- 2023, Брой 2

Авторската изложба на Фелия Барух
Виж ме, виждам те в Арт център Илинденци

Как изглежда връзката между фотографа и неговия обект, в краткия отрязък от време и интимното пространство, в които се ражда портретът? Имаме ли смелост да се погледнем в очите? А, да видим себе си в очите на другия? Колко уязвими можем да си позволим да бъдем, когато застанем пред обектива? Фелия Барух си задава тези въпроси и търси отговори чрез портретната фотография и в ателието си, познато като Черната кутия.

Публика от различни краища на света видя нейната експозиция “Виж ме, виждам те" сред експозицията на Арт център Илинденци. Сред внушителните каменни градежи на най-големия в България скулптурен комплекс на открито, Фелия представи някои от творбите си, направени в периода 2016 – 2022 г. в специално обособеното пространство, познато като Черната кутия.

Реверанс към епохите, в които хората поръчвали портрети на художници, през чиито очи да видят и запечатат образа си, Черната кутия е проект, който предлага на непреднамерения и непрофесионален ​​ фотомодел нов поглед към себе си. Притъмненото пространство на „кутията“ създава усещане за интимност и предразполага престрашения да съучаства на окото на обектива и дарбата на фотографа в улавянето на момента.

Фелия Барух е родена през 1985 г. Тя е фотограф, куратор и съосновател на фотографския фестивал ФотоФабрика. Живяла е в Брюксел, Мексико и Мадрид. Днес, трайно установена в София, България, Фелия има няколко самостоятелни изложби и арт инсталации, сред които Непознатият друг (2015) и придружената от фотографска книга Palermo. Box. Me. (2020).

Арт център Илинденци е духовно и физическо пространство за обмен на идеи и произведения на изкуството, уникално, заради разположението си сред природата. Центърът, познат още като „мраморния град“, е създаден през 1998 г. от Иван Русев. Наред като изложбено пространство за собствените си скулптурни пластики, Русев утвърди центъра като средище, където творци от различни държави и поколения хармонизират естествената среда с изкуството.