In memoriam - 2016, Брой 3

Думи за големия цирков и вариететен артист Виктор Топузлийски

Член на Гилдията на цирковите артисти и Гилдията на вариететните артисти на Съюза на артистите в България. Член на Европейската агенция за изпълнителските, продуцентските и авторските права, на която от основаването ù е експерт. Почетен гражданин на гр.София. Почетен гражданин на гр.Кочериново. Почина на 1 юли 2016 г. в София на 82 години.

Забележителният артист Виктор Топузлийски ще остане в историята на българската култура като един от най-големите български циркови и вариететни артисти-изпълнители на безброй пантомими, монолози и етюди – солови или с колеги, разсмивали и разплаквали публиката у нас и в десетки държави на почти всички континенти. В течение на десетилетия. Защото в сценичните му изяви намираше място всичко, което вълнува човека  – и смешното и тъжното. Зад това стояха безкрайни часове репетиции и тежък физически труд, защото в клоунадата зависиш не само от ума, емоцията и таланта си, но и от тялото си. 

По-малко известно е, че Виктор Топузлийски беше и авторът на преобладаващата част от сценичните си изпълнения.

Още по-малко известно е, че той е автор и на текстове за поп музика – само за приятели, затруднени да намерят подходящ текст.

Най-малко известно е, че Виктор Топузлийски в годините до прехода, когато през определен период беше и административен директор на българския цирк има личен принос за отделяне на част от валутните печалби за закупуване на чуждестранна научна литература и периодика за българските библиотеки – научни, университетски и в областните градове. 

Всеки, имал допир с голямото изкуството на Виктор Топузлийски е усетил неизчерпаемата енергия и радостта от живота, бликащи от него, на които се дължи и магията на всяка негова сценична изява.

Виктор Топузлийски е единственият български артист, носител на „ОСКАР“ за клоунада, с което светът отдавна е направил оценката си за него. Време е да бъде анализиран и оценен приноса му за развитие на българското цирково и вариететно изкуство.

АртДиалог

 

1926 общо 1 за днес