- 2021, Брой 2

Приветствие до екипа на Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий” по повод патронния празник на и всички библиотечни работници в страната по повод 11 май

За мен е удоволствие да Ви приветствам по повод патронния празник на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”!

 

Днес българският народ възторжено чества своите  първоучители и просветители, светите братя равноапостоли Кирил и Методий. Денят е още по-тържествен, защото е празничен и за всички библиотечни и информационни специалисти в страната, пазители на нашето уникално и богато културно наследство.

 

С радост отбелязваме в този пресветъл ден, че като верни последователи на онези учители, за които просвещението е въпрос на дълг и на чест, професионалистите от екипа на библиотеката в годините поддържат с любов и грижа духовните връзки между писател и читател, между минало, настояще и бъдеще. Верни на своята мисия, по вазовски продължавате да бъдете един от основните стожери на българщината, памет и съвест, будилник и първа искра в „народната свяст“. Така, постоянно обновяваща се в духовен и в технологичен план, резултат от неуморния труд на специалистите в областта на библиотечните услуги, Националната библиотека продължава да бъде наш морален компас по пътищата на живота.

 

Приветствам Ви по повод реализирането на албума „Слово с четка и длето. Произведения на изкуството, дарени на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, подкрепен от  Министерството на културата. Освен достоен начин за отбелязване на празника, той е и още едно доказателство, отразяващо интердисциплинарните измерения в работата на водещия ни културен институт, както и пример за всеки родолюбец, на когото не е чуждо благородното дело на дарителството. А новооткритата заседателна зала с името на изтъкнатия учен Тодор Боров е поклон и пред онези, които по магичен начин успяват да събудят и отглеждат интереса на хората към книгата и професията на книговеда, библиотекаря и библиографа.

 

Поздравявам Вас и целия Ви екип за това, че достойно, с професионализъм и упоритост не само следвате пътеките на познанието, а като истински будители, сами разкривате нови пътища към умовете и сърцата на всяко едно поколение. Умението да печелите възхищение към книгата и стремежът Ви към висок професионализъм, ми дават увереност в успеха на общата ни кауза за успешно развитие и усъвършенстване на библиотечната мрежа в страната и мисията ни за развитието на Националната библиотека като модерен център за обмен на информация, като дом, където продължава да гори вечният огън на познанието и духа на българското.

 

Честит празник!“

 

 

25 общо 2 за днес