ИСТОРИОГРАФИЯ - 2022, Брой 3

Непознатият Симеон Венов. Кратка био-библиография

English

 

Непознатият Симеон Венов

кратка био-библиография

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-19\003 (2).BMP

 

 ​​ ​​​​ Каталогътi на Изложбата на Симеон Венов експонирана в рамките на 6-тото Международно биенале на графиката, Варна`1991 - в качеството му на носител на Голямата награда на 5-тото Биенале, Варна`1989

 


 

​​ 

 ​​ ​​ ​​​​ СЪДЪРЖАНИЕ ​​ 

 

 ​​ ​​ ​​​​ ВЪВЕДЕНИЕ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ l. ОЦЕНКИ на КРИТИЦИТЕ и ЕКСПЕРТИ ​​ 

​​ ll. БИОГРАФИЯ

lll. ТВОРБИ

• ГРАФИКА, РИСУНКА, АКВАРЕЛ

• МОНУМЕНТАЛНИ ТВОРБИ – ПАМЕТНИКА „СЪЗДАТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА“

lV . ​​ СИМЕОН ВЕНОВ – ИЛЮСТРАТОР (библиография)

 

Био-библиографията „Непознатият Симеон Венов“ е част от едноименната поредица, представяща ​​ творци от средата, втората половина на ХХ и ХХl век, чието творчество, но и дейност в полза на колегите, са част от културното наследство на Българя и ярки знаци за времето.

Колкото и да смяташ, че познаваш творчеството на един художник, на откриването на поредната му изложба, виждаш доста неочаквани неща, откриваш логиката за тях, а ако го познаваш и като човек – блясват основанията за неочаквани негови реакции ​​ и действия – и професионални и личностни. При условие, че е голям творец.

Подобна е ролята на всяка био-библиография, колкото и непълна да е тя.

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ Това е и целта на поредицата био-библиографии, тъй като въпреки многото специализирани сайтове и справочници, информацията ​​ за авторите от средата и втората половина на ХХ век, е оскъдна, често - невярна, или непълна и създаваща изкривена представа. В един добър литературен сайт, например, Симеон Венов е посочен като утвърден график, илюстрирал и 3 литературни произведения.

А той е автор на кориците и илюстрациите на над 120 литературни творби ​​ – българска и чуждестранна проза и поезия, детска литература и приказки, издадени в големи тиражи, намиращи се във фондовете на около 7 000 библиотеки (читалищни, училищни, университетски и регионални, тоест – областни). И тъй като става въпрос за милионни тиражи, искат или не – родените в 50-те години и след тях са пораснали с неговите рисунки.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ • • •

​​ Живот на поредицата от био-библиографии вдъхна Владимир Димитров-Майстора (първата част от неговата е публикувана в АртДиалог).

Големите творци, както е известно, дори когато вече ги няма, могат и ни влияят.

Всяка година на рождения му ден, 1-ви февруари, в Кюстендилската художествена галерия се връчва Наградата на името на Майстора на поредния голям български художник. Медиите винаги отразяват събитието, но за жалост художникът се възправя пред нас само като самородният и едва ли не самоук талант. Което е невярно, подвеждащо и вредно, особено за младите. Това беше причината, да заседна над една по-подробна биография на Майстора. За да стане ясно, че от 16 годишна възраст, когато попада ​​ на работа при съдия Никола Чехларов в Кюстендилски съд, който докато следва право в Лозана учи и живопис, рисува през целия си живот и създава малко, но интересно творчество, животът на Майстора се променя изцяло. Да не забравяме и откъде тръгва развитието му – от Кюстендил, който е с 1 900 годишна история като град, с първия съд, създаден веднага след Освобождението, с първото Педагогическо училище (което през 1904 г. завършат Никола Венетов и Емануил Попдимитров), тоест със собствена интелигенция, със сгради, строени от западни архитекти още от ХlХ век и че по време на трите войни в началото на ХХ век, с преместването от София на военния Щаб, градът е и военната столица на България.

​​ В следващите 6 години, Майстора, който е с безспорен талант, не само има от кого да учи как се рисува, но има разрешението да рисува по всяко, свободно от работа, време, а и да рисува навсякъде – по ​​ папките и дори по вратите на съда. През същия период той общува и се сприятелява за цял живот с хора като поета и преводач Никола Венетов и бъдещето научно светило, полиглот и забележителен политик - Емануил Попдимитров, на когото дължим признаването на българското малцинство, спряло принудителното сърбизиране на българите в откъснатите части от България. Роденият в с. Фролош, и живеещ и след завършването на Академията на село - в Шишковци, когато е в София, не рисува в Академията, където винаги е добре дошъл, а в кабинета на ​​ друг свой приятел – Николай Лилиев, драматург в течение на 28 години на Народния театър, комуто дължим развитието и на драматургията, и на българския театър. А ​​ кръгът от най-близките приятели, с които човек живее живота си, определят както възгледите, така и нивото на всеки човек.

Към всичко това трябва да се добави, че Майстора е пътувал през живота си 35 пъти в чужбина за запознаване с западноевропейското и руско изкуство и престоите са му били с ​​ продължителност от няколко месеца до година. Както и че още през ​​ 2019 г. когато е само на 27 години е публикувал своите виждания за изобразителното изкуство и за неговото развитие в авторитетното национално теоретично списание Листопад и не спира да мисли и работи и в тази посока през целия си живот.

Целта беше – да се систематизират източниците, а оттам и фактите за даден голям творец за да се очертае по-достоверно образа му, а и неизследваните полета около него, с което да се спести време на специализанти, докторанти, а и преподаватели - при избора на теми за изследване. Смятах, че една историографски материал за Майстора няма да привлече читателски интерес, затова и публикувах само първата част – биографичната, която е подходяща за по-широк кръг читатели. Очакванията ми не се оправдаха ​​ – към момента над 6 000 души са проявили интерес към нея, което е над средния интерес проявяван към публикациите ​​ в списание АртДиалог.

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ • • •

Втората био-библиография от поредицата е за художника Симеон Венов.

По следните причини:

● Симеон Венов е един от най-ярките таланти в българското изобразително изкуство ​​ от втората половина на ХХ век и една от емблематичните му фигури.

С новаторския си дух, той е един от художниците, които през втората половина на ХХ век, промениха кардинално българското графично изкуство и го направиха съизмеримо с постиженията на най-добрите в света.

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\013 (4).BMP

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Симеон Венов, Въздух lV, 1988, литография, 50х40 - Из Цикъла „Въздух“

 

● Със самостоятелните си изложби и с участията си в представителни изложби ​​ на българско изкуство – в Рим, Москва, Делхи, Мадрид, Стокхолм, Копенхаген, Хамбург, Варшава, Прага, Будапеща, Болоня, Берлин, Барселона, Париж, Бон, Вашингтон, Претория и др. и с участието си в международните биеналета и триеналета на графиката – в Париж, Баден-Баден, Токио, Любляна, Сао Пауло, Бърно, Братислава, Варна, София и др., той е един от художниците, благодарение на които чуждестранните експерти заговориха за българската школа в графичното изкуство.

Симеон Венов, Бит ll, литография, 55х75 – Постоянна делегация на България към НАТО, Брюксел, Белгия

 

● Не само за по-младите художници, но и ​​ за по-възрастните от него, той беше обаятелен и недостижим бохем, но и – безспорен авторитет, защото неизвестно кога успяваше да свърши куп „нехудожническа“ работа в полза на колегите. Много от тях ​​ се чудеха кога успява и да рисува, особено в периодите, в които е секретар на секция „Графика“ или е заместник-председател ​​ на Съюза на българските художници.

Роден лидер, неговото мнение беше решаващо, независимо дали е на някаква административна позиция в СБХ или не. Когато по даден проблем мненията се разделяха и не беше ясно кое решение е по-добро, винаги някой задаваше въпросът: Питахте ли Моната?

● Освен варненските художници и Община Варна, Симеон Венов е сред няколкото софийски художници, допринесли най-много за Международното биенале на графиката, Варна, което “пренесе” и представи в България постиженията на световното графично изкуство. То осигури възможност на българските графици да се съизмерват периодично с най-добрите в света – основа за вярна самооценка и развитие. Резултатът от първите биеналета е, че не само графичното, но и българското изобразително изкуство се промениха, защото непрекъснатото състезание с върховите постижения в света ускоряват развитието.

Промениха се и критериите за оценка, което се отрази и на преподаването. Доказателство за това е, че средната възраст на половината допуснати от журито за участие български графици още на 5-тото Биенале беше вече под 40 години. А ​​ в началото на 90-те години за участие в Биеналето се класираха и току-що дипломирали се художници и дори студенти от Националната художествена академия.

Каталозите, издавани за всяко варненско биенале са не просто представяне и документиране на поредната мащабна експозиция на Биеналето. Те са документ за постигнатото ниво на българската графика и водещите графични школи в света към съответната година.

