ПРЕДСТОЯЩО - 2017, Брой 6

Изложба живопис от Музейната сбирка на Националната художествена академия, Галерия „Академия“ 19 декември 2017 – 14 януари 2018

 https://nha.bg/uploads/page/images/500x270/94da98c854a6bb9369301cdeb5157ffbe1bf391f.jpg

 откриване – 19 декември, 18:00 часа

 Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1, София

 

   

   Една от най-старите музейни сбирки от творби на изобразителните и пластични изкуства в България, основана заедно с Националната художествена академията през 1896 г. (тогава Държавното рисувално училище) в края на тази година ще представи поредната си изложба пред публика. 

  Изложбата е от избрани живописни творби - портрет и пейзаж, рисувани през периода 1896-1940 г., собственост на Музейната сбирка на Академията. Творбите са на творци от различни поколения от Освобождението на България до края на 40-те годинина ХХ век. Сред тях са и художници като Владимир Димитров Майстора, Иван Ангелов, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Димитър Гюдженов, Иван Милев и много други. Част от картините не са показвани, а останалите са малко известни от предишни изложби на Музейната сбирка в Галерия „Академия“ на НХА, които не са толкова чести, колкото би ни се искало. Тези изложби обикновено са свързани с историята на Академията, с юбилеи на различните специалности или с изследователски проекти – самостоятелни или с други държавни галерии и музеи в странанта. 

   Но не само по тази причина изложбите от Музейната сбирка на Академията се превръщат в събития в културния живот, защото:

    Фондовете на Музея на Академията съдържат над 14 000 музейни експоната - живопис, графика, рисунка, скулптура, икони, дърворезба, керамика, текстил, метал, шевици, съдове, бижута, оръжия и др., което я прави значително по-богата, в това число и в жанрово отношение от немалко регионални художествени галерии в страната.   

   • Колекциите съдържат, а и продължават да се обогатяват с творби, постъпващи като дарение от художници - преподаватели в Академията, от бивши студенти (като скулптурата на Иван Лазаров „На фронта“, бронзовият скулптурен портрет на Владимир Димитров – Майстора на проф. Величко Минеков, творбата на проф. Олег Гочев, „Пързалка“ и много други)

    Въпреки че немалка част от творбите са създадени по време, в което художниците са били още в процес на обучение, колекциите от Фонда съдържат някои от най-добрите образци на творби, създадени през последните 120 години. Достатъчно е да споменем Владимир Димитров Майстора, който с творби, създадени по време на следването си присъства освен в Музея на Академията и в Националната художствена галерия (като например – масления портрет на Ректора на Академията Иван Мърквичка).

   • Немалък брой са и творбите на чуждестранни художници, постъпили като дарение, като например – рисунки от Първото международно биенале „Рисунка“, 2012 г., 24 подписани постери на Христо Явашев и Жан-Клод (постъпили през 2005 г.), „Голо тяло с арфа“,1953 на известния алжирски художник Мохамед Кадда и др.

 

   Изложбата е и премиера на издадения каталог „Колекция Живопис (1896–1940)“ – продължение на издадените вече каталози за колекциите в Музейната сбирка на Академията - „Колекция Дърворезба и „Колекция Български шевици”1. 

 

•••     

   Съгласно първия Правилник за функционирането на Музея на Академията, неговата основна цел е да запази екземпляри от паметниците на българската духовна и веществена култура, които да служат и като помагала в учебната работа. Така е и днес - сред фондовете на Музея се изнасят лекции, а някои специалности, като изкуствознание, провеждат годишни практики в музейното хранилище. Може само да се съжалява, че те не гостуват поне в градовете, в които има средни и висши училища със специалности по изкуствата.

 

https://nha.bg/uploads/pagecategorygalleryfile/images/originals/1315285277af2481422c0e2e684132c6e40d6d1b.jpg

 

 

https://nha.bg/uploads/pagecategorygalleryfile/images/originals/d665938287293373996dbd27eed3020bb0fa16ae.JPG

 

http://shtarkelov.info/wp-content/uploads/2018/01/Portrait_beg_20-768x1024.jpg

 

Фотоси на творбите – НХА, Галерия „Академия“

 

1

 През първите години след 1896 г. в Държавното  рисувално  училище  е имало и специалност - Български  шевици . За времето на съществуването си, студенти и преподаватели са извършили огромна събирателска дейност, резултатът от което е богатата колекция в Музея от оригинали на уникални шевици (върху различни предмети с функционално предназначение) от всички региони на България, отличаващи се с високото си художествено равнище и качество на изпълнението, което рядко може да бъде видяно в специализираните  етнографски  експозиции в държавни и регионални музеи  у нас.

102 общо 2 за днес