ПРЕДСТОЯЩО - 2018, Брой 3

Инициативите в културата на Фондация „ВЪПРЕКИ“ в София, Варна и Кюстендил

   Безспорен факт е, че най-добрият сайт в интернет за случващото 

се в българската култура през последните години е въпреки.com 

   Неговите създатели и автори - Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов освен това създават и собствени културни събития. Те продължават и през тази година да обогатяват културния календар не само в София, но и във Варна и Кюстендил с инициативи на създадената от тях Фондация „ВЪПРЕКИ“. И замислените инициативи обещават да се превърнат отново в събития в културния живот: 

    На 10 май от 18 часа в Националната галерия – София, Квадрат 500, зала 19 ще бъде открита Изложбата Проф. Николай Майсторов и ученици. Тя ще бъде предхождана от 16 часа от среща и разговор в присъствието на проф. Майсторов. 

   В изложбата с творби участват освен проф. Майсторов и част от неговите ученици - Долорес Дилова, Ива Владимирова, Елица Матеева – Паскинс, Райна Стоймирова, Албена Щениовска – Еглофф, Юлий Таков, Калин Антонов, Иван Михайлов – Жани, Любен Генов.

   Изложбата е част от проекта на Фондация „Въпреки“ с  четирима от най-изявените български творци и преподаватели в областта на изобразителното изкуство – професорите Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел и Николай Майсторов.  

    В информацията за медиите на „Въпреки“ четем: „Поставени в изложба едно до друго произведенията на учителя и учениците дават възможност да се видят приликите и разликите и да се осмислят в една дискусия. Освен това, много важно е, че става дума за жив контакт между учители и ученици, а не за покойни майстори. Това е стара европейска традиция, която и днес е жива и не само в най-големите и европейски галерии.“

    Събитията по проекта са включени в Културния календар на София, както и в Календара на културните събития във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

    Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Програма „Култура” на Столична община, в партньорство с Националната галерия в София, Градските галерии във Варна и Кюстендил, частните столични галерии „Арт Алея”  и „Стубел”, галерия - книжарница „София прес” и Галерия „Академия” на Националната художествена академия.

 

     На 12 май 2018 г., улица „Цар Самуил”, между „Денкоглу” и „Солунска” отново ще стане зона само за изкуство. 

    Галериите „Париж”, „Астри”, „Контраст”, „Интро” и други в това пространство ще приемат гости през целия ден. На улицата ще рисуват и ще показват свои картини ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София.

    А след 16 часа на изградена сцена на открито ще звучи музика с акцент ударни инструменти в изпълнение на: скулптора и музикант Мартин Табаков и перкусиониста Бранко Вълчев; два състава на Националното музикално училище „Любомир Пипков” – „Тупан” и „Палиев'с Спаркълс” с преподаватели Мария и Искра Палиеви; състав от студенти на композитора Асен Аврамов, също ученик на проф. Палиев; както и на Александър Даниел, ударни инструменти, заедно с известния тромпетист Росен Захариев – Роко…

    Проект „Европа през младите в изкуството” се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2018 от  фондация „Въпреки” в партньорство с район "Триадица", Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров.     

 

211 общо 2 за днес