Благодарение на каталозите стартираха или се увеличиха международните изяви на много млади български графици, канени за самостоятелни изложби или включвани в общи изложби с други техни колеги. Каталозите на Варненското биенале отварят врати навсякъде по света и на българските галеристи и експерти. 

И това са част от приносите на Биеналето, което е работа на изкуствоведите, защото, както казва акад. Светлин Русевii „ …ако някой прави сериозни изследвания като цяло на българската култура и в частност на българската графика … без това, което е направило Варненското биенале, трудно може да направи една реална и сериозна преценка“.

Когато в началото на 90-те години у нас започнаха „да умират“ поредица утвърдени конкурси и фестивали (нямаше пари дори за командировки до Варна), с присъщата му прозорливост и размах, Симеон Венов беше един от първите, който обяви, че за по-голяма сигурност, колкото и да е трудно

СБХ трябва да направи подобен графичен конкурсен форум и в София. Така се роди Международното триенале на графиката, София.  ​​ 

● Симеон Венов е и един от най-градските и най-софийски художници.

● Но най-важното за него, като че ли е казал големия ни литературен критик – Кирил Попов: Симеон Венов виждаотвъд видимата реалност.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Може би защото той беше рядко срещаното съчетание от разум и безразсъдство.

 

 

 

 

l. За Симеон Венов

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ОТВЪД  ​​​​ ВИДИМАТА ​​ РЕАЛНОСТ

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

„Наистина какъв по-добър начин да усетим, че Симеон Венов е отново между ​​ нас, живите, като се задълбочим в неговото изкуство. Този път то е собственост на неговата дъщеря Гергана Венова и експонирано мащабно в галерия „Райко Алексиев“. Реалното присъствие на незабравимия художник се превърна за мнозина негови почитатели в позитивен факт поради това, че цял живот Симеон Венов търси в своите визуални послания не епидермалната реалност, а дълбоко скритата от повърхностния поглед душевна същност. Не утилитарния свят, а специфичните форми, в които се превъплътява духът на човека.

 

​​ Виждал съм не една и две абстрактни визии, но като при никой друг творец съпреживявам в изкуството на Венов вечното раздвоение на човека като дух и материя; като носител на добро и зло; на надежда и отчаяние; на разум и безразсъдство. Винаги съм възприемал това изкуство като визии за душата, неподвластни на погледа на непосветения зрител. Винаги съм мислил, че за да можеш относително вярно да прочетеш творчеството на Симеон Венов, е нужно да притежаваш невидими за другите сетива, скрити дълбоко в душата слух, поглед и осезание.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Повече от десетилетие срещах Симеон Венов в Галерия „Крида арт“. Там беше неговото най-естествено място.

 

Из цикъла „Взрив“

Там видях за пръв път неговите картини от големите цикли „Взрив“, „Срив“, „Разпятие“, „Кръст“, както и блестящото му съавторство с Христо Фотев по неговата библиофилска книга „Подир съня“. И ето че сега това великолепно съавторство от два вида изкуство привлича отново погледите. И чувам с вътрешните си сетива неговия отговор на въпроса ми защо винаги предпочита да излага именно в това културно средище, разположено на пъпа на София, зад стария Дворец. Симеон Венов ми отвърна приживе: „Съвместната ни работа с галерията съществува още от нейното откриване. Смятам, че това е моето място в София. Новото, което излагам тук, е резултат на дългогодишния ми път в изкуството. Нещата се раждат едно от друго. Ако някой се рови много критично, ще разбере, че то не се е родило сега, а е плод на дългогодишен продължителен опит.“

„А от многобройните графични послания, рисунки, литографии и офорти отвъд видимата същност на нещата ни гледа развълнуваният и красив образ на Симеон Венов и предизвиква у нас нови душевни вълнения и съпротива срещу злото…“

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Кирил Попов. Отвъд видимата реалност.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ // в. Прo&Анти, 4-10 декември 1999, стр.8

 

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ “…Симеон Венов се вълнува не от множеството, а от драматичните му акценти. Рисунъкът му не е многоречив, не е пъстър, дори и да прибегне към цвета. Той е аскетичен, нервен и накъсан. Лесно минава към обобщение, защото не се самозадоволява в подробностите. В композицията се обособяват няколко полета-ядра със символични фигури…”

 

“… Рисунка – сентенция – съжалявам, че това ефектно определение на изкуството на Венов не е мое. Което не пречи да го ползвам.

Сентенцията се получава от антитези. Към тях художникът има открито предразположение. Бялото и черното играят силно в неговия графичен език. Но и смисловите фрагменти, и завършените и подсказаните мотиви…”

 

“…А как се развива фигурата в неговото изкуство? В една отчетлива посока: като постоянно се разпада. В началото бе като иконичен знак, после като някаква пиктограма … сега е нещо, което трябва да съберете като археолог, за да се получи тяло.Тези модификации изразяват все човешка драма, тревога, неудовлетворение от живота. Сякаш неговите герои са минали през ерозия, сякаш живеят на заем. Между тях тече не контакт, не сближаване, не топлина, а отчуждение и студенина. Те просто не ​​ общуват. Те живеят в затворена, неразбираема среда. Така ги “тълкува” и композицията. Между фигуралните знаци хлуят празни пространства, прорязани от странни бели полета – неведома ръка не дава на средата да оформи топло човешко пространство. Отделните групи стоят като успоредици в живота, случайно озовали се в съседство…”

 

 

 

.“…Симеон Венов – график до мозъка на костите, един от представителните автори на днешната графика – с упорита последователност загърбва нейните моди. По-скоро някои от модите се срещаха с него, “търсеха” го, а не той тях... “

​​ Енчо Мутафов

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Из “Градът: неуютно място” - уводен текст в Каталога на

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ самостоятелната изложба на Симеон Венов на ​​ ​​ Международнобиенале

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ на графиката Варна 91, в качеството му на носител на Голямата награда,

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ присъдена му от Международното жури на V ​​ Биенале`1989

 

 

 

“…Владеещ възможностите на рисунката, литографията и офорта в цялата сложност и богатство на ​​ израза, като че ли натрупването на години и навлизането Симеон Венов в същината на нещата – всичко, което е козметика – дори и много добра – отдавна е отпаднало и остава само простотата и като мярка, и като път, и като крайна цел. Простотата разбрана и тълкувана в смисъл на ясен и точен език, на ясна и сигурна пластическа форма и преди всичко като ясен и сигурен път към сърцето на човека…

 

Адресът на тази изтънчена и силна графика – при всички случаи, независимо от определен период къде ще се намира и съхрянява – при всички случаи е онзи зрител, който умее не само да гледа другите, но преди всичко да преценява, да анализира, да се съмнява и вярва в себе си – онзи зрител, който умее да вижда оттатък видимото – който гледа със сърцето си.

 

Изкуството на Симеон Венов е далече от външната изобразителност и повествователност – за сметка на нещо много по-трайно и съществено – художественото познание, пластически организирано като размисъл на едно творческо и човешко отношение, което се вълнува от съдбата на хората, което вижда колко самотни и далечни са хората един от друг – и колко е нужна истинската връзка за човешката взаимност.

 

Това изкуство е изпитание за самите нас – къде сме, накъде и защо?… Отговорът на Симеон Венов е светлината, която преди за затрепти на белия лист, преди да мине като спасение през пустотата, е нравствета и естетическа мярка на автора…- светлината преминала през мрака на душите, преживяла нощта и погромите, превърнала черното в своя сила – светлината останала като надежда е изпитание на хората.

 

“…Творческите постижения при него са свързани с дълбоки и чисти човешки прозрения, а човешката съдържателност истински се разкрива в една завършена и цялостна художествена форма – е много по-напред като пластична стилистика от това, което знаем за Симеон Венов и много, много по-дълбока като душевно вълнение.”

 

Светлин Русев

Из текстове по повод откриване на самостоятелните изложби на

Симеон Венов през 1985 и 1996 г.

 

 

https://www.galleryloran.com/web/files/expositions/47/picture/126.jpg

 

 

 

 

 

ll. БИОГРАФИЯ

 

СИМЕОН ВЕНОВ

1933 – 1999

 

Симеон Венов (1933-1999) — ПЕТЪР БОБЕВ

 

25 юли 1933 г., София – 7 март 1999, София (на 66)

 

1957 - завършва Националната художествена академия, София в класа на проф. Илия Бешков (на 24

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ години)

1961 – приет за член на Съюза на българските художници (на 28 години)

​​ Работи предимно в ​​ областта на графиката, илюстрацията, рисунката и акварела.

 

● Участва в редица международни конкурсни изложби за графично изкуство - Биеналето и Триеналета: Париж, Баден-Баден, Токио, Любляна, Сао Пауло, Бърно, Братислава, Варна, София и др.

 

● Участва в представителни изложби на съвременната българска графика в чужбина, организирани от СБХ: Рим, Москва, Мадрид, Стокхолм, Копенхаген, Хамбург, Варшава, Прага, Будапеща, Болоня, Берлин, ​​ Барселона, Париж, Бон, Вашингтон, Карасак, Претория, Бад Щебен

 

Самостоятелни изложби:

1979 – София

1984 – София

1996 – София

1999 – София

1985 – Варна

1991 – Варна, към експозицията на Международното биенале на графиката, Варна

1991 – Бейрут

1986 – Самоков

1988 – Добрич, Каварна

 

Представителни изложби - Най-доброто от Международното биенале ​​ на графиката

1995 – в Регионалната Художесвена галерията, Добрич – творби от ​​ 8-мото Биенале, Варна`1995

1996 – в Галерия „Александър, София ​​ - творби от 8-мото Биенале, Варна`1995

1997 – Голямата изложбена зала на РКИЦ, София, ул.“Шипка“ 34

 

● Представителни изложби на българско изобразително изкуство в чужбина на частни галерии

1992 и 1993 – Испания

1993 и 1994 – Австрия

1995, 1996, 1997 и 1999 – Германия

1996 и 1997 - Норвегия

1997 и 1997 – Турция

1997 и 1998 – Йордания

1998 – Дубай

1996, 1997 и 1998 – Русия

 

Творби на Симеон Венов се намират в Националната, в Софийската градска художествена галерия, в експозициите на държавните художествени ​​ галерии във Варна, Плевен, Добрич, Стара Загора, Силистра и др. и в много частни колекции в България и зад граница.

 

D:\( СИМЕОН ВЕНОВ\( FOTO\ВЕНОВ - ДОБРИЧ.png

Част от творбите на Симеон Венов в експозицията Художествената галерия, Добрич

 

Симеон Венов е един от 20-те художника, селекционирани за Колекцията от авторска графика “Съвременно българско графично изкуство” (създадена през 1993-1995 - ​​ организирана и финансирана от ИНТЕРАРТ) за която всеки автор създаде по една нова графична творба.

https://www.galleryloran.com/web/files/products/1020/image/2477.jpg

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Сън, литография, 1992, 50 х70 - творбата, която Симеон Венов създаде за поредицата

 

Една от колекциите бе откупена от най-големия и престижен музей на графиката в света - ​​ Музеят “Лудвиг“, Кьолн, друга - за Колекцията на Фондация “Арт диалог”- Франция; Други са в частни колекции

в Австрия, Германия, Испания, Израел, Йордания, Норвегия, Русия, САЩ, Турция, Япония, Франция, и други държави.

 

В памет на Симеон Венов са организирани изложбите:

2003 ​​ ретроспективна изложба, организирана от СБХ в Галерия “Райко Алексиев”, София.

2012 – ретроспективна изложба „Баланс-време, форма. Реквием за Симеон Венов“, организирана от

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Галерия „Средец“ ​​ на Министерство на културата

2015 – ретроспективна изложба, организирана от Галерия Лоран, София

 

2018Творба на Симеон Венов участва в Изложбата „Сто шеьдоври от Фонда на Международното биенале на графиката, Варна“ (на творци от България и от над 50 държави), представена по време на Председателството на ЕК на ЕС – в Художествената галерия, Варна (януари 2018), Регионалната художествена галерия, Велико Търново (март 2018) и Галерията на Министерството на културата (май 2018)

 

2018 -2020 ​​ Творби на Симеон Венов участват в Изложбата „Златните страници на българската илюстрация - ​​ Бешков и учениците му“, открита през м. януари 2020 в Художествената галерия, Свищов, след като преди това в течение на почти 2 години изложбата беше ​​ експонирана в 16 галерии в страната

 

Златните страници – Художествена галерия Илия Бешков

​​ Художествената галерия в Свищов

 

НАГРАДИ и ОТЛИЧИЯ

Наградата на СБХ за графика “Веселин Стайков”

• Наградата на СБХ за илюстрация “Борис Ангелушев”

• Наградата на СБХ за монументална скулптура “Иван Лазаров”

• Първа награда от ІІІ-тото Межднародно биенале на графиката, Варна`1985

• Голямата награда на V-тото Международни биеналета на графиката,Варна`1989

​​ Удостоен със званието „Заслужил художник“ (1978)

​​ Удостоен със званието "Народен художник" (1986)

 

Симеон Венов е ългогодишен член на Управителния съвет на СБХ и на ръководството на секция „Графика“. През периода 1985 – 1989 г. е ​​ Заместник-председател на СБХ  ​​​​ 

Многократно журира за конкурсни форуми на графичното изкуство в качеството си на член на Селекционните журита или на Международните журита на Международното триенале на графиката, София, Международното биенале на графиката, Варна и др.

 

 

 

 

 

 

 

 

lll. ТВОРБИ

 

Симеон Венов работи предимно в областта на графиката, илюстрацията, рисунката и акварела.

 

● ГРАФИКА

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\011 (3).BMP

 

​​ Симеон Венов, Баланс, 1989, литография, 56х45 ​​ 

http://plevengallery.com/wp-content/uploads/2017/07/63-1.jpg

Симеон Венов, Състояние, литография, ​​ 67х50 см., Художествена галерия, Плевен

 

 

https://www.galleryloran.com/web/files/products/1024/image/2481.jpg

Симеон Венов. Композиция, литография, 50х67 см. 80-те години

 

 

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\012 (2).BMP

 ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ Симеон Венов, Време l, литография, 1990

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.galleryloran.com/web/files/products/1032/image/2489.jpg

Композиция, литография, 1996, литография, 75,4х56

https://www.galleryloran.com/web/files/products/1026/image/2483.jpg

Симеон Венов, Дърво ll, литография,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

● РИСУНКИ

 

 ​​ ​​​​ Рисунките са от издание на „Чичовци“ на Иван Вазов от 1983 г. на издателство ​​ „ Български художник“

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\Рисунка (4).BMP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\Рисунка (3).BMP

 

● ИЛЮСТРАЦИИ

 

Симеон Венов е автор на кориците и илюстрациите в над 120 книги – българска и чуждестранна проза и поезия, литература ​​ за деца и юноши и приказки

 

 ​​ ​​​​ С приказките на Шарл Перо, в които има 51 илюстрации, Симеон Венов е номиниран за Андерсеновата награда за илюстрация и оформление на книги

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-06\001 (2).BMP

​​ 

​​ C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-05\002 (2).BMP​​ 

 

 

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\008 (2).BMP

 

 

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\009 (2).BMP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\010 (2).BMP

 

 

​​ ● МОНУМЕНТАЛНИ ТВОРБИ

 

Симеон Венов е автор на мозайките – триптих, заедно с Владислав Паскалев, на Паметника „СЪЗДАТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА“, ШУМЕН

 

Комплексът „Създателите на българската държава“, известен също като Паметника „1300 години България“, е разположен в най-високата част на Дунавската равнина – Шуменското плато – на 450 метра н.в. и се извисява над град Шумен. Открит е през ноември 1981.


Създаден е от арх. Благой Атанасов, скулпторите: Крум Дамянов, Иван Славов, инж. Владимир Стамов и художниците Симеон Венов и Владисрав Паскалев, ​​ инж. Владимир Стамов. инж. Преслав Хаджов и инж. Александър Василев.
Автор на подхода към паметника - арх. Анета Каменова, на работния ​​ проект - арх. Георги Гечев.

Авторският колектив е определен с конкурс в 2 тура от жури, председателствано от проф. д-р Пейо Бербенлиев (по това време и заместник-председател на Комитета по културата).

 

 

 

https://static.bnr.bg/gallery/1b/medium/1b6ec161fb56ebc2fbe158679e53eac0.jpg

 

 

 

The steps up to the Founders of the Bulgarian State Monument in Shumen, Bulgaria

 

 

Паметник "Създатели на българската държава"

 

 

 

 

 

Founders of the Bulgarian State Monument in Shumen, Bulgaria

 

 

 

 

 

milamuratti

 

 

 

 

 

Кирилицата - пано | Път на Мъдростта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lV. СИМЕОН ВЕНОВ - ИЛЮСТРАТОР (блиография)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i

Симеон Венов. Каталог. Текст Енчо Мутафов. 18 ил. Превод на английски Кръстан Дянков. Художествено оформление Иван Кенаров. ​​ В. Международно биенале на графиката, 1991. 22 с.

 

ii

Оценки на Светлин Русев в документалния филм за Варненското биенале на БНТ, Радио-телевизионен център, Варна, режисьор Добри Добрев/Кескинов, сценаристи Матей Тодоров и Добри Добрев/Кескинов, оператор Иван Христов. 45 мин., 2007 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

37

lV. СИМЕОН ВЕНОВ – ИЛЮСТРАТОР

БИБЛИОГРАФИЯ

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 

 

 

1959

Една българка : Разкази

Вазов, Иван Минчов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1959

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1079981540

 

1959

 

Дядо и внуче : Стихотворения, поеми, хумор и басни

Авгарски, Георги Иванов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1959

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1078188516

 

1959

Лагерна вечер : Стихове за деца и юноши

Фурнаджиев, Никола Й.

