ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА / ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО - 2017, Брой 5

100 години от рождението на Хуан Рулфо, представен от проф. д-р Лиляна Табакова и Изложба от творби на художника Атанас Гаджев. Институт „Сервантес“, София / 22 февруари 2018 г.

 

На 22  февруари 2018 г. Институт „Сервантес“, испанският културно-информационен център, отбеляза  с две инициативи 100 годишнината от рождението на един от най-значимите писатели на ХХ век на литературата, създавана на испански език, Хуан Рулфо:

 Лекция на  проф. д-р Лиляна Табакова

 Изложбата от творби на художника Атанас Гаджев, създадени по романа на Хуан Рулфо „Педро Парамо”

 

● Проф. д-р Лиляна Табакова в лекцията си отбеляза: “Тази вечер съм безкрайно щастлива, че мога да говоря за Хуан Рулфо на фона на тези прекрасни творби на  Атанас Гаджев, вдъхновени от „Педро Парамо” на Хуан Рулфо - едно от най-значимите произведения на  произведения на литературата, създавана на испански език.

 

 

Произведение, което с времето се оказва все повече и повече обект на изследване, като написаното само върху малкия текст на този роман е вече цяла библиотека, защото задава модели на писане в световната литература.

Хуан Рулфо е роден в един район на Мексико, който е едно от най-бедните и тъжни места, нетърпимо горещо, липсва въздух, което ни разкриват постепенно неговите герои от романа „Педро Парамо”. Мястото, в което се развива действието, е един измислен, символичен свят, който отделя живота от смъртта. Една от героините на романа казва, че когато някой умира, той се връща от ада да си вземе одеало, защото там му е студено.