ИЗОБРАЗИТЕЛНИ И ПЛАСТИЧНИ ИЗКУСТВА - 2018, Брой 1

Изложба на Димо Колибаров Национална художествена галерия Двореца / 29 март – 29 април

(Слово при откриване на изложбата)

 

 ​​ ​​ ​​​​ Скъпи приятели, колеги и почитатели на изобразителното изкуство,

Скъпи Димо Колибаров,

 

 ​​ ​​​​ Позволете да направя това, с което обикновено се завършва откриването на една изложба – да поздравя приятеля Димо Колибаров, защото такава изложба е огромно изпитание. Не случайно го нарекох приятел и в края на словото ми ще стане ясно какво влагам в това понятие. …

 ​​ ​​​​ Ако погледнем названията на творбите и на циклите от творби на Димо Колибаров – Разходка по хоризонта, Разходка в градината на изкушението - те не са създадени в едно и също време.

 

„Разходка по хоризонта“, офорт, акватинта, 2000

 

„Разходка в градината на изкушението“, офорт, акватинта,1995

 

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ „Суета“, офорт, акватинта, 2001

 

 ​​ ​​ ​​​​ Прехвърляме се към нещо друго - 1995 г. – цикъла Суета.

След няколко години ще тръгнат творбите от поредицата ​​ Дневниците на Икар, Дневниците на Константин (дневниците на детето), Лабиринт, Островите.

Из цикъла „Дневниците…“ „Между деня и нощта“, офорт акватинта, 2015

 

 ​​ ​​ ​​​​ И тогава откриваш, че не става въпрос за някои епизодични хрумки на Димо Колибаров, а за няколко теми, непрекъснано минаващи през ​​ драмите на човека – без значение дали е нашият съвременник или онзи отпреди хиляда години, или този, който ще бъде след нас, след 20 години.

„Три начина на прекарване на деня“, офорт, акватинта, 1995

 

 ​​ ​​​​ Очевидно това са теми, които не му дават да спи или го карат като мине с молива върху листа да го смачка и да го хвърли – като онази друга поредица … хартията

 ​​ ​​​​ Вгледайте се в картините му и ще откриете онзи реверанс, който Димо Колибаров прави към публиката, към грамотната публика, защото ако говорим за притчи, за легенди, то е ясно, че става въпрос за ролята на метафората, за ролята на знака, за които той разчита, че ние – неговите зрители ще можем да ги разчетем и ще можем да влезем в неговия свят.

„Пролетта и есента“, офорт, акватинта, 2003

 

 ​​ ​​​​ И когато успеем да влезем в света на Димо Колибаров много често имаме усещането, че тази, или тази, или друга негова творба е направена само за нас. За никой друг. Тогава тази дистанция между художника, неговите идеи, неговите герои и нас – просто изчезва. Ние се понасяме така, както той е нарекъл една своя творба, която е в изложбата ​​ – „Между земята и небето“, летим в това негово пространство и не ни се иска да слезем. А когато се приземим, знаем, че имаме един човек, с когото човешки можем да си поговорим. Когато във времето на техниката, на безсмислието на много от нещата, на стълбицата, по която се разхождаме нагоре и надолу се уморяваме, знаем, че има един човек, с когото можем да си поговорим.

 

„Две състояния“, офорт, акватинта, 2001

 

 ​​ ​​​​ Накратко – това, което много привлича - и хората на изкуството и хората, и познавачите на изкуство, и тези, които нямат никакво отношение към него е това, че това е човешко изкуство. Произведенията на Димо Колибаров не са ребус, в който ти да се луташ и да разбираш кой, какво и как е казал, а са поднесени така, че откривайки едно, второ, трето, виждаш каква магия се крие в твобите му – зад ​​ обикновеното есенно листо, зад птицата, зад локвата. Тогава откриваш, че в творбите му, особено от поредицата „Дневниците …“ художникът минава през онези най-чисти в помислите ни периоди – тези на детето.

