In memoriam - 2016, Брой 2

БОЖИДАР ИКОНОМОВ: ОБИЧАМ ПЛАКАТА! Изложба на откритото пространство пред VIVACOM Art Hall, София, ул. „Ген. Гурко” 4 16 юни – 16 юли 2016

„Плакатът има криле. Той лети високо в синьото небе и ни гледа оттам с голямо цветно око. Понякога плакатите летят на ята. Красива, стройна редица, около бели облаци с многоцветна дъга. През нощта плакатът грее като луна, като бяла, синя, жълта, червена месечина. Около него звезди. Сутрин плакатите са накацали в града в дълги редици по огради, фасади. На кръстовищата за тях има клетки, но те обичат да стоят отвън. Ако отминеш, протягат ръка и те хващат. Имат да ти разкажат много неща. Искат да те разсмеят. Могат да те натъжат. През зимата плакатите отлитат в топлите страни. Някои остават… Рисувам плакат. Ще го пусна като цветно хвърчило в небето. Ще тичам след него, докато се откъсне и полети сам. Приятен полет!“

Цитатът е част от текст на Божидар Икономов, озаглавен „Обичам плаката”, 2007 г.

 

Колекцията представя 26 плаката, създадени от Божидар Икономов в периода 1995 – 2016 г.

Всички те са посветени на различни издания, проекти и изложби на Международното триенале на сценичния плакат, София, което е неизменна част от творческия и житейски път на Божидар Икономов през последните две десетилетия.

Изложбата на Божидар Икономов се организира от VIVACOM Art Hall и Международното триенале на сценичния плакат – София, с която се слага началото на поредица изложби, представящи изкуството на плаката от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат, София в навечерието на неговото 8-мо издание.

 

Част от плакатите на Божидар Икономов, които може да видите на изложбата:











Последният плакат на Божидар Икономов, създаден за предстоящото 8-мо международно триенале на сценичния плакат, София, 2016

Биографична справка за Божидар Икономов:  Роден през 1943 г. в гр. София.

● Възпитаник на художествената гимназия в София и Националната художествена академия, София, специалност “Плакат”.                                      

● Член на Съюза на българските художници от 1973 година, член на Управителния съвет на СБХ и секретар на секция “Графичен дизайн” през1989-1993 г.                                                                

● От 1994 година – инициатор, основател и председател на Международното триенале на сценичния плакат, София. 

● От 1995 година – собственик на Рекламно-издателска къща “Дари Икономов“.

Награди: многобройни национални награди в различни сфери на графичния дизайн, сред които и годишната награда за графичен дизайн на СБХ – 1981 и 1986 г.

Международни награди и участия по покана в международни проекти през 1974 – 2016 г.  Бърно, Чехия, Монс, Белгия, Италия, Музей на белега в Йерусалим – Израел, Мексико, Орхус, Дания, Хелзинки, Токио, Япония, Финландия, Хърватия и др.                                                          

● Участва с творби в най-авторитетните изложения на плаката във Варшава, Лахти, Бърно, Тояма, Мексико, Колорадо и др.   

● Представя самостоятелни и участва в  групови изложби “Плакат” в едни от най-престижните галерии в Европа и света: Виена, Мексико, Москва, Ню Йорк, Токио, Орхус, Женева и др.

●Автор на проекта “Европейски образи”, представен на летище София, терминал 2 от юни  до  ноември 2009 г. 

● Изнася лекции и демонстрации в Мексико, Лондон, Токио, Колорадо.                                         

● Член на международното жури на биеналетата на плаката в Мексико през 2004 г. и Варшава през 2012 г.

1687 общо 1 за днес