ИСТОРИОГРАФИЯ - 2022, Брой 3

Христо Нейков. Кратка био-библиография

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ (1929 – 1999)

 ​​ ​​ ​​​​ l. Проф. Христо Нейков – опит за портрет

 ​​ ​​ ​​​​ Христо Нейков е явление в много отношения – с ​​ аристократизма си, с непостижимо чувство за хумор и актьорски качества, с ярките контрасти, съжителстващи почти хармонично и в творчеството и в живота му.  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​​​ Но въпреки неговият аристократизъм – и по произход, среда и възпитание, Христо Нейков не беше „градски“ художник, а един от малцината, който и днес може да бъде наричан „народен художник“, тъй като „темата“ на неговия живот – и като творец, и като личност беше – народът. ​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ За което се иска не само талант, но и ум; но което е още по-важно – и сърце.

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ Може би по тази причина творбите му са населени с големите българи ​​ от Възраждането, с въстания, битки за свобода и справедливост. ​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Особено значение в творчеството му имат графични творби от циклите „Под игото“, „Записки по българските въстания“ и „За свободата“, послужили за илюстрации на литературните творби на Иван Вазов, Захари Стоянов и Стефан Дичев“, литографските творби от циклите „Септември 1923“, „Стачка“ и др.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ В същата степен Христо Нейков се интересува и от съдбата на обикновения човек, което личи от циклите „Село“, „Напукана земя“, „Езически празници“ и др.

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ Това, което отличава творчество на Христо Нейков, е че той ​​ не „съпреживява“, а преживява съдбата на народа като своя, на които посвещава стотици творби, не само в циклите от творби, свързани със смъртта като – Бдение, Погребение, а и в цикъла ​​ Нестинарки, които при него са – отрицание на това, което би трябвало да изразяват.

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ В творбите на Христо Нейков няма нищо лъчезарно, приповдигнато, да не говорим за - салонно от типа – „отвличане на сабинянка“; напротив неговите са моми – вакарелки, яхнали „контаври“ или биволи са пореднота доказателство за вярата му в силата на народа, от когото се чувства неотменна част.

 ​​ ​​ ​​​​ Дори когато отправя поглед към природата, той рисува напуканата от безводие и жега земя – най-голямата грижа на народа, защото я вижда през неговите очи. За което също се иска – и сърце.

 

 

 ​​ ​​ ​​​​ Значителни постижения са творбите на Христо ​​ Нейков от поредиците „Конармия“ по творбата на Исак Бабел, цикъла рисунки „Куба“ , „Атлас“ и др.

​​ Литографии от цикъла „Конармия“ по едноименната творба на Исак Бабел

 

 ​​ ​​ ​​​​ Аристократ - по възглед и емоционалност, а не само по произход – това ни казват творбите на Христо Нейков - за него самия.

 ​​ ​​ ​​​​ Ако трябва да отдадем дан на семейството и обкръжението му, достатъчно е да отбележим, че родния му вуйчо е художникът Дечко Узунов, че бащите на ​​ Христо Нейков и на Валери Петров са изтъкнатите столични адвокати, общуващи с елита на столицата, (но и ​​ - безплатни защитници в съдебни процеси срещу комунисти), са съсобственици на част от сградата на днешния Театър „Сълза и смях“, където е и общата им адвокатска кантора. Което наследниците им не пожелаха дори да огласят. (Христо Нейков: „Собственото ни обедняло Министерство на културата да ни плаща наем ли?! Тоест – народът?!“)

 ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​​​ Значението на Христо Нейков за българската култура, далеч не се изчерпва с неговото творчество, за което няма дори един професионално съставен каталог, който да представи постиженията му със задълбочена изкуствоведска оценка. ​​ 

 ​​ ​​​​  Налага се да направим опит за очертаване действителните приноси на Христо Нейков за създаване на условия за развитие ​​ на българското изобразително изкуство:

 ​​ ​​​​  В продължение на четвърт ​​ век, Христо Нейков преподаваше в Художествената академия в София, а след пенсионирането си – и във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и значителна ​​ част от българските графици и илюстраторите са негови ученици. Грижите за студентите му бяха пословични, което поглъщаше немалка част и от личното му време. Той им „държеше ръката“ не само по отношение на рисуването; с него се обсъждаше едва ли не всичко и по всяко време; но не само по време на следването или докторатурите им, а и след завършването.

 ​​​​ 

​​  Христо Нейков се грижеше не само за своите ученици, но и за всички графици – със създаването на 17 графични бази, от които – 15 в страната, успявайки да убеди местните ръководства в неотложността от предоставяне на ​​ подходящо пространство и назначаването поне на един човек, който да асистира при създаването на литографските творби. Работа – апостолска, поглъщаща безкрайно много усилия, енергия и най-важното - време.