Из цикъла „Дневниците …“ „Между деня и нощта“, офорт, акватинта, 2015

 

 ​​ ​​​​ Тогава разбираш и това, че нито един от изброените от мен или спестени названия на цикли от творби няма как да бъде завършен. Нито този за земното притегляне ще бъде завършен някога, нито цикъла от творби с темите – остров и изкушения, а още по-малко - „Дневниците на Константин“ и „Дневниците на детето“, защото това са и неговите дневници, това са и моите дневници, това са и вашите дневници. Когато става въпрос за Константин, а той е тук, в момента ​​ го виждам, когато го съзрете и особено – ако размените няколко фрази с това дете, вие ще разберете, че точно този цикъл от творби ​​ „Дневниците на Константин“ никога няма да свърши.

 ​​ ​​ ​​​​ Когато съберем всичко това – помисли, сънища, откриваш, че зад тях стои нещо изключително важно – въображението и мъдростта на художника. Този художник има надареността, наглостта и страстта, когато знае линията му какво може да майсторù, през какви перипетии да минава, когато е наясна как да завърти композицията, че ние свободно да ​​ влизаме в нея, но и да полетим – тези неща правят изложба това, което вижда този, който обича изкуството.

Накрая – искам да благодаря на Националната галерия за възможността да бъдат събрани и показани в една изложба няколко цикли от творби, както и за този прекрасен каталог, а на Димо Колибаров – да пожелая това детство, което той успява да скрие и да опази дълбоко в себе си като ценност. Да благодаря и на семейството му. Всяко нещо в този свят има цена и семейството му знае какво означава да си съпруга или дете на Димо Колибаров.  ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​​​ На всички вас искам да пожелая една много истинска среща с творбите на Димо Колибаров. Много от вас, вероятно всеки от вас ще си избере една творба, с която биха искали да са насаме, заради чувството, че тя е направена за него самия – заради това, което бленува, което е съкровено и чисто, но много рядко му се отдава да види. Тук има една малка творба, наречена „Ловци на щастие“.

Из цикъла „Сънища“ – „Ловци на щастие“, офорт, акватинта, 2008

 

Виждаме всичко онова, което делникът ни взима от нас, но си помислете и за тази усмивка и повдигане на веждата, което прави с хумора си толкова очевиден света на Димо Колибаров.

На добър час.

 

 ​​ ​​ ​​​​ Димо КОЛИБАРОВ:

 ​​ ​​​​ Скъпи приятели, колеги, виждам, че има и много студенти, но вие сте в категорията колеги,

 

 ​​ ​​ ​​​​ Ще бъда искрен - когато получих поканата за моя изложба в Националната художествена галерия, Двореца, ​​ бях изключително респектиран. Не само от тези пространства и от обема им, а и защото те са с много история в себе си, с много напластена култура – пространства, в които не всеки може да си позволи изложба.

 ​​ ​​​​ Наложи се да се вгледам в творчеството си, започнало преди 30 години, преди да пристъпя към една сериозна селекция за тази изложба. Така стигнах до решението да игнорирам доста неща и техники, в които съм работил, и да представя на вашето внимание в една колекция, резултатите от един 30 годишен мой маршрут в графиката.

 ​​ ​​​​ Тази моя изложба, поради пространството, което ми бе предоставено, за което съм изключително благодарен, ми даде възможност да видя творчеството си отстрани и да открия различни етапи в творчеството си, етапите на търсения, на колебания, на съмнения, но и на откриване. Във всички тези години, обаче, мисля че константното в творбите ми е процесът на търсене и на откриване на моята същност. Пътят на един художник, всъщност е сякаш едно непрекъснато търсене на себе си. И мисля, че само след откриването и извървяването на този път към себе си, човек получава една увереност и едва тогава придобива правото да споделя с другите.

 ​​ ​​​​ Споделяйки, аз съм се ръководил и от една сентенция, превърнала се сякаш в мое лично мото, поразила ме още когато бях съвсем млад, която е на великия Франциско Гоя – че изкуството може да предотврати ​​ война, но може да направи хората и по-зли.

 ​​ ​​​​ Ще завърша с една наша прекрасна поговорка, която гласи, че споделената радост е двойна радост. Изключително радостен съм, че сме заедно и че споделяте с мен този момент.

