ДЕБЮТ,СКУЛПТУРА - 2020, Брой 6

Скулптурата „ОГНЕНИ КРИЛА“ на младия автор Яне Гаджев – поставена в центъра на Малко Търново

В навечерието на 25 октомври 2020 година – празника на Малко Търново, в центъра на града беше монтирана скулптурата „Огнени крила“ - дело на младия автор Яне Гаджев.

​​ „Огнени крила“ е ефектна композиция от метал и емайл, което ѝ придава едновременно пластично и колоритно въздействие и гарантира устойчивост на външни влияния. Универсалната символика, балансът между традиционни техники и съвременна образност, правят скулптурата подходяща за публична среда и модернизират „сърцето“ на ​​ Малко Търново.

​​ Проектът е осъществен с подкрепата на Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

Защо огнени крила?

 ​​ ​​ ​​​​ 

 

Привеждаме част от мотивировката на автора Яне Гаджев в проекта му, класиран на конкурса: ​​ „Концепцията за скулптурата почива върху възбуждащия въображението ​​ ми синтез между две толкова възхитителни, динамични, саморазвиващи се и трудноуловими за човешкото око форми – пламъците с тяхната неопределеност и крилата в процес на размах. Идеята за мигновеното им застиване в материални скулптурни обекти е провокацията, която ме води в процеса на трансформиране на предпоставените от природата факти в творческа фикция. Работата е инспирирана от универсалния мотив за огнените крила, срещан в различни митологични системи, вярвания и ритуали. Алюзиите с легендарните образи на Икар, Фаетон, птицата Феникс, серафимите, със символика, произтичаща от тибетската будистка традиция, както и с поредица от различни по своя генезис синкретични фигури и обредни практики, са базирани върху всеобщото разбиране за пречистващата сила на огъня и извисяването чрез вечния копнеж към полет.“ ​​ 

 

Защо метал и емайл?

​​ Избраните материали са стоманени и медни плоскости в комбинация с няколко вида емайл. Предпочитанията ми към техниката емайл са смислово и естетически обосновани от желанието ми да внеса колорит, който да е опозиция на неутралната метална повърхност и същевременно да визуализира промените на материята под въздействието на огъня. Работата е композиция от равностойни, но индивидуално разработени триизмерни елементи. Всеки от тях е изграден от редуващи се обеми и ажури, постигнати чрез изрязване и заваряване.

 

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Размерите, които са приблизително 200 см на 100 см на 500 см придават едновременно интимно, съпоставимо с ръста на човека усещане за близост и същевременно имат знаково въздействие, без то да е подтискащо или доминиращо спрямо околната среда. Балансът между традиционни техники, използването на класически материали, устойчиви на атмосферни влияния и съвременна образност, кореспондираща с естетиката на поп и стрийт арта, правят скулптурната група подходяща за публична среда, скъсява дистанцията, разширява разбирането за изкуство и неговата естетизираща роля.

 

Защо Малко Търново?

D:\(  АРТ ДИАЛОГ - 2020\( 2020-БРОЙ 6\ИЗПРАТЕНО\Криле - 1 .jpg

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Проектът разширява своя обхват и придобива допълнителен смисъл през символиката на вечния огън чрез интегрирането му към традиционното честване на празника на града, отбелязващ присъединяването през 1913 година на Малко Търново и Малкотърновския край към пределите на Царство България.

D:\(  АРТ ДИАЛОГ - 2020\( 2020-БРОЙ 6\ИЗПРАТЕНО\Криле 2 .jpg

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ Поради естеството си на намеса в публична среда, проектът е в директен диалог със зрителя, ​​ има потенциала да се превърне в символно място и атракция за жители и гостите на Малко Търново.

D:\(  АРТ ДИАЛОГ - 2020\( 2020-БРОЙ 6\ИЗПРАТЕНО\Криле  надпис 1 .jpg

D:\(  АРТ ДИАЛОГ - 2020\( 2020-БРОЙ 6\ИЗПРАТЕНО\Криле - надпис 2  .jpg

683 общо 1 за днес