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1959

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1068682468

 

 

 

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 

1960

Чичовци : галерия от типове и нрави български в турско време

Вазов, Иван Минчов, 1850-1921 = Vazov, Ivan Minčov, 1850-1921

Вид на материала - кратка проза ; възрастни, общо

Издание - [13. изд.]

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1960

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1080001764

 

1960

Моето прозорче : стихове за пионерите

Ангелов, Славчо Илиев, 1912-1963

Вид на материала - поезия; деца, 9-14 години

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1960

Език - български

ISBN - OBISS.BG-ID - 1078427364

 

1961

 

Бели чучури : Стихове

Павлов, Иван

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1961

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1080689380

 

1961

За три дни : Повест

Наковски, Атанас Фотинов

Вид на материала - книга

Издание - [2. изд.]

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1961

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID – 1069979108

 

1961

Децата в горичката : Разкази за малките : За предучилищна възраст

Ушински, Константин Дмитриевич

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1961

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1068540388

Други автори - Монев, Никола

 

1962

Чешмата с птиците : Стихотворения за юноши : За горна училищна възраст

Хинкова, Василка Маринова

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1962

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1068839908

 

1962

 

Птици в кафез : Разкази : За средна училищна възраст

Михайлов, Панчо Атанасов ; Минков, Цветан

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1962

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1069692388

 

1962

 

Чешмата с птиците : Стихотворения за юноши : За горна училищна възраст

Хинкова, Василка Маринова

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1962

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1068839908

 

1962

Ескадронът в тревога : Разказ

Барух, Виктор Сабат

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1962

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1078957796

 

1962

В три дня : Повесть

Наковски, Атанас Фотинов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Изд. лит. на иностр. языках, 1962

Език - руски

ISBN - COBISS.BG-ID - 1072433636

 

1962

Щиглец : [Разкази]

Дарев, Йосиф

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1962

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1081972708

 

 

1962

 

Щиглец : [Разкази]

Дарев, Йосиф

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1962

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1081972708

 

1963

Равинный рейд : [Повест]

Вежинов, Павел

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Изд. лит. на иностр. языках, 1963

Език - руски

ISBN - COBISS.BG-ID - 1072272356

 

1963

 

Белият вятър в планината : Повест

Полянов, Владимир

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1963

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1081412836

 

1963

Утайка : Роман

Гойтисоло, Хуан, 1931-2017 = Goytisolo, Juan, 1931-2017

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж,

1963

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1076588004

В съавторство с Нейков, Тодор

 

1963

Големи и малки : Роман

Добревски, Димитър Василев

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1963

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1082474980

 

1963

 

Любчо и лястовичките : Разкази

Митов, Богдан

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1963

Език - български

ISBN - OBISS.BG-ID - 1069637348

 

1963

Снежна тишина : Разкази

Божилов, Кирил

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1963

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1079398372

 

1963

Под ясным солнцем : Путевые заметки

Станчев, Стефан Иванов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Изд. лит. на иностр. языках, 1963

Език - руски

ISBN - COBISS.BG-ID - 1072535012

 

1963

Големи и малки : Роман

Добревски, Димитър Василев

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1963

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1082474980

 

1984

Стихотворения и поеми

Лермонтов, Михаил Юриевич ; Велчев, Петър

Вид на материала - книга

Издателство и производство - Варна : Г. Бакалов, 1984

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1093871332

 

1964

Слави и добрият чичко : [Поема за деца]

Русчева, Виктория

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1964

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID – 1077595364

 

1964

Кажи "не" на смъртта

Кюсак, Димфна

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1964

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1070762724

 

1964

Докато сърцето бие : Повест

Огнянов, Иван

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1964

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1070598628

 

1964

Сенките пътуват с нас : Стихове

Караславов, Слав Хр.

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Държ. воен. изд., 1964

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1083353060

 

1964

Слави и добрият чичко : [Поема за деца]

Русчева, Виктория

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1964

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1077595364

 

1965

 

Краят на едно детство : Роман : За средна и горна училищна възраст

Харманджиев, Тодор ; Константинов, Георги

Вид на материала - книга

Издание - 3. изд

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1965

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1068792036

 

1965

Синият нос и неговите верни приятели : Повест : За начална училищна възраст

Лачева, Цилия

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1965

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1070883044

 

1965

Първата лястовица : разкази

Ангелов, Славчо Илиев, 1912-1963

Вид на материала - книга ; деца, 5-10 години

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1965

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1078427876

 

1966

Par nos yeux ; Jadis : [Повест]

Gabe, Dora Petrova ; Габе, Дора Петрова

Вид на материала - книга

Издателство и производство - Sofia : Ed. en langues etrangeres, 1966

Език - френски

ISBN - COBISS.BG-ID - 1073229028

В съавторство с Дзивгов, Георги

 

1966

Моят добър учител : Разкази [за юноши]

Митов, Богдан

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1966

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1069638372

 

1966

Съкровището на Лизимах : разкази и новели

Родев, Цончо Христов, 1926-2011 = Rodev, Cončo Hristov, 1926-2011

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1966

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1077485540

 

1966

Стоил войвода : Биогр. повест

Василев, Иван Гайдаров

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1966

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1080088036

 

1966

 

Как станах гражданин с образование : Повест за малки и големи

Борисова, Виолета

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1966

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1079525860

 

1966

И в огъня жив : Повест [за Васил Петлешков]

Хрусанов, Георги Д.

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1966

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1069526756

В съавторство с Петлешков, Васил

 

1966

Моят татко беше партизанин : [Разказ за деца]

Лаловски, Петър

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1966

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID – 1070834148

 

1966

Джайя ; Оги : Повести за деца

Бабек, Александър

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1966

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1078801636

 

1967

Дреха от птичи пера : Виетнамска приказка

Начкова, Лилия

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1967

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID – 1070142692

 

1967

Последният марш : Новела

Йончева, Ема

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1967

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1075546596

 

1967

Звезданка : [Разказ за деца]

Калина Малина

Вид на материала - книга

Издателство и производство - [София : Съюз на бълг. писатели : М-во на нар. просв., [1967]

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1083096036

 

1968

Слънчеви черги : Стихотворения за деца : За средна училищна възраст

Хинкова, Василка Маринова

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател,

1968

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1068839652

 

1968

Огледалото на гората : Разказ

Александрова, Радка ; Александрова, Радка

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Съюз на бълг. писатели : М-во на нар. просв., 1968

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1078312932

 

1968

 

На кино : Повест

Александрова, Радка

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Държ. воен. изд., 1968

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1078312420

 

1968

 

Прашката : Разкази [за деца]

Денев, Младен

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1968

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1082110692

 

1968

Искам да живея : Повест : За горна училищна възраст

Узунов, Генчо

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1968

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1068436196

 

1968

 

Огледалото на гората : Разказ

Александрова, Радка

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Съюз на бълг. писатели : М-во на нар. просв., 1968

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1078312932

 

1969

Защо уважаваме старите хора : Украинска приказка

Прокопиева, Пепита

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1969

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID – 1097805028

 

1969

Графика [Изобразителен материал]

Дъбова, Златка Иванова, 1927-1997

Вид на материала - книга

Издателство и производство - [София] : Бълг. художник, 1969

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1083033572

Други автори – Венов, Симеон

 

1969

Стъпки в гората : Стихове за деца

Голев, Владимир

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1969

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1076593892

 

1969

Приказка за бялата роза

Филипова, Ваня

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1969

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID – 1068617956

 

1969

Стъпки в гората : Стихове за деца

Голев, Владимир

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1969

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1076593892

 

1969

Дружба : Роман для детей и юношества

Даскалов, Стоян Ц.

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : София-пресс, 1969

Език - руски

ISBN - COBISS.BG-ID - 1072312804

В съавторство с Опульский, А.

 

1969

Жълтото домино : Весела повест за пионери

Мизийски, Николай

Вид на материала - книга

Издателство и производство - Варна : Държ. изд., 1969

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1071671268

 

1969

Приказка за храбрия Хип-Хоп

Сребров, Здравко Василев

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : СБП : М-во на нар. просв., 1969

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1073751268

 

 ​​ ​​​​ 

 

 

 

1970

 

Малкият добруджанец ; И ние, малките : Повести [за деца]

Габе, Дора Петрова

Вид на материала - книга

Издание - [2. изд.]