 ​​ ​​ ​​​​ Накрая искам да изкажа изключителната си благодарност на Националната художествена галерия за поканата да представя творчеството си в нея и за страхотното професионално съдействие и да заявя, че приемам поканата и реализирането на моята изложба като една награда за положения от мен труд. ​​ 

 

„Сизиф“, офорт, акватинта, 2008

 

„Хартиен дом I”, офорт, акватинта, литография, 50х70см., 1995 г.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ●●●

СПИСЪК НА ТВОРБИТЕ ОТ ИЗЛОЖБАТА на ДИМО КОЛИБАРОВ

1. „Суета I”, офорт, акватинта, висок печат, 50х65 см. 1995 г., ​​ 

2. „Суета II”, офорт, акватинта, висок печат, 50х65 см. 2001 г.,

3. „Суета III”, офорт, акватинта, висок печат, 50х65 см. 2000 г. ​​ 

4. „Архангел Михаил се бори с дявола”, офорт, акватинта, 40х50см.1994 г.

5. „Листопад”, офорт, акватинта, висок печат, 50х65см. 1995 г.

6. „Шум от криле”, офорт, акватинта, висок печат, 50х65см.1995 г.

7. „Разходка в гората”, офорт, акватинта, висок печат, 50х65см.1995 г.

8. „Отивай си, не си отивай”, офорт, акватинта, висок печат, 50х65см. 2006г.

9. „Есенен хоризонт”, офорт, акватинта, висок печат, 65х50см. 2008г.

10. „Докосване”, офорт, акватинта, висок печат, 65х50см. 2008г.

11. „Разходка в житата”, офорт, акватинта, висок печат, 50х65см. 2008г.

12. Из цикъла „Земно привличане” – „Детайли от слънчевия часовник“ офорт, акватинта, висок печат, 50х65см. 2006 г.

13. ​​ Из цикъла „Земно привличане” – „Есенен път“, офорт, акватинта, висок печат, 50х65см. 2010 г.

14. „Хартиен дом I”, офорт, акватинта, литография, 50х70см.,1995 г.

15. „Хартиен дом II”, офорт, акватинта, литография, 50х70см. 1995 г.

16. „Разходка в градината на изкушението”,офорт, акватинта, висок печат, 50х65см. 2000 г. ​​ 

17. „Подаръкът”, офорт, акватинта, висок печат, 50х65см. 2008 г.

18. „Пролетта и есента”, офорт, акватинта, висок печат, 50х65см. 2003 г. ​​ 

19. „Сизиф”, офорт, акватинта, 1992 г.

20. „В памет на всички невинни”, офорт, акватинта, 1991 г.

21. „Самоиронията”, офорт, акватинта, 1990 ​​ г.

22. „Гнездото”, офорт, акватинта, 1991 г.

23. „Пробуждане”, офорт, акватинта. 2007г.,

24. „Завръщането на блудния син”, офорт, акватинта, 1995 г.

25. „Странен гост”, офорт, акватинта, 1992 г.

26. „Нощни бележки I”, офорт, акватинта, 1993 г. ​​ 

27. „Олтар”, офорт, акватинта, 1992 г. ​​ 

28. „Две състояния”, офорт, акватинта, висок печат, 65х50см., 2001 г.

29. „Рицарят, смъртта и дявола или извинете, сбъркали сте адреса”, офорт, акватинта, 40х50см. 1994 г.

30. „Разходка в дъжда”, офорт, акватинта,1994 г.

31. „Сенки на есента”, офорт, акватинта, 50х65см. 2000 г.

32. „”Три начина за прекарване на деня”, офорт, акватинта, 65х50см. 1995 г.

33. Из цикъла „Земно привличане” – „Шум на криле“, офорт, акватинта, висок печат, 50х65см. 2006 г.

34. „Календар I ”, офорт, акватинта, висок печат, 65х50см. 2005 г.

35. „Календар II ”, офорт, акватинта, висок печат, 65х50см. 2005 г.

36. „Гледна точка”, офорт, акватинта, 40х50см. 1995 г.

37. Из цикъла „Дневниците на Константин”- „Мечтатели“, офорт, акватинта, висок печат, 60х80см. 2013 г.

38. Из цикъла „Дневниците на Константин” - „Изкачване“, офорт, акватинта, висок печат, 60х75см. 2016 г.

39. Из цикъла „Дневниците на Константин” – Календар, офорт, акватинта, висок печат, 50х80см. 2013 г.

40. Из цикъла „Дневниците на Константин” - „Собствено море“, офорт, акватинта, висок печат, 60х80см. 2014 г.

41. из „Дневниците на Константин”- Локвата – 2014г., офорт, акватинта, висок печат, 60х80см.

