипа на филма и сдружението, както за финансирането, без което документалния филм „Стоимен Стоилов. Монументално“ нямаше да бъде факт, така и на сътрудниците на Фонда и Дирекцията, с които деловата комуникация беше отлична.

 

Благодарим и на Вас лично за присъствието Ви ​​ на премиерата на филма във Варна.

 

С уважение,

 

 

доц. д-р Димитър Кабаиванов, Управител на сдружението, ръководител на проекта

 

Здравка Сиракова, координатор на проекта, гл.редактор и издател на сп. АртДиалог

 

29 ноември 2019 г.

София