 

 ​​ ​​​​ Отличните си колегиални и приятелски отношения с водещи италиански творци (създадени когато е поканен ​​ да направи първата си изложба в Италия, 1970) и отличния си италиански, Христо Нейков оползотвори не за себе си, а за да осигури закупуването на литографски плочи за създаваните графичните бази. С неприсъща за него гордост, той отбелязваше: „Успяхме да изкупим последните количества от италианската кариера с най-качествени литографски плочи, която след нас – закриха! Вече има синтетични плочи, но да работиш на италиански варовикови плочи за литография, които са най-добрите – е друго нещо.“ (сякаш той не разполагаше с всичко необходимо в ателието си – в това число и с всякакъв формат плочи за литография).

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Благодарение изключително на усилията на Христо Нейков всички българските графиците получиха възможност да създават и литографски творби, в това число – големи формати, с които се кандидатстваше за участие в международните конкурсни периодични изложби в Европа ​​ и света. При това – без да заплащат нищо както за ползването на Графичните бази, така и – за ​​ работата на умдрукера. (Докато от средата на 90-те години, освен че оцеляха малко от базите, ​​ художниците плащат за отпечатването на всеки удар/цвят на литографската творба, така и за подготовката на плочата – изчистването на съответния цвят.)

 

Графична база, Бургас - ​​ литографска преса  ​​ ​​​​ Графична база, Самоков – миене на плоча

 ​​ ​​ ​​​​ Резултатът от това беше, че графиците ни от края на 70-те години на ХХ век създаваха много повече творби, в това число – литографски. И не само се класираха и участваха в международните периодични конкурсни изложби – биеналета и триеналета (само през 1977-1982 г. участията са 447); но са им присъдени от международните журита – общо 214 награди, в това число Гран при и първи награди, което е – международно признание за българското графично изкуство.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​​​  Христо Нейков посвети повече от 30 години на работа в полза не само на графиците, но и на всички български художници, тъй като от – от 1960 г, е избран ​​ за член на УС, а след това и за секретар на ​​ Секция Графика, а от 1970 г., когато вече е заместник-председател на УС, в чиито задължения влиза и отговорността за развитие на ​​ графичното изкуство и илюстрация, той работи и за създаване условия за развитие на останалите жанрове. Заедно с останалите членове на ръководството на СБХ..  ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​​​ Системата от периодични Общи художествени изложби като „Земята и хората“ Добрич, „Човекът и морето“, Варна, „Акварел“, Търговище, ​​ „Живопис-малки форми“, Сливен, ​​ „Човекът и ​​ трудът“, Габрово, “Пейзаж“, Видин, освен, че стимулираха работата на художниците, скулптори, приложници и възпитаваха по-високи критерии и вкус – осигуряваха и основните доходи за издръжка на художниците на свободна практика. От всяка изложба се организираха значителни откупки ​​ на творби за сгради с обществено, административно предназначение и за целия сектор туризъм (хотели, ресторанти, кафенета и др.

 ​​ ​​ ​​​​ В края на 70-те години, Христо Нейков, заедно със Симеон Венов, секретар на Секция „Графика“ са сред най-активните членове на ръководството ​​ на СБХ, работещи със Стоимен Стоилов и Община Варна, за успешния старт на първата международна конкурсна периодична изложба за графично изкуство – Международното биенале на графиката, Варна. (Предшествано от голяма национална графична изложба във Варна през 1979 г. .Оттогава те двамата са несменяеми участници и в организационните комитети за подготовката и провеждането им и - членове на журито.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ За участие в експозицията на 1-вото Биенале през 1981 г. журито допусна 600 графични творби на 138 художника – 98 български и 39 чуждестранни от 16 държави от 3 континента – Европа, Азия и Америка: България, Германска демократична република, Западен Берлин, Италия, Куба, Норвегия, Полша, Румъния, СССР, Унгария, Федеративна република Германия, Франция, Финландия, Холандия, Чехословакия, Япония.  ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ По-важното е, че ​​ авторитетът на българската графика по света и активната работа за провеждане, осигуряват още на първото Бинале участието на най-големите имена от света на графиката като Алвин Бруновски, Иржи Андерле, Владимир Гаджович, Винцент Хложник, Чехословакия, Миодраг Джурич, Дадо, Франция, Кармело Гонзалес, Куба, Янош Каш, Унгария, Херман Хеблер, Норвегия, Джузепе Дзигайна, Италия, Акира Куросаки, Япония, Карл-Георг Хирш, ГДР и др.

 

Каталогът на ​​ 3-тото Международно биенале на графиката, Варна

Още на ​​ 3-тото Биенале през 1985 г., ( Христо Нейков вече е Председател ​​ на СБХ, а заместник-председател е Симеон Венов), допуснатите за участие в експозицията графични творби са около 1000 на 290 художника – 150 български и 140 чуждестранни  от  33 държави от 3 континента.

На 5-тото Биенале – експозицията вече е от 000 графични творби - на  538 художника – 146 български  и 392-ма  чуждестранни художника от 46 държави от 6 континента: Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия. И българската част от експозицията ​​ е равностойна на чуждестранното участие във всяко отношение.

 ​​ ​​ ​​​​ Още по-важно беше, че Международното биенале на графиката, Варна:

 ​​ ​​ ​​​​  ”пренесе” и представи в България постиженията на световното графично изкуство. Биеналето осигури възможност на български графици да се съизмерват периодично с най-добрите в света – основа за вярна самооценка и за развитие. 