Издателство и производство - Варна : Държ. изд., 1970

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1088497124

 

1970

Сянката на птицата : Разказ [за деца]

Давидков, Иван

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Съюз на бълг. писатели : М-во на нар. просв., 1970

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 108950397

 

1970

 

Сянката на птицата : Разказ [за деца]

Давидков, Иван

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Съюз на бълг. писатели : М-во на нар. просв., 1970

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1089503972

 

1970

Момчето от отряда : Повести и разкази [за деца]

Стъпов, Петър Иванов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1970

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1100179172

 

1970

 

Сянката на птицата : Разказ [за деца]

Давидков, Иван

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Съюз на бълг. писатели : М-во на нар. просв., 1970

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1089503972

 

1970

 

Избрани творби за деца : Т. 1 -

Даскалов, Стоян Цеков ; Веселинов, Георги

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1970

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1089656548

 

1970

Запя чучулига : [Стихотворения за деца]

Петров, Благой

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1970

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1097029860

 

1971

Сънища наяве : Разказ [за юноши]

Георгиев, Кольо

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1971

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1088891364

 

1972

Орлова папрат : [Приказка за деца]

Добревски, Димитър

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1972

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1090286308

 

1972

Майско утро : [Стихове за деца]

Багряна, Елисавета

Вид на материала - книга

Издание - [2. изд.]

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1972

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1086542052

 

1972

 

Гемия в морето : Роман [за юноши]

Грубешлиева, Мария Иванова ; Йосифов, Веселин

Вид на материала - книга

Издание - 4. изд

Издателство и производство - София : Нар. младеж,

1972

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1089365220

 

1972

Кошница бели череши : [Разказ за деца]

Гулев, Димитър Ламбрев

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Съюз на бълг. писатели : М-во на нар. просв.,

1972

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1089398244

 

1972

 

Дружба : [Роман за деца и юноши]

Даскалов, Стоян Цеков ; Веселинов, Георги

Вид на материала - книга

Издание - [2. изд.]

Издателство и производство - София : София-пресс, 1972

Език - руски ​​ 

ISBN - COBISS.BG-ID - 1089652964

В съавторство с Опульский, А.

 

1972

Майско утро : [Стихове за деца]

Багряна, Елисавета

Вид на материала - книга

Издание - [2. изд.]

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1972

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID – 1086542052

 

1972

Великите дрипльовци : Повест

Наседкин, Филип Ив.

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1972

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1241707492

Други автори – Шемелков, Руси

 

1972

Смели полети мечтаем : [Стихове за деца]

Светлин, Димитър

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1972

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1098909668

 

1972

Орлова папрат : [Приказка за деца]

Добревски, Димитър

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1972

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1090286308

 

1973

 

Такъв приятел : [Разказ за деца]

Митов, Богдан Вълов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - [София : сп. Славейче], 1973

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID – 1241194980

 

1974

Графика, рисунки, илюстрации : [aлбум]

Венов, Симеон Здравков, 1933-1999

Вид на материала - книга ; възрастни, нехудожествена литература

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1974

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID – 1102976996

Други автори – Лаптева, Ангелина

 

1974

 

Уличният певец : Разкази : За нач. и средна училищна възраст

Сетън-Томпсън, Ърнест

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1974

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1099079140

Други автори - Стефанова, Светлана

 

1974

 

Сенки в параклиса : Повест [за деца]

Дарев, Йосиф

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : ДВИ, 1974

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1089634788

 

1974

Влюбеният облак : Приказки

Хикмет, Назъм

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж,

1974

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID – 1101603300

Други автори - Джелил, Азиз | Чуклев, Петър

1974

 

Сенки в параклиса : Повест [за деца]

Дарев, Йосиф

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : ДВИ, 1974

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1089634788

 

1975

Облаче : [стихотворения за деца]

Таджер, Салис Самуил, 1924-1988 = Tadžer, Salis Samuil, 1924-1988

Вид на материала - книжка с картинки

Издателство и производство - [София] : [сп. Славейче], 1975

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1100328420

 

1965

 

Злополуката на Лисан : Разкази и приказки за деца

Мокрев, Стефан Николов

Вид на материала - книга

Издание - 2. прераб. и доп. изд

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1965

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1069795300

 

1976

Хайдути : [Поема]

Ботев, Христо

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1976

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1087334628

 

1976

Райна княгиня : [Райна Попгеоргиева : Истор. разказ за деца]

Цанков, Атанас Иванов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Отечество, 1976

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1101874148

 

1976

Поети на април : Антология

Пенев, Пеньо ...

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1976

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1097314532

​​ В съавторство с други художници

1976

 

Съдба на цвете : Лирика

Заяков, Николай Христов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1976

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1091200996

 

1976

Дреха от птичи пера : Виетнамска приказка

Начкова, Лилия

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1967

Език - български

ISBN - OBISS.BG-ID – 1070142692

 

1977

Албигойска легенда : Повест

Мантов, Димитър

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1977

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1094271972

 

1977

Опълченците на Шипка : [Стихотворение] : (За нач. училищна възраст)

Вазов, Иван Минчов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1977

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1087757796

 

1977

Опълченците на Шипка : [Стихотворение] : (За нач. ичилищна възраст)

Вазов, Иван Минчов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1977

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1087757796

 

1977

Приказки : [За деца]

Караславов, Георги Славов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Отечество, 1977

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1092400100

1977

Приказки

Минков, Светослав Константинов

Вид на материала - книга

Издание - 2. изд.

Издателство и производство - София : Отечество, 1977

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1241092580

 

1977

 

Любовта на цветовете : Лирика

Милев, Йордан Тошев

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1977

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1240998116

1978

Приказки

Даскалова, Лиана Георгиева

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Отечество, 1978

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1089677796

 

1978

Приказки

Даскалова, Лиана Георгиева

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Отечество, 1978

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1089677796

 

1978

Приказки

Константинов, Константин Илиев ; Пекунова, Татяна

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Отечество, 1978

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1093054692

 

1978

 

Приказки : [За деца]

Коралов, Емил

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Отечество, 1978

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1093109988

 

1978

 

Старинно предание : Роман [за юноши]

Крашевски, Юзеф Игнаци ; Рачева, Лилия

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Отечество, 1985

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1093316068

 

1979

 

Приказки

Галина, Лада

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Отечество, 1979

Език - български

ISBN -

COBISS.BG-ID - 1088560612

 

1979

 

Чохено контошче : [Приказка в стихове]

Елин Пелин

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1979

Език - български

ISBN – COBISS.BG-ID – 1090758884

1979

Приказки

Галина, Лада

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Отечество, 1979

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1088560612

 

1979

 

Моят Ючбунар : роман за деца

Таджер, Салис Самуил, 1924-1988 = Tadžer, Salis Samuil, 1924-1988

Вид на материала - роман

Издателство и производство - София : Бълг. писател,

1979

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1100327396

 

1979

Приказки

Сребров, Здравко Василев

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Отечество, 1979

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1099549156

 

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​​​ 

 

1980

Влюбеният облак : [Приказка] за нач. училищна възраст

Хикмет, Назъм

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1980

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID – 1101603044

 

1980

Избрани творби за юноши : Семир се завръща ; Момчето от отряда : [Роман и повест]

Стъпов, Петър Иванов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. писател, 1980

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1100177636

 

1981

Приказки

Яворски, Митко ; Яворски, Митко

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Отечество, 1981

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1102646500

 

1981

 

Юначното петле : Приказка за предучилищна възраст

Каралийчев, Ангел Иванов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1981

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1092350692

 

1982

 

Морски труженици : Роман [за юноши]

Юго, Виктор

Вид на материала - книга

Издание - 3. изд

Издателство и производство - София : Отечество, 1982

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1102609892

 

1983

Жакито ; Печеловникът на мама ; Къщата на папагала : романи за средна училищна възраст

Таджер, Салис Самуил, 1924-1988 = Tadžer, Salis Samuil, 1924-1988

Вид на материала - роман

Издателство и производство - София : Нар. младеж,

1983

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1100324836

Други автори – Симеон Хаджикосев

 

1984

 

Синята брада : [Сб.] приказки : За предучилищна възраст

Перо, Шарл ; Табакова, Даря

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1984

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1096908260

 

1985

Моите безброй приятели : Повести [за деца]

Станчева, Паулина

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. младеж, 1985

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1099761380

1986

Драма по време на лов : [Роман] ; Дуел : [Повест]

Чехов, Антон Павлович ; Дойчинов, Иван

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. култура, 1986

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1102254820

 

1986

Джуджетата под пряспата : Приказка : За предучилищна възраст

Райчев, Георги Михайлов

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1986

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID – 1098115556

 

1986

Драма по време на лов : [Роман] ; Дуел : [Повест]

Чехов, Антон Павлович ; Дойчинов, Иван

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Нар. култура, 1986

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1102254820

 

1988

 

Българче : [Стихотворения за деца]

Вазов, Иван Минчов ; Блъскова, Малинка

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Отечество, 1988

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1087754724

 

1989

Котаракът Еремей... и други приказки за котки : За нач. училищна възраст

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1989

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID – 1093228516

Други автори - Милушева, Миглена

 

1989

Котаракът Еремей... и други приказки за котки : За нач. училищна възраст

Вид на материала - книга

Издателство и производство - София : Бълг. художник, 1989

Език - български

ISBN - COBISS.BG-ID - 1094508516

Други автори - Милушева, Миглена

 

 

 ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​​​ 

 

 

1996

Малкият добруджанец : Повести [за деца]

Габе, Дора Петрова

Вид на материала - книга

Издание - [4. изд.]

