ПРЕДСТОЯЩО - 2022, Брой 6

Премиера на документалния филм „АВИОИНЖЕНЕР” на младите автори Силвия Куманова, Божидар Стоилков и Иван Цуцуманов

(Обновена на 18-ти април 2023)

 

Продуцент: Силвия Куманова

Сценаристи: Силвия Куманова и Божидар Стоилков

Режисьори: Божидар Стоилков и Силвия Куманова

Оператор: Иван Цуцуманов

 ​​ ​​ ​​​​ 

(публикувано на 28 януари 2023 )  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 

Документалният филм, ​​ който заслужава да представим на читателите на АртДиалог – е посветен на авиоинженерите - хора, оставащи „зад кадър”, въпреки, че често ги виждаме, преди да се качим в самолета. Очевидно знаем недостатъчно за тях, защото с обичайните им работни комбинезони ​​ ги ​​ възприемаме както част от анонимния обслужващ персонал на летищата. В което не би имало нищо лошо – ако не ставаше въпрос за професия от която ​​ зависи в не по-малка степен, отколкото от пилота на самолета – да излетим и да кацнем безпрепятствено.

 



 Освен за избора на интересната и малко позната на широката аудитория тема, авторите на филма могат да бъдат поздравени както за режисьорското решение, така и за успешната му реализация, от което зависи ​​ гледаемостта на един документален ​​ филм.

 

Със сигурност, още докато са избирали основната локацияi за заснемане на филма, ​​ авторите са усетили любовта и отдадеността на двамата авиоинженери - Ивелина Кънчева и Иван Стойчев към избраната професия.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Младите киноавтори заслужават да бъдат поздравени и за лаконичността на киноразказа (филмът е с продължителност само 7 минути),

​​ а знаем колко трудно се „режат” кадри с ентусиазирани професионалисти, поради това че не добавят нищо към вече казаното.

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ​​ Въпреки казаното за целия екип на филма, приносът на продуцента Силвия Куманова заслужава да бъде отбелязан по-специално, както за дързостта – ​​ отпуснатата ù скромна персонална стипендияii да използва за създаване на документален филм, така и за резултата - да събере и мотивира екип от студенти, който да постигне добър резултат още в първата си самостоятелна работа.

 

 

Ето защо – включваме документалния филм „Авиоинженер” в брой 6 за 2022 г. ​​ на АртДиалог, убедени в ​​ успеха му сред читателите на списанието.

Пожелаваме успех на филма и на екипа му и в предстоящите премиери ​​ пред ​​ публика.

 

 

i

Филмът е заснет в хангара на фирма Aerotechnic BG

 

ii

​​ По програма „Творчески стипендии`2022, финансирана от НФ „КУЛТУРА”

187 общо 1 за днес