 ​​ ​​ ​​​​  Още по-важното е, че биеналето промени не само графичното, но и цялото българското изобразително изкуство, защото освобождаване на графичното изкуство от догмите на така ​​ наречения социалистическия реализъм се пренесе и в останалите жанрове.

 ​​ ​​ ​​​​  Промениха се и критериите за оценка, което се отрази и на преподаването.  Доказателство за това е, че средната възраст на половината допуснати от журито за участие български графици още на 5-тото Биенале беше вече под 40 години. А ​​ в началото на 90-те години за участие в Биеналето се класираха и току-що дипломирали се художници и дори студенти от Националната художествена академия.

 ​​ ​​ ​​​​  Каталозите, издавани за всяко варненско биенале са не просто представяне и документиране на поредната мащабна експозиция на Биеналето. Те са документ за постигнатото ниво на българската графика и водещите графични школи в света към съответната година.

 ​​ ​​ ​​​​  Благодарение на каталозите на ​​ Биеналето, българското графично изкуство получи още един канал за разпротранение; стартираха или се увеличиха международните изяви на много млади български графици, канени за самостоятелни или включвани в групови изложби в чужбина. Каталозите на Варненското биенале отварят врати навсякъде по света и на българските галеристи и експерти. 

 ​​ ​​ ​​​​  И това са ​​ част от приносите на Биеналето – останалото е работа на изкуствоведите, защото, както казва проф. Светлин Русевii „ …ако някой прави сериозни изследвания като цяло на българската култура и в частност на българската графика … без това, което е направило Варненското биенале, трудно може да направи една реална и сериозна преценка“.

​​ ● Когато в началото на 90-те години у нас започнаха „да умират“ поредица утвърдени конкурси и фестивали, особено извънстолични (поради липса на средства и безхаберие), с присъщата им прозорливост и размах, Христо Нейков и Симеон Венов бяха първите, който обявиха, че за по-голяма сигурност, колкото и да е трудно – СБХ трябва да направи графичен конкурсен форум и в София. Така се роди Международното триенале на графиката, София.

 

 ​​ ​​ ​​​​  През същия период (края на 70-те години – и до 1990 г.), въпреки че е творчески съюз, на СБХ бяха възложени част от държавните функции не само в областта на визуалните, пластични и приложните изкуства, но и на дизайна (моден, промишлен и т.н.) В резултат – проведени бяха 2 мащабни изложби – „Естетизиране на градската среда“ София и първата изложба „Дизайн“, София и др. Работата в тази посока ​​ доведе до създаване в СБХ на Държавната комисия, която решаваше всички значими въпроси, свързани със създаването на нови паметници и до назначаване, освен на главен архитект, и на главен художник във всяка община. Може само да се съжалява за това, че днес не САБ и СБХ решават тези въпроси – виждаме бутафорните и кичозни „скултури“ по входовете на казина дори на площад Възраждане и един от ъглите на 5-те кьошета на София поставящо въпроса: за толкова години - нито един от главните архитекти на София ли не ги е забелязал ?!

 ​​ ​​ ​​​​ СБХ носеше отговорност, макар и непряка - за качествата на предлаганите за главни художници свои колеги в общините, както и за работещите във всички държавни издателства, редакциите в БНТ, в списания и вестниците.

 ​​ ​​ ​​​​ СБХ разполагаше и с предприятия за художествена керамика, кожа, текстил и др. В тях проектираните от художници предмети с функционално предназначение или за подарък, се произвеждаха в малки серии и се предлагаха в системата от магазини на СБХ в София и страната, в курортните комплекси, което формираше по-високи критерии и вкус, а в същото време осигуряваше заетост и ​​ доходи на немалка част от художниците.

 ​​ ​​ ​​​​ Мащабната работа, която организираше и за която носеше отговорност ръководството на СБХ и резултатите от нея не са били обект на оценка, както и какъв е бил приносът на Христо Нейков. Показателно е да се отбележи, че в периода, в който той е заместник – председател и Председател на СБХ ​​ са реализирани над 300 Общи художествени изложби, 600 – регионални, 900 групови и близо 3 000 – индивидуални. Които допринасят не само за развитие на визуалните изкуства, за развитието на публики, но и за завоюване на международния авторитет на България.

 ​​ ​​​​ С ​​ Христо Нейков и със Симеон Венов от средата на 70-те и до 1990 г. се виждах най-вече по време на подготовката на ​​ Общите художествени изложби в страната или на отчетно-изборните конференции на културата, на които се очакваше и оценка на резултатите, и очертаване на посоката за работа през следващия период. Поне от интелигентните местни ръководители. Над останалите те въздействаха, използвайки връзките си, но също и с непостижимото си чувство за хумор. Благодарение на което докато пътуваме или при принудително бездействахме по аерогарите (поради лоши атмосферни условия) – ​​ часовете с тях минаваха неусетно. ​​ 

 ​​ ​​ ​​​​ Христо Нейков беше и един от най-артистичните, най-колоритните представители на столичния артистичен свят, за когото може да се разказва безкрайно. Ситуацията рязко ​​ се променяше, когато работата или ​​ обстоятелствата го изискваха. Художниците, винаги внимаваха за мнението му по даден въпрос, не само защото е умен, знаещ и информиран, но и защото ако защитаваш нещо необмислено или вредоносно, ще бъдеш сдъвкан веднага, независимо кой си.

 ​​ ​​ ​​​​ За характера на Христо Нейков ще припомня само широко известния случай – при принудителната смяна на турски имена с български, в знак на солидарност към засегнатите колеги, изминаваше пътя си – от СБХ ​​ до Академията и обратно с един импозантен червен турски фес с черен пискюл. И от височината на ръста си, гледаше с усмивка слисаните минувачи на оживеното кръстовище. Всички си давахме сметка, че няма да му се размине, но никой не се опита да го спре, защото знаеше, че е невъзможно. Свали феса едва след изричното нареждане от „първия“, при когото го привикаха на обяснение (по това време беше вече и член на ЦК на БКП, което също осребряваше по същия начин както ​​ италианските си връзки – в полза ​​ на гилдията.)

 ​​ ​​ ​​​​ Посочвам този показателен факт, не само, защото до момента не ​​ го прочетох описан никъде, а и защото ​​ утре може вече да няма вече кой да го разкаже. Но и защото някои, в чиято защита беше тази небезопасна за времето си демонстрация на несъгласие, още в началото на 1990-та година вече бяха „забравили“ този факт, (както и че поканата да преподават в Академията е направена също по тази причина - компенсаторно, а не толкова за качествата им като творци.) Нещо повече, направиха не едно отрицателно изявление по отношение на ​​ ръководството и на Академията, и на СБХ, поставяйки всички под един знаменател.

 ​​​​ 

 ​​ ​​​​ При откриването на една от последните изложби с негови творби – Христо Нейков, графика и Нейко Нейков, живопис, (януари 1997 г., София) отбелязах, че Христо Нейков заслужава поклон дори само за това, че през целия си живот е работил не толкова за личното си творчество, а за отглеждане на собствената си конкуренция. На което той ми отговори, че – смята това за най-важното си и ценно постижение.  ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​​​ В тяхното поколение, Христо Нейков не беше единствен. Имах привилегията и щастието да работя с едни от най-емблематичните творци от почти всички жанрове – писатели, композитори, режисьори, циркови артисти, част от които също като него посвещаваха по-голямата част от времето си – единствената ценност, с която разполагаме – да създават условия ​​ за изява на колегите си.  ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​​​ Но Христо Нейков беше един от най-ярките примери на човек, отдаден на идеята да работи за това – народът да вдигне поглед от земята ​​ – към небето, а България да стане независима и уважавана държава, което без творците – е невъзможно.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

ǀǀ. ОЦЕНКИ на ИЗКУСТВОВЕДИ, ЕКСПЕРТИ и КОЛЕГИ

Един по един ни напуснаха големите от голямото поколение на българската графика. Поколението, което първо освободи българското изкуство от нормативните рамки и потърси реална съизмеримост с пластическите и граждански проблеми на своето време. Тодор Панайотов, Златка Дъбова, Симеон Венов – вече и Христо Нейков, не са между нас.

Днешното поколение ​​ и особено тези, които на всяка цена подтичват подир своята Европа – трябва да знаят, че отдавна това изключително поколение живееше с духовните и пластически проблеми на Европа и Европа го беше приела като част от себе си.

Христо Нейков беше не само един от големите български автори, но и от хората с изключителен принос в едно трудно и тежко време за изграждането и създаването на онази творческа атмосфера, в която правото на творчески риск беше въпрос и на избор, и на подадена ръка. А ръката, която Ичо подаваше на своите колеги – и по-млади, и по-възрастни - сама по себе си беше и доверие, и подкрепа, и част от общия риск на развитието.

Последната изложба на Ичо беше не само необходима като творческа мярка за днешния ден, но и показателна за отговорността и личната взискателност на автора. За съжаление, подобни примери са колкото редки като артистично поведение, толкова и изключителни като органичност и реализация на таланта. Творец със свой образен свят от съдби и характери, със своя действителност - сурова, земна и силна - Христо Нейков като малцината истински творци носеше живота, спомените и стремежите си и като изкуство, и като определена форма на пластично познание - художник, който умееше да погледне на себе си от онази ​​ дистанция, която емоционално и съдбовно го включва в събитието, и с онази чистота, която не го щадеше и като оценка, и най-трудното – ​​ самооценка. Съвременен творец, Христо Нейков с последната си изложба отново ни показа, че истинското време на изкуството се създава не от амбицията да бъдем на всяка цена на хребета на модата и информацията, а чрез дълбочината и усилията по нов, личен и неповторим начин да постигнем живота и съдбата на човека.

Преминал през много бури и изпитания, Христо Нейков остава в изкуството ни в неговата най-висока и чиста мярка - простотата. Простотата, наситена с много човешко достойнство, пластическа сила и преди всичко с много любов!“

акад. проф. Светлин Русев

Художественият език на Христо Нейков завладява с непосредствената си сила, имаща за цел веднага да хване зрителя. Почеркът му е твърд, характеризиращ се със силни контрасти на черното и бялото и енергична жестикулация на образите… Качествата му на разказвач, които художникът притежава, са реализирани с една много силна нагледност и непосредствена сила, без натрупване на детайли“

Марио ди Микели1

„Графичният му език се ​​ отличава с обикновена, но динамична рисунка, чиста и ясна, без излишни деформации, със съзидателна игра на черното и бялото. Енергичната жестикулация на образите отговаря на неприкритостта на възгледа, преливащ се в кулминационните моменти на изпитанието, в революционен афект, в стихията на фолклорния обред, в извършването на годишния аграрно-календарен цикъл, в човешките взаимовръзки, заключени между опозицията земя-човек, добро-зло, живот-смърт.“

проф. д-р Аксиния Джурова

 

​​ ǀǀǀ. БИОГРАФИЯ // ТВОРЧЕСКИ РЕАЛИЗАЦИИ

Роден на 23 октомври 1929 г. в София

1953 – завършва илюстрация в Националната художествена академия „Николай ​​ Павлович“ (тогава ​​ – Висш институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“) - ​​ при проф. Илия Бешков

1953 – Лауреат на lV Световен младежки фестивал в Букурещ

1960 – Индивидуална изложба в София

1960 – Член на УС на Съюза на българските художници

1963 – Наградата за илюстрация „Борис Ангелушев“ на Съюза на българските художници (СБХ)

1963 – Орден „Кирил ​​ и ​​ Методий“, II степен

1963 – Секретар на Секция „Графика“ на СБХ

1968 – Наградата за илюстрация „Борис Ангелушев“ на СБХ

1968 – Индивидуална изложба ​​ в Москва, Русия

​​ 1970 – Индивидуална изложба в Модена, Италия

1970 – Заместник-председател на Съюза на българските художници

1973 – Преподавател в Националната художествена академия „Н. Павлович“

1977– Индивидуална изложба в София

1977– Индивидуална изложба ​​ в Москва

1977– Наградата за илюстрация „Борис Ангелушев“ на СБХ

1977 – Народен художник

1977– Доцент в Националната художествена академия

1977– Орден „Народна република България“, I степен

1993 – Индивидуална изложба в София

​​ 1983 – Наградата за рисунка и карикатура „Илия Бешков“ на СБХ

​​ 1983 – Професор в Националната художествена академия

​​ 1983 – 1985 ​​ – Ректор на Националната художествена академия „Н. Павлович“

​​ 1985 – Председател ​​ на Съюза на българските художници

 ​​​​ 1996 – Изложба на Христо Нейков, графика и Нейко Нейков, живопис,

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ организирана от ​​ ИНТЕРАРТ-С

 ​​​​ 1999 – Индивидуална юбилейна изложба на Христо Нейков в навечерието на

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ неговата 70 годишнина в София, СБХ

 

Творби на Христо Нейков са селекционирани за участие::

​​  във всички Общи художествени изложби, от 1953 г., ​​ на Съюза на българските художници в София, както и в някои от Общите художествени изложби като „Земята и хората“, Добрич и др. ​​ 

​​  ​​ в Националните художествени изложби на илюстрацията и изкуството на книгата, София

​​  ​​ в международни конкурсни периодични изложби – международните биеналета и триеналета на графичното изкуство:

1969 – Любляна, ​​ Словения

1970 – Флоренция, Италия и Краков, Полша

1971 – Сао Паоло, Бразилия и Берлинарето

1972 – Биела, Италия и Фрехен, Германия

В представителните изложби на българското графично изкуство в света, организирани от СБХ ​​ от 1978 и следващите години във: Вашингтон, САЩ; Москва, Русия; Бари, Сиена и Болоня, Италия; Хавана, Куба; Мишколц, Унгария; Лисабон; Португалия; Лима, Перу; Базел, Кьолнн и Мюнхен, Германия, Алжир, Мексико и др.

от 1981 – в конкурсната периодична изложба Международно биенале на графиката, Варна

от 1995 – в конкурсната периодична изложба Международно триенале на графиката, София

 

Творби на Христо Нейков участват в представителните изложби (от 80 творби на български и чуждестранни участници) – „Най-доброто от Международното биенале ​​ на графиката, Варна“, организирани от ИНТЕРАРТ-С, София

1995 – в Регионалната Художествена галерията, Добрич – творби от ​​ 8-мото

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Биенале, Варна`1995

1996 – в Галерия „Александър“, София ​​ - творби от 8-мото Биенале, Варна`1995 - ​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ която Христо Нейков освен, че аранжира, но и собственоръчно окачи

1997 – в Изложбената зала на Руския културно-информационен център, София,  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ул.“Шипка“ 34 – творби от ​​ 9-тото Биенале, Варна`1997

 

в Представителни изложби на българско изобразително изкуство, организирани от ИНТЕРАТ-С, София:

1992 и 1993 – Испания

1993 и 1994 – Австрия

1995 – Франция

1995, 1996, 1999 – Германия

1995 – САЩ

1996 - Израел

1997 и 1998 – Русия

1996 и 1997 - Норвегия

1997- Аржентина

1997 и 1998 – Йордания

1998 – Дубай

1997 и 1998 – Турция ​​ 

 

Творбите от Христо Нейков - част от изложбите на ИНТЕРАРТ-С са били обект на оценка на:

Симпозиум ​​ „Съвременно българско графично изкуство“, ​​ проведен в Аман, Йордания от Кралската фондация за изкуство - 1987

и използвани като пример за постижения в ръчните графични техники на семинара на Ермитажа, Санкт-Петербург за изкуствоведи от регионалните галерии в Русия, проведен в гр.Саратов, 1998

Христо Нейков е един от 20-те художника, избрани за създаване на нови авторски графични творби за ​​ Колекцията за колекционери “Съвременно българско графично изкуство” (организирана и финансирана от ИНТЕРАРТ – 1993-1996).

Контавър – отвличане на вакарелка, литография, 1994, 52 х 44 – творбата, която проф. Христо Нейков създаде за поредицата „Съвриминни българско графично изкуство“

Една от колекциите бе откупена от най-големия и престижен частен музей на графиката в Европа – ​​ ​​Музеят “Лудвиг“, Кьолн, втора – за Фондация “Арт диалог”- Франция.

Повечето са в частни колекциив България, Австрия, Германия, Испания, Израел, Йордания, Норвегия, Русия, Аржентина, САЩ, ТурцияФранция и други държави.

Изложби в памет на Христо Нейков:

2014 - ​​ „Напукана земя“ – Изложба на Христо Нейков и Златка Дъбова с творби  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ от Колекцията на ​​ колекционерът им - Доменико Русси, притежаващ 4000 техни творби, представена в Галерия “Графит” – Варна (08.08. - 08.09.2014)

2018 – Творба на Христо Нейков  участва в Изложбата „Сто шедьоври от Фонда на Международното биенале на графиката, Варна“ (на творци от България и от над 50 държави), представена по време на Председателството на ЕК на ЕС – в Художествената галерия, Варна (януари 2018), Регионалната художествена галерия, Велико Търново (март 2018) и Галерията на Министерството на културата (май 2018)

2018 – Изложба с творби на проф. Христо Неков, посветени на Априлското въстание, живота на народа по време на турското робство и на българското възраждане, открита през месец май в Картинна галерия – Дряново училище, гр. Перущица (голяма част от тях – дарение от сина му Нейко ​​ Нейков на Галерията)

2018 -2020 ​​ – Творби на Христо Нейков участват в Изложбата „Златните страници на българската илюстрация - ​​ Бешков и учениците му“, открита през м. януари 2020 в Художествената галерия, Свищов, която преди това в течение на почти 2 години беше ​​експонирана в 16 галерии в страната.

Изложбата, гостуваща в Галерията в град Балчик

 

 

lV. Творби ​​ на Христо Нейков – графика, рисунки, акварел, смесена техника

Литография от цикъла „Ателие“ - портретно изображение на Илия Бешков

Из цикъла „Ателие“

 

 

Творба от цикъла „Апостола в премеждие“ на Иван Вазов

 

 

​​ 

От поредицата - ​​ Майстор Кольо Фичето

 

 

 

 

 

 

 

ǀV. ТВОРБИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ за КОРИЦИ и ИЛЮСТРАЦИИ на КНИГИ.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ БИБЛИОГРАФИЯ

 

 

1950

Зъб за зъб : Роман [за юноши]

Василев, Орлин

Вид на материала - книга

Издание - [3. изд.]

Издателство и производство - София : Нар. просв., 1950

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1080111332

 

Зъб за зъб : Роман [за юноши]

​​ Издателство и производство - София : Нар. младеж., 1970

Вид на материала - книга

Издание - [7. изд.]

Език – български

 

 

1951

Смелият капитан : Романизована биогр. на капитан Георги Мамарчев : [За юноши]

Калчев, Камен

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1958

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1083144676

 

1953

По долини и балкани : Партизански спомени

Маринов, Къню

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1953

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1071320036

 

1956

Мишо в цирка : весели поеми

Демирев, Йордан Илиев, 1931-2014 = Demirev, Jordan Iliev, 1931-2014

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1956

Език - български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1082105316

 

1958

Паметен ден : [Приказка в стихове]

Марангозов, Николай

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1958

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1071296484

 

 

Петко войвода : Разкази

Сивриев, Станислав

Вид на материала - книга

Издателство и производство - [София] : Държ. воен. изд., 1959

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1077942244

 

1960

За свободата : Роман в 2 ч.

Дичев, Стефан Николов

Вид на материала - книга

Издание - 2. прераб. изд

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1959-1960

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1082428900

 

 

 

1960

Горчив залък : Повести

Цачев, Климент

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1960

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1069204964

 

1960

Опълченци : Разкази

Анастасов, Теодосий Тодоров

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1960

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1078372836

 

1961

Вятър ечи, балкан стене : Възрожденски и революционни песни

Василева, Христиана

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1961

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1080137956

 

1961

Роден край : Избрани произведения за деца и юноши

Вазов, Иван Минчов ; Димитров-Рудар, Петър

Вид на материала - книга

Издание - 3. изд

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1961

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1079998948

 

1961

Cay boyunda : [Разкази за деца]

Bakladziev, Salih M. ; Бакладжиев, Салих М. ; Bakladziev, Salih M.

Вид на материала - книга

Издателство и производство - Sofia : Nar. prosv., 1961

Език - турски

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1072695524

 

1962

Браилският войвода Георги Раковски : Истор. разказ

Стоянова, Христина А.

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1962

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1074193124

 

1962

На края на света : Ист. повест

Кедров, Владимир Николаевич = Kedrov, Vladimir Nikolaevič

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Нар. култура, 1962

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1083449060

 

1962

Крокодил : [Приказки в стихове]

Зидаров, Николай

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Бълг. художник, 1962

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1074955492

1963

Бунтовно време : Повест за Велчо Джамджията и неговите сподвижници в Заверата през 1835 г.

Дръндаров, Георги Савов

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Нар. младеж, 1963

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1082649572

 

1964

Вихра : Партизански разкази за деца

Андреев, Веселин

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Нар. младеж, 1964

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1078489572

 

1964

Малкият приятел на партизаните : [Разказ за деца]

Андреев, Веселин

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Бълг. художник, 1964

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1078490596

 

1965

Подвиг : [Разказ за деца]

Мартинов, Иван Ц.

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Бълг. художник, 1965

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1071420132

 

1965

Под игото : роман

Вазов, Иван Минчов, 1850-1921 = Vazov, Ivan Minčov, 1850-1921

Вид на материала – роман

Издателство и производство – София : Бълг. писател, 1965

Език – български

COBISS.BG-ID – 1080488164

 

Избрани разкази

Вазов, Иван Минчов

Издателство и производство – София : Бълг. писател, 1965

 

 

1965

Подвиг : [Разказ за деца]

Мартинов, Иван Ц.

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Бълг. художник, 1965

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1071420132

 

1965

По стръмната пътека : Поема за младостта на Димитър Благоев : За средна и горна училищна възраст

Милева, Леда

Вид на материала – книга

Издание – 2. изд

Издателство и производство – София : Нар. младеж, 1965

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1071724004

 

1965

Хайдути : [Поема]

Ботев, Христо

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Бълг. писател, 1965

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1079581156

 

 

Малкият граничар : [Разказ]

Робертов, Любомир

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1965

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1077476324

 

1965

Балванската битка : Разкази и очерци за герои

Сребров, Здравко Василев ; Руж, Иван

Вид на материала – книга

Издание – 5. изд

Издателство и производство – София : Нар. младеж, 1965

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1073746404

1965

Най-малкият ми брат : Разказ

Андреев, Веселин

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Нар. младеж, 1965

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1078491364

 

1966

Хитрият Береник : Френска нар. приказка

Христова, Цветана [автор на превода]

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Бълг. художник, 1966

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1069487332

1966

Случка в гората : [Приказка]

Василев, Иван Г.

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Бълг. худож., 1966

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1080087780

1966

Искри : Разкази и приказки

Бежански, Методи

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Бълг. писател, 1966

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1078999524

 

1967

Дядо Йоцо гледа : Избрани разкази

Вазов, Иван Минчов

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Бълг. писател, 1967

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1079981284

 

1967

Разбита вълна : Роман

Василев, Иван Г.

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Нар. култура, 1967

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1080087524

 

1967

Замфирка : Повест : За начална и средна училищна възраст

Филипова, Ваня

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Бълг. писател, 1967

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1068617444

 

1967

Наско разведката : Повест

Крумов, Борис

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Нар. младеж, 1967

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1084127460

 

1967

Юнакът и Лена река : [Приказка за Ленин]

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Бълг. художник, 1967

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1069678820

 

1968

Мацко при войводата

Спасов, Павел

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Бълг. писател, 1968

Издание - [2. изд.]

Език – български

 

 

 

1968

Двамата и сърната : Избрани разкази и очерци

Андреев, Веселин ; Ганев, Христо Костадинов

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Нар. младеж, 1968

Език – български

ISBN –

 

1969

Чавдар страшен хайдутин : Разкази

Василев, Евгени

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Нар. младеж, 1969

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1080078564

 

 

1969

Смелият капитан : Романизована биогр. на капитан Георги Мамарчев : [За юноши]

Калчев, Камен

Вид на материала – книга

Издание – [4. изд.]

Издателство и производство – София : Нар. младеж, 1969

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1083145444

 

1969

В мечото градче : [Приказка]

Друмников, Йордан

Вид на материала – книга

Издателство и производство – София : Бълг. художник, 1969

Език – български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1082644708

 

1970

За свободата : Ист. роман : В 2 ч.

Дичев, Стефан Николов

Вид на материала - книга

Издание - [4. изд.]

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1970

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1090223844

 

1970

Ангел войвода : Роман в картини [за деца]

Хайтов, Николай Александров ; Нейков, Христо Нейков

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1970

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1095798244

 

1970

Стъпки по пътя : [Повест за деца]

Яворски, Митко

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1970

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1102647524

 

1971

Майстор Колю Фичето : [романизована биография]

Станчев, Стефан Петров, 1907-1991

Вид на материала - роман ; възрастни, общо

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1971

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1099753956

1972

Юнакът, що носел три планини : [Приказка]

Павлов, Анастас

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1972

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1096469732

1973

Гусларят : [исторически разказ в картинки]

Панайотов, Филип Ламбев, 1933-

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Наука и изкуство, 1973

Език - български

ISBN –

COBISS.BG-ID – 1096573412

 

1973

Багдатският търговец : Приказки от 1001 нощ

Кюльовска-Мура, Павлина, превод от арабски

Вид на материала- книга

Издателство ​​ и производство – София : Народна младеж, 1973

Език - ​​ български

 

 

 

1974

Аз съм ​​ Левски. [Истор. разказ за деца]

Северняк, Серафим

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Наука и изкуство, 1974

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1098942692

 

 

1974

Апостолът в премеждие : [Разказ за деца]

Вазов, Иван Минчов

Вид на материала - книга

Издание - 2. изд.

Издателство и производство - [София] : Бълг. художник, 1974

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 108774243

 

1974

Пътуване към доверието : Разкази за деца и юноши

Андреев, Веселин ; Янков, Николай

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1974

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1086151396

 

1976

Въдичари : [Разказ в стихове] : За ранна училищна възраст

Радевски, Христо Василев

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1976

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1097967844

 

1976

Момчил юнак : [Истор. разказ за деца]

Хайтов, Николай Александров

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Отечество, 1976

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1101493220

 

1978

Ивайло : [Роман]

Загорчинов, Стоян

Издателство и производство – София: БЗНС, 1978

Език – български

​​ 

 

1979

Как се каляваше стоманата

Островски, Николай

Издателство и производство – София: Народна култура, 1979

Език – български

 

 

 

 

 

 

1977

Край, написан от опашка : [поемка за деца]

Стефанов, Димитър, 1932-2018 = Stefanov, Dimitǎr, 1932-2018

Вид на материала - поезия

Издателство и производство - София : сп. Славейче, 1977

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1099799524

1983

Септември : [Поема]

Милев, Гео

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1983

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1240987620

 

1985

И всички се бяха обрекли : [Партизански спомени]

Семерджиев, Атанас Георгиев

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Воен. изд., 1985

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1098994404

 

1986

Съкровено : Антология

Андреев, Веселин

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Партиздат, 1986

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1086153188

 

 

АЛБУМИ

 

1972

Графика [Изобразителен материал] : [албум]

Минчев, Юли Стефанов, 1923-

Съставител и автор на текста Христо Нейков

Вид на материала – книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1972

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID – 1102854116

 

 

 

V. ЗА НЕГО ​​ 

 

 

 

 

 

 

1966

Христо Нейков. Графика. Илюстрации. [Изобразителен материал] : [албум]

Остоич, Цвятко, съставител и автор на текста.

 

 

 

1974

Млади български художници : [албум]

Вид на материала - книга ; възрастни, нехудожествена литература

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1974-1978

Език - български

ISBN –

COBISS.BG-ID - 1102892260

 

 

 

1987

Графика 1917-1987 [Изобразителен материал] : [комплект репродукции]

Вид на материала - снимка ; възрастни, нехудожествена литература

Издателство и производство - [София] : Sofia-Press, 1987

Език - български, английски, френски, немски, испански, португалски, италиански

COBISS.BG-ID - 1269161444

 

 

 

1999

Христо Нейков [художник] (1929-1999)

Източник: Дума : български национален всекидневник. - ISSN 0861-1343 (X, 253, 7 дек. 1999, с. 3)

Вид на материала - статия, съставна част

Година на публикуване - 1999

Език - български

COBISS.BG-ID - 1198584548

 

 

2014

"Напукана земя" : Изложба, Христо Нейков, Златка Дъбова,

8 август - 8 септември 2014, Варна, [от колекцията на Доменико Русси]

Вид на материала - книга ; възрастни, нехудожествена литература

Издателство и производство - Варна : Арт Галерия Графит, 2014

Език - български

ISBN - 978-954-928-836-0

COBISS.BG-ID - 1278736100

 

 

2018

Нейков, Христо Нейков, 1929-1999 = Nejkov, Hristo Nejkov, 1929-1999 : Представен от Аксиния Джурова

Вид на материала - книга ; възрастни, нехудожествена литература

Издателство и производство - София : Нац. дарителски фонд 13 века България, 2018

Език - български, английски

ISBN - 978-954-8718-36-3

COBISS.BG-ID – 1284919268

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

1599 общо 1 за днес