42. Из цикъла „Дневниците на Константин” – „Ангел в моята стая“, офорт, акватинта, висок печат, 60х80см. 2015 г.

43. Из цикъла „Земно привличане” - ​​ „Страници”, офорт, акватинта, висок печат, 60х80см. 2010 г.

44. из „Дневниците на Константин”- „Цветна градина“, офорт, акватинта, висок печат, 60х80см. 2013г.

45. Из цикъла „Дневниците на Константин”- „Разходка“, офорт, акватинта, висок печат, 60х80см. 2015 г.

46. Из „Дневниците на Константин”- „Наблюдателната кула“, офорт, акватинта, висок печат, 50х80см. 2013 г.

47. „Хартиени мечтатели”, офорт, акватинта, висок печат, 60х80см. 2008 г.

48. Из цикъла „Земно привличане” – „Есенен ден“, офорт, акватинта, висок печат, 60х80см. 2009 г.

49. Из цикъла „Дневниците на Константин”- „Между деня и нощта“, офорт, акватинта, висок печат, 60х75см. 2015 г.

50. Из цикъла „Дневниците на Константин”- „Гнездото“ офорт, акватинта, висок печат, 60х75см. 2016 г.

51. Из цикъла „Земно привличане” – „Балконът“, офорт, акватинта, висок печат, 60х80см. 2009 г.

52. Из цикъла „Дневниците на Константин”- „Покривът“, офорт, акватинта, висок печат, 60х80см. 2014 г.

53. Из цикъла „Дневниците на Константин”- „Прозорецът“, офорт, акватинта, висок печат, 60х80см. 2014 г.

54. Из цикъла „Дневниците на Константин”- „Бряг“, офорт, акватинта, висок печат, 60х75см. 2015 г.

55. Из цикъла „Дневниците на Константин”- „Покрив за мечтатели“, офорт, акватинта, висок печат, 70х100см. 2017 г.

56. Из цикъла ​​ „Дневниците на Константин”- „Джунглата“, офорт, акватинта, висок печат, 70х100см. 2016 г.

57. „Портрети I”, офорт, акватинта, висок печат, 60х100см. 2017 г.

58. „Портрети II”, офорт, акватинта, висок печат, 70х100см. 2018 г.

59. „Портрети III”, офорт, акватинта, висок печат, 70х100см. 2018 г.

60. Из цикъла „Земно привличане” – „Носталгия“, офорт, акватинта, висок печат, 50х65см. 2008 г.

61. Из цикъла „Земно привличане” – „Листопад“, офорт, акватинта, висок печат, 60х80см. 2008 г.

62. „Разходка по хоризонта“, офорт, акватинта, висок печат, 50х65см. 2000 г.

63. ​​ Из цикъла „Завръщане към природата” – „Разходката“ офорт, акватинта, 15,5х19,5 см. 2011,

64. Из цикъла „Завръщане към природата” – „Търсене на изгубената страница“ офорт, акватинта , 15,5х19,5 см. 2011 г.

65. Из цикъла „Дневниците на едно дете“ – „Джунгла – природа“ офорт, акватинта, 15,5х19,5см. 2015 г.

66. Из цикъла „Дневниците на едно дете“ – „Константин и животните – природа“ –офорт, акватинта, 17х21см. 2015 г.

67. Из цикъла „Дневниците на едно дете“ – „Лабиринт – град“ офорт, акватинта, 15,5х20см. 2015 г.

68. Из „Дневниците на едно дете“ – „Златната рибка“, офорт, акватинта, 16х21см. – 2015 г.

69. Из цикъла „Дневниците на Икар“ – „Опит за летене“, офорт, акватинта, 18х24см. 2001 г.

70. Из цикъла „Дневниците на Икар“ – „Не съжалявай“, офорт, акватинта, 16х20см. ​​ 2002 г,

71. Из цикъла „Дневниците на Икар“ – „Шум на криле“, офорт, акватинта, 15,5х20,5см. 2001 г.

72. Из цикъла „Дневниците на Икар“ – „Веранда към небето“ офорт, акватинта, 18х24см. 2001 г.

73. Из „Завръщане към природата” – „Опит за летене“, офорт, акватинта, 16х19,5 см. 2012 г.

74. Из цикъла „Дневниците на едно дете“ – „Летен ден“, офорт, акватинта, 14,5х19,5см. 2014 г.

75. Из цикъла „Дневниците на едно дете“ – „Лятна нощ“, офорт, акватинта, 14,5х19,5см. 2014 г.

76. Из цикъла „Сънища“ – „Ловци на щастие“, офорт, акватинта, 15х19,5 см. 2008 г.

77. Из цикъла „Сънища“ – „Романтична разходка“, офорт, акватинта, 15х19,5 см. 2008

78. Из цикъла „Сънища“ – „Африка – 2008“, офорт, акватинта, 15х19,5 см. 2008 г.

79. Из цикъла „Лабиринт“ – „Думи, думи ...“, офорт, акватинта, 15,5х19,5 см. 2005 г.

80. Из цикъла „Смехът и тишината“, офорт, акватинта, 17х21,5 см. 2000 г.

81. Из цикъла „Завръщане към природата” – „Между земята и небето“ офорт, акватинта, 15,5х19,5 см. 2008 г.

82. Из цикъла „Посоки“ – „Стаята“, офорт, акватинта, 14,5х 19,5 см. 2007 г.

83. Из цикъла „Посоки“ – „Стълбата“, офорт, акватинта, 14,5х 19,5 см. 2007 г.

84. Из цикъла „Посоки“ – „Песента“, офорт, акватинта, 14,5х 19,5 см. 2007 г.

85. Из цикъла „Някой беше тук“ – „Стената“ ,офорт, акватинта,10х13 см. 1993 г.

86. Из цикъла „Някой беше тук“ – „Пътят“, офорт, акватинта, 10х 13 см. 1992 г.

87. Из цикъла „Някой беше тук“ – „Войната“, офорт, акватинта, 10х13 см. 1992 г.

88. Из цикъла „Някой беше тук“ – „Улицата“, офорт, акватинта, 10х13 см. 1992 г.

89. „Носталгия“, офорт, акватинта, 12,5х16 см. 1994 г.

90. „Криле и вятър“, офорт, акватинта, 13,5х 16,5 см. 2017 г.

91. „След дъжда“, офорт, акватинта, 13,5х 16,5 см. 2017 г.

92. „Бряг“ ( по Христо Фотев), офорт, акватинта, 16,5х21 см. 2016 г.

93. Из цикъла „Стаи“ – „Черно-бялата стая“, офорт, акватинта,15,5 х 19х5 см. 2016 г.

94. Из цикъла „Стаи“ – „Преминаване“, офорт, акватинта, 15,5 х 19х5 см. 2016 г.

95. из „Стаи“ – Сивата стая – 2016, офорт, акватинта, 15,5 х 19х5 см.

94. „В търсене на изгубената страница“, офорт, акватинта, 12,5х16 см. 2014 г.

95. Из цикъла „Присмехулници“ – „Паднал ангел“, офорт, акватинта, 15,5х19,5 см. ​​ 2013 г.

96. ​​ Из цикъла „Присмехулници“ – „Страници“, офорт, акватинта, 15,5х19,5 см. 2013 г. ​​ 

97. „Завръщане“ ( по Христо Фотев), офорт, акватинта, 16,5х21 см. 2016 г.

98. „Морска история с художник“, офорт, акватинта, 19х24 см. 1988 г. ​​ 

99. Из цикъла „Градините на Семирамида“ – „Вечност“, офорт, акватинта, 14,5х18,5 см. 1988 г. ​​ 

100. „Носталгия I“, офорт, акватинта, 13,5х16,5 см. 2017 г.

101. „Носталгия II“ – 2017, офорт, акватинта, 13,5х16,5 см.

102. Из цикъла „Присмехулници“ – „Бягството на наивника“, офорт, акватинта, 15,5х 20см. 2012 г. ​​ 

103. Из цикъла „Дневниците на Икар“ – „Островът на глупците“, офорт, акватинта, 19,5х29см. 2001 г.

104. „Есенен ден I“, офорт, акватинта, 15,5х20см. 2007 г.

105. „Сизиф“, офорт, акватинта, 15,5х19,5 см. 2008 г.

106. „Утро“, офорт, акватинта, 15,5х19,5 см. 2004 г.

107. „Пролетта и есента“, офорт, акватинта, 17х23,5 см. 2005 г.

 

 ​​​​ 

​​ 

​​ 

 

​​ 

1918 общо 2 за днес