Издателство и производство - Шумен : Славчо Николов и сие : Нар. ч-ще Йордан Йовков, 1996

Език - български

ISBN - 954-8060-93-0

COBISS.BG-ID - 1030010852

 

 

 

​​ 

ХРИСТО ФОТЕВ – СИМЕОН ВЕНОВ - БИБЛИОФИЛСКО ИЗДАНИЕ ​​ -

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ с графични творби – оригинали, подписани от Симеон Венов  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 

ЗА Симеон Венов

 

 

 

1999

Изстрадан вик : Изложба на Симеон Венов [в столицата]

Попов, Кирил

Вид на материала - статия - съставна част

Година на публикуване - 1999

Език - български

COBISS.BG-ID - 1196897764

 

Литературен форум: - lХ , 17 (4-10), май 1999) с. 4

​​ 

1997

Изложба на скулптора Милан Андреев и графика Георги Савов [в столицата]

Венов, Симеон ...

Вид на материала - статия - съставна част

Година на публикуване - 1997

Език - български

COBISS.BG-ID - 1192251108

 

Век 21: либерален седмичник за култура и политика. – Vll, 20 (27 юни ​​ – 3 юли 1997), с. 9

 

1995

Взаимосвързаността на изкуствата

Фотев, Христо ; Попов, Кирил ; Венов, Симеон

Вид на материала - статия - съставна част

Година на публикуване - 1995

Език - български

COBISS.BG-ID - 1188607204

 

Литературен вестник: седмично издание – V, 10,( 5-11), апр. 1995, с.6

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ The Unknown Simeon Venov  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ a brief bio-bibliography

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-19\003 (2).BMP

 

 ​​ ​​​​ The cataloguesi ​​ of Simeon Venov’s Exhibition, exhibited within the 6th International Biennial of Graphic Art, Varna`1991 - as the winner of the Grand Prize of the 5th Biennial, Varna`1989.

 


 

​​ 

 ​​ ​​ ​​​​ CONTENTS ​​ 

 

 ​​ ​​ ​​​​ INTRODUCTION  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ l. ASSESSMENT by CERITICS and EXPERTS ​​ 

​​ ll. BIOGRAPHY

lll. WORKS

• PRINTMAKING, DRAWING, WATERCOLOR

• MONUMENTAL WORKS - THE MONUMENT "FOUNDERS OF THE BULGARIAN STATE"

lV . ​​ SIMEON VENOV - ILLUSTRATOR (bibliography)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The bio-bibliography "The Unknown Simeon Venov" is part of the eponymous series, presenting artists from the middle, second half of the twentieth and twenty-first centuries, whose work, but also activities for the benefit of colleagues, are part of the cultural heritage of Bulgaria and bright signs of the times.

No matter how much you think you know the work of an artist, at the opening of his next exhibition, you see a lot of unexpected things, you discover the logic behind them, and if you know him as a person - the reasons for his unexpected reactions and actions - both professional and personal - shine through. Provided he is a great artist.

Such is the role of any bio-bibliography, however incomplete.

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ This is the purpose of the series of bio-bibliographies, since despite the many specialized websites and reference books, information about authors of the mid and second half of the twentieth century, is scarce, often - incorrect, or incomplete and creating a distorted picture. A good literary website, for example, lists Simeon Venoff as an established graphic artist who has also illustrated 3 literary works.

And he is the author of the covers and illustrations of more than 120 literary works - Bulgarian and foreign prose and poetry, children's literature and fairy tales, published in large editions, found in the funds of about 7 000 libraries (community, school, university and regional, that is - regional). And since we are talking about millions of copies, want it or not - those born in the 50s and after have grown up with his drawings.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ • • •

The series of bio-bibliographies was brought to life by Vladimir Dimitrov-Maistora (the Master) - the first part of his bio-bibliography (detailed biography) was published in ArtDialogue, issue 6/2016.

Great artists, as we know, even when they are no longer with us, can and do continue to influence us.

Every year, on his birthday, 1st February, in the Kyustendil Art Gallery, the Prize in the name of the Master is awarded to another great Bulgarian artist.

​​ The media always cover the event, but unfortunately the artist is presented to us only as a self-born and almost self-taught talent. Which is untrue, misleading and harmful, especially for the young.  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​​​ This was the reason I stuck over a more detailed biography of the Master. To make it clear that from the age of 16, when he got a job working for Judge Nikola Chehlarov at the Kyustendil court, who while studying law in Lausanne also studied painting, painted all his life and produced a small but interesting body of work, the Master's life changed completely. Let's not forget where his development started - in Kyustendil, a town with a 1,900-year history, with the first court established immediately after the Liberation, with the first Pedagogical School (which in 1904 graduate from Nokola Venetov and Emanuil Popdimitrov), that is, with its own intelligentsia, with buildings built by Western architects as long back as the 19th century and that during the three wars at the beginning of the 20th century, with the relocation of the military headquarters from Sofia, the town was also the military capital of Bulgaria.

​​ For the next six years, the Master, who was of undoubted talent, not only had someone to learn how to paint from, but he had permission to paint at any time he was free from work, and to paint everywhere - on folders and even on courthouse doors. During the same period he communicated and made lifelong friends with people like the poet and translator Nikola Venetov and the future scientific luminary, polyglot and remarkable politician - Emanuel Popdimitrov, to whom we owe the recognition of the Bulgarian minority that stopped the forced Serbization of the Bulgarians in the parts of Bulgaria that had been torn away. ​​ 

Born in the village of Frolosh, Vladimir Dimitrov, who lived after graduating from the Academy for 15 years in Sofia, and then in Shishkovtsi, when he was in Sofia, he did not paint in the Academy, where he was always welcome, but in the office of another friend - Nikolai Liliev, playwright for 28 years of the National Theatre, to whom we owe the development of both playwriting and the Bulgarian theatre. And the circle of the closest friends with whom one lives one's life are determinants of both the views and the level of each person.

To all this must be added that the Master travelled abroad 35 times in his lifetime - to learn about Western European and Russian art, and his stays in each country lasted from a few months to a year.

As well as that in 2019, when he was only 27 years old, he published his views on fine art and its development in the prestigious national theoretical journal Listopad and did not stop thinking and working in this direction throughout his life.

The aim was - to systematize the objective facts about the Master, in order to delineate his image more reliably, from which the unexplored fields around him emerge, which every bio-bibliography saves time of graduate students, doctoral students, and professors - when choosing topics for research.  ​​​​ 

I felt that a historiographical material on the Master would not attract much reader interest, so I published only the first part, the biographical part, which is suitable for a wider readership. My expectations have been met - so far over 10,000 people have shown interest in it, which is above the average for publications in ArtDialogue magazine.

The aim was to systematise the objective facts about the Master in order to outline his image more reliably, from which the unexplored fields around him emerge, which every bio-bibliography saves the time of graduate students, doctoral students, and teachers - when choosing topics for research.  ​​​​ 

I felt that a historiographical material on the Master would not attract much reader interest, so I published only the first part, the biographical part, which is suitable for a wider readership. My expectations have been met - so far over 10,000 people have shown interest in it, which is above the average for publications in ArtDialogue magazine. ​​ 

 ​​ ​​ ​​​​ • • •

The second bio-bibliography in the series is about the artist Simeon Venov.

For the following reasons:

    • Simeon Venoff is one of the brightest talents in Bulgarian fine art of the second half of the 20th century and one of its emblematic figures.

With his innovative spirit, he is one of the artists who, in the second half of the twentieth century, fundamentally changed Bulgarian graphic art and made it comparable to the achievements of the best in the world.

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\013 (4).BMP

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Simeon Venov, Air lV, 1988, lithograph, 50x40 - From the “Air" series

    • With his solo exhibitions and his participation in representative exhibitions of Bulgarian art - in Rome, Moscow, Delhi, Madrid, Stockholm, Copenhagen, Hamburg, Warsaw, Prague, Budapest, Bologna, Berlin, Barcelona, Paris, Bonn, Washington, Pretoria, etc. and with his participation in the international biennales and triennials of printmaking - in Paris, Baden-Baden, Tokyo, Ljubljana, Sao Paulo, Brno, Bratislava, Varna, Sofia, etc., He is one of the artists thanks to whom the foreign experts talked about the Bulgarian school of graphic art.


Simeon Venoff, Bit ll, lithograph, 55x75 - Permanent Delegation of Bulgaria to NATO, Brussels, Belgium

 

 

  • Not only for younger artists, but also for those older than him, he was a charming and unattainable bohemian, but also - an unquestionable authority, because he was able to do a bunch of "non-artistic" work for the benefit of his colleagues. Many of them wondered when he also managed to paint, especially in the periods when he was secretary of the Graphic Arts Section or vice-chairman of the Union of Bulgarian Artists.

A born leader, his opinion was decisive, whether or not he held any administrative position in the Union of Bulgarian Artists. When opinions were divided on an issue and it was not clear which solution was better, someone always asked the question “Did you ask Mona (short for Simeon)?”.

  • Besides the artists of Varna and the Municipality of Varna, Simeon Venov is among the few Sofia artists who contributed most to the International Biennial of Graphic Art, Varna, which "brought" and presented in Bulgaria the achievements of the world graphic art. It provided an opportunity for Bulgarian printmakers to periodically compare themselves with the best in the world - a basis for true self-assessment and development. The result of the first biennials is that our graphic art has undergone a real metamorphosis and has become commensurate with the world achievements. Which is only natural, as the constant competition with the world's excellence accelerates development. Which has also had an impact on fine art - as a whole.

The criteria for assessing work have also changed, which has had an impact on teaching. Proof of this is the fact that the average age of half of the Bulgarian printmakers admitted by the jury at the 5th Biennale was already under 40. And in the early 1990s, newly graduated artists and even 2 students from the National Academy of Art qualified for the Biennale.

The catalogues published for each Varna Biennial are not just a presentation and documentation of the next large-scale Biennial exposition. They are a document of the achieved level of the Bulgarian graphic art and the leading graphic art schools in the world at that year.

Thanks to the catalogues, the international appearances of many young Bulgarian printmakers, invited for solo exhibitions or included in joint exhibitions with their colleagues, have started or increased. The catalogues of the Varna Biennial open doors all over the world to Bulgarian gallerists and experts. 

And these are some of the contributions of the Biennale, which is the work of art historians, because, as Acad. Svetlin Rusevii „ …if one does serious research on Bulgarian culture in general and Bulgarian graphics in particular ... without what the Varna Biennial has done, one can hardly make a real and serious assessment“.

  • When at the beginning of the 1990s a series of established competitions and festivals in the country began to "die" (there was no money even for business trips for art historians and experts), with his inherent foresight and panache, Simeon Venov was one of the first to announce that for greater certainty, no matter how difficult, the Union of Bulgarian Artists should make a similar graphic competition forum in Sofia. Thus was born the International Triennial of Printmaking, Sofia.  ​​ 

  • Simeon Venov is also one of the most urban and most Sofia artists.

But the most important thing about him seems to have been said by our great literary critic - Kiril Popov: “Simeono Venov sees - beyond the visible reality.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Perhaps because he was the rare combination of talent, reason and recklessness.

 

 

 

 

 

l. About Simeon Venov

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ BEYOND VISIBLE REALITY

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

"Indeed, what better way to feel that Simeon Venov is among us, the living, again, by delving into his art. This time it is owned by his daughter Gergana Venova and exhibited extensively at the “Rayko Alexiev” Gallery. The real presence of the unforgettable artist has become for many of his admirers a positive fact due to the fact that all his life Simeon Venov has been searching in his visual messages not for the epidermal reality but for the soul essence deeply hidden from the superficial view. Not the utilitarian world, but the specific forms in which the human spirit is embodied.

 

I have seen more than one and two abstract visions, but as with no other artist I empathise in Venov's art with the eternal bifurcation of man as spirit and matter; as bearer of good and evil; of hope and despair; of reason and recklessness. I have always perceived this art as visions of the soul, beyond the gaze of the uninitiated viewer. I have always thought that in order to be able to read Simeon Venov's work with relative fidelity, it is necessary to possess senses invisible to others, hearing, sight and touch hidden deep in the soul.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ For more than a decade I met Simeon Venov at the “Krida Art” Gallery. There was his most natural place.

 

Картина 6

From the “Blast” cycle

There I saw for the first time his paintings from the large cycles "Blast", "Collapse", "Crucifixion", "Cross", as well as his brilliant co-authoring with Hristo Fotev on his bibliophile book "After the Dream". And now this magnificent co-authorship of two kinds of art is attracting eyes again. And I can hear with my inner senses his answer to my question why he always prefers to exhibit in this cultural centre located on the navel of Sofia, behind the old palace. Simeon Venov answered me in his lifetime: "Our collaboration with the gallery has existed since its opening. I believe that this is my place in Sofia. The new things I exhibit here are the result of my long journey in art. Things are born out of each other. If one digs very critically, one will understand that it was not born now, but is the fruit of many years of continuous experience."

"And from the numerous graphic messages, drawings, lithographs and etchings, the agitated and beautiful image of Simeon Venov looks at us from beyond the visible essence of things and evokes in us new soul stirrings and resistance against evil…"

​​ Kiril Popov. Beyond Visible Reality.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ // в. Pro & Anti, December 4-10, 1999, p. 8

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Кирил Попов. Отвъд видимата реалност.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ // в. Прo&Анти, 4-10 декември 1999, стр.8

 

 

 ​​​​ "...Simeon Venov is excited not by the set, but by its dramatic accents. His drawing is not polysyllabic, not motley, even if he resorts to colour. It is ascetic, nervous and choppy. He passes easily into generalization because he does not self-indulge in detail. In the composition, several fields-columns with symbolic figures are distinguished..."

 

"... Drawing - a sensation - I regret that this spectacular definition of Venov's art is not mine. Which does not prevent me from using it.

Sentence is derived from antithesis. To them the artist has an open predisposition. White and black play strongly in his graphic language. But also the meaning fragments, and the completed and suggested motifs..."

 

"...And how does the figure develop in his art? In one distinct direction: by constantly falling apart. In the beginning it was like an iconic sign, then like a pictogram ... now it's something you have to put together like an archaeologist to get a body.These modifications all express human drama, anxiety, dissatisfaction with life. It is as if his characters have gone through erosion, as if they are living on borrowed time. Between them flows not contact, not cohesion, not warmth, but alienation and coldness. They simply do not communicate. They live in a closed, incomprehensible environment. This is how the composition "interprets" them. Empty spaces hover between the figurative signs, cut by strange white fields - an unknown hand prevents the environment from forming a warm human space. The individual groups stand like parallel lines in life, accidentally ending up next to each other..."

 

 

 

"...Simeon Venov - a graphic artist to the marrow of his bones, one of the representative authors of today's graphic art - with stubborn consistency turns his back on its fashions. Rather, some of the mods met him, "sought" him, not he them…"

 

​​ Encho Mutafov,

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ From “The City: an Uncosy Place” - introductory text in the Catalogue of

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Simeon Venov's solo exhibition at the VI International Biennale

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Varna '91, as winner of the Grand Prize,

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ awarded to him by the International Jury of the V Biennale 1989

 

 

 

"...Fluent in the possibilities of drawing, lithography and etching in all the complexity and richness of expression, it seems as if the accumulation of years and Simeon Venov's penetration into the essence of things - everything that is cosmetics - even very good - has long fallen away and only simplicity remains as a measure, as a path, and as an ultimate goal. Simplicity understood and interpreted in the sense of a clear and precise language, of a clear and certain plastic form, and above all as a clear and certain path to the heart of man...

 

The address of this sophisticated and strong graphic - in any case, regardless of the particular period where it will be located and preserved - is in any case that viewer who is able not only to look at others, but above all to judge, to analyze, to doubt and believe in himself - that viewer who is able to see beyond what is visible - who looks with his heart.

 

Simeon Venov's art is far from external representativeness and narrativity - on account of something much more lasting and essential - artistic knowledge, plastically organized as a reflection of a creative and human attitude, which is moved by the fate of people, which sees how lonely and distant people are from each other - and how necessary true connection is for human reciprocity.

 

This art is a test for ourselves - where are we, where to and why?... Simeon Venov's answer is the light that before it flickers on the white sheet, before it passes as salvation through the void, is the moral and aesthetic measure of the author... - the light that has passed through the darkness of souls, survived the night and pogroms, turned the black into its strength - the light that remains as hope is the test of people.

 

"...His creative achievements are connected with deep and pure human insights, and the human content truly reveals itself in a complete and comprehensive artistic form - it is much further ahead as a plastic stylistics than what we know about Simeon Venov and much, much deeper as a spiritual stirring."

Svetlin Rusev

From texts on the occasion of the opening of the solo exhibitions of

Simeon Venov in 1985 and 1996.

 

 

https://www.galleryloran.com/web/files/expositions/47/picture/126.jpg


няма текст тук? Може би горното заглавие трябва да дойде тук или илюстрацията да се качи?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ll. BIOGRAPHY

 

SIMEON VENOV

1933 – 1999

 

Симеон Венов (1933-1999) — ПЕТЪР БОБЕВ

 

25 July 1933, Sofia - 7 March 1999, Sofia (aged 66)

 

1957 - Graduated from the National Academy of Art, Sofia, in the class of prof. Ilia Beshkov (24 years-old)

1961 - accepted as a member of the Union of Bulgarian Artists (at the age of 28)

​​ Works mainly in the field of graphic art, illustration, drawing and watercolour.

 

Participated in a number of international competitive exhibitions of graphic art - the Biennale and the Triennial.

 

Participated in representative exhibitions of contemporary Bulgarian graphic art abroad, organized by SBH: Rome, Moscow, Madrid, Stockholm, Copenhagen, Hamburg, Warsaw, Prague, Budapest, Bologna, Berlin, Barcelona, Paris, Bonn, Washington, Karasak, Pretoria, Bad Scheben

 

Solo exhibitions:

1979 - Sofia

1984 - Sofia

1996 - Sofia

1999 - Sofia

1985 - Varna

1991 - Varna, to the exposition of the International Biennial of Graphic Art, Varna

1991 - Beirut

1986 - Samokov

1988 - Dobrich, Kavarna

 

Representative exhibitions - The best of the International Biennial of Graphic Art

1995 - in the Regional Art Gallery, Dobrich - works from the 8th Biennial, Varna 1995

1996 - at the “Alexander” Gallery, Sofia - works from the 8th Biennial, Varna`1995

1997 - The Great Exhibition Hall of the Regional Cultural Centre, Sofia, 34 Shipka Street

 

 

Representative exhibitions of Bulgarian fine art abroad of private galleries

1992 and 1993 - Spain

1993 and 1994 - Austria

1995, 1996, 1997 and 1999 - Germany

1996 and 1997 - Norway

1997 and 1997 - Turkey

1997 and 1998 - Jordan

1998 - Dubai

1996, 1997 and 1998 - Russia

 

 

Simeon Venov's works are in the National Gallery, the Sofia City Art Gallery, the state art galleries in Varna, Pleven, Dobrich, Stara Zagora, Silistra, etc. and in many private collections in Bulgaria and abroad.

 

D:\( СИМЕОН ВЕНОВ\( FOTO\ВЕНОВ - ДОБРИЧ.png

Some of Simeon Venoff's works in the exhibition Art Gallery, Dobrich

 

Simeon Venoff is one of the 20 artists selected by Prof. Dr. Ivan Marazov for the Contemporary Bulgarian Graphic Art Collection (created in 1993-1995 - organized and funded by INTERART) for which each artist created one new graphic work.

https://www.galleryloran.com/web/files/products/1020/image/2477.jpg

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Dream, lithograph, 1992, 50 x70 - the work that Simeon Venoff created for the series

 

  • One of the collections was purchased by the largest and most prestigious printmaking museum in the world - the Ludwig Museum, Cologne, another - for the Art Dialogue Foundation Collection - France;

 ​​​​ Other collections or parts of them are in private collections of collectors in Bulgaria, Austria, Germany, Spain, Israel, Jordan, Norway, Russia, USA, Turkey, Japan, France and other countries.

 

Exhibitions organised in memory of Simeon Venov:

2003 - retrospective exhibition - by the Union of Bulgarian Artists in Raiko Alexiev Gallery, Sofia.

2012 - retrospective exhibition "Balance-Time, Form. Requiem for Simeon Venoff", organized by

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ "Sredets" Gallery of the Ministry of Culture

2015 - retrospective exhibition organized by Gallery Laurent, Sofia

 

2018 - Simeon Venov's work is part of the exhibition "One Hundred Masterpieces from the Fund of the International Biennial of Printmaking, Varna" (of artists from Bulgaria and 50 countries), presented during the EU EC Presidency - at the Art Gallery, Varna (January 2018), the Regional Art Gallery, Veliko Tarnovo (March 2018) and the Gallery of the Ministry of Culture (May 2018).

 

2018 -2020 - Simeon Venov's works participate in the exhibition "The Golden Pages of Bulgarian Illustration - Beshkov and his Students", opened in January 2020 at the Art Gallery, Svishtov, after having been previously exhibited for almost 2 years in 16 galleries in the country

 

 

 

Златните страници – Художествена галерия Илия Бешков

Some of Simeon Venov's works in the Art Gallery in Svishtov

 

AWARDS and ACKNOWLEDGEMENTS

- The SBA Award for Graphic Art "Veselin Staykov"

- SBA Award for Illustration "Boris Angelushev"

- SBA Award for monumental sculpture "Ivan Lazarov"

- First Prize at the 3rd International Biennial of Graphic Art, Varna 1985

- The Grand Prize of the Vth International Biennial of Graphic Art, Varna`1989

- Honored with the title "Merited Artist" (1978)

- Honored with the title "People's Artist" (1986)

 

- Simeon Venov is a long-standing member of the Board of the Union of Bulgarian Artists and of the leadership of the Graphic Art Section.

- In the period 1985 - 1989 he was the Deputy Chairman of the SBH  ​​​​ 

- He has repeatedly juried graphic art competitions as a member of the Selection and International Juries of the International Biennial of Graphic Art, Varna and the International Triennial of Graphic Art, Sofia,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lll. WORKS

 

Simeon Venov works mainly in the field of graphic art, drawing, illustration and watercolour.

 

GRAPHIC ART

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\011 (3).BMP

 

​​ Simeon Venov, Balance, 1989, lithograph, 56x45 ​​ 

http://plevengallery.com/wp-content/uploads/2017/07/63-1.jpg

Simeon Venov, Condition, lithograph, 67x50 cm., Art Gallery, Pleven

 

 

https://www.galleryloran.com/web/files/products/1024/image/2481.jpg

Simeon Venov. Composition, lithograph, 50x67 cm. 1980s

 

 

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\012 (2).BMP

 ​​ ​​ ​​​​ 

​​ Simeon Venov, Time l, lithograph, 1990

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.galleryloran.com/web/files/products/1032/image/2489.jpgComposition, lithograph, 1996, 75,4x56https://www.galleryloran.com/web/files/products/1026/image/2483.jpg

Simeon Venov, Tree ll, lithography,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DRAWINGS

 

The drawings are from the 1983 edition of "Uncles" by Ivan Vazov, published by Bulgarian Artist.

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\Рисунка (4).BMP

 

 

 

 

 

 

Картина 15

 

 

 

 

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\Рисунка (3).BMP

 

ILLUSTRATIONS

 

Simeon Venov is the author of covers and illustrations in over 120 books - Bulgarian and foreign prose and poetry, literature for children and adolescents and fairy tales.

 

 ​​ ​​​​ Simeon Venov has been nominated for the Andersen Award for Illustration and Book Design with his 51 illustrations of Charles Perrault's fairy tales.

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-06\001 (2).BMP

​​ 

​​ C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-05\002 (2).BMP​​ 

 

 

 

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\008 (2).BMP

 

 

 

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\009 (2).BMP

image22.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\18022020\Pictures\2020-06-22\010 (2).BMP

 

 

 

​​  MONUMENTAL WORKS ​​ 

 

Simeon Venov is the author of the mosaics - triptych, together with Vladislav Paskalev, on the Monument "FOUNDERS OF THE BULGARIAN STATE", Shumen.

 

The complex "The Founders of the Bulgarian State", also known as the Monument "1300 Years of Bulgaria", is located in the highest part of the Danube Plain - the Shumen Plateau - at 450 meters above sea level and towers over the town of Shumen. It was inaugurated in November 1981.


It was created by arch. Blagoy Atanasov, sculptors. Vladimir Stamov and the artists Simeon Venoff and Vladisrav Paskalev, Eng. Eng. Preslav Hadzhov and Eng. Alexander Vassilev. Author of the approach to the monument - arch. Aneta Kamenova, the working design - arch. Georgi Gechev.

The author's collective was determined by a competition in 2 rounds by a jury chaired by prof. dr. arch. Peyo Berbenliev (at that time also deputy chairman of the Culture Committee).

 

 

 

 

https://static.bnr.bg/gallery/1b/medium/1b6ec161fb56ebc2fbe158679e53eac0.jpg

 

 

 

The steps up to the Founders of the Bulgarian State Monument in Shumen, Bulgaria

 

 

Паметник "Създатели на българската държава"

 

 

 

 

 

Founders of the Bulgarian State Monument in Shumen, Bulgaria

 

 

 

 

 

milamuratti

 

 

 

 

 

Кирилицата - пано | Път на Мъдростта

 

 

Картина 33

Картина 20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lV. SIMEON VENOV - ILLUSTRATOR (Bliography)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i

Simeon Venov. Catalogue. Text by Encho Mutafov. 18 il. English translation by Krustan Dyankov. Artwork by Ivan Kenarov. ​​ В. International Biennial of Graphics, 1991. 22 pages

ii

Evaluations of Svetlin Rusev in the documentary film for the Varna Biennial, Radio Television Centre, Varna, directed by Dobri Dobrev/Keskinov, written by Matej Todorov and Dobri Dobrev/Keskinov, cinematographer Ivan Hristov. 45 min., 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40

1867 общо 1 за днес