ПЛАКАТ - 2017, Брой 5

Цветът на световния плакат идва в София или силата на социалния плакат…

мегаборд

На 23 април 2018 г. „цветът на цвета” на световния социален плакат ще си даде среща в София. И най-неизкушените от изкуството на плаката със сигурност ще се впечатлят от мащабната акция, която ще продължи повече от месец ​​ на територията на Националния дворец на културата, във фоайето на театър „Азарян”. Кампанията ​​ обединява в общо духовно и физическо пространство колекциите ​​ Плакат – апел, коопродукция на триеналетата на социалния плакат в Монс и на сценичния плакат в София, ​​ подкрепена от ​​ Столичната програма „Култура” ​​ и втора серия от трилогията BG Плакат – социални плакати - част от Културната програма на българското председателство на Европейския съюз, финансирана от Националния фонд „Култура“.

​​ Фокус на кампанията е силата на социалния плакат.

Само преди месец започна реализацията на специален проект, наречен BG ПЛАКАТ, като първата изложба, която може да бъде видяна до 20 април 2018 г., е посветена на фестивалните плакати, които на 23 април отстъпват място на политическите плакати. Амбициозната задача на организаторите, начело с един от най-известните ни плакатисти проф. Божидар Йонов, ​​ е да покажат посоките, постиженията, посланията и съизмерването на плаката в България и в Европа. Те наричат своя проект едновременно ​​ изложбен и изследователски, защото разгръща огромното многообразие, заложено в самото ​​ естество на плаката като синтез между визия и смисъл. Проектът представя богатството от общественозначими послания, с които e наситено това най-демократично и мобилизиращо ​​ гражданската активност визуално изкуство. Всичко това нямаше да се случи, ако две влиятелни международни институции, утвърдили се през последните десетилетия сред най-авторитетните изложения за плакат, не си бяха обединили усилията – ​​ триеналетата на политическия плакат в Монс, Белгия (от 1978 г.) и на сценичния плакат в София, България (от 1995 г.). Подкрепя ги и белгийското фотографско ​​ обединение „Фриско колектив”, също ориентирано към социалната функция на изкуството. Всеизвестен факт за двете триеналето е, че са превърнали плаката в своя мисия, създали са авторитетни европейски мрежи от съмишленици и с дейността си утвърждават ​​ стойностното плакатно изкуство сред агресивната рекламно-комерсиална среда.

 

Какво ще видим на 23 април 2018 г. в НДК?

Една от най-мащабните изложба на знакови социални плакати, специално селектирани от уникалнияфонд на най-старото и авторитетно изложение за политически плакати – триеналето в Монс, Белгия.

И не само.

Ще бъдат изложени малко известни произведения на български автори, получили награди за свои социални плакати в различни световни и национални конкурси.

От няколко години, триеналето в Монс представя политическите плакати заедно с фотографии със силно социално съдържание – линия, която продължава и при гостуването в София.

 

 

Младите артисти пък могат да се възползват от творчески тренинг и лекция, включени в проекта на сдружение „Лингва франка” – пътуващ семинар „Мисия плакат” .

 

Авторите на проекта са наясно, че всичко това се случва в контекста на една разединена и нервна международна среда, в която липсата на толерантност, агресията, неспособността за разбиране на другия, водят до ескалация на омразата. Тъкмо сега е моментът да се създаде среда, която изпитва голяма нужда от ​​ 

 

Именно срещу разделителните линии между общности, индивиди, културни модели и ценности е насочена настоящата изложбена акция, която е подтик към изконните и универсални ценности на хуманизма и демокрацията и отстояването на човешките права.

 

Не е тайна за никого, че социалният плакат изважда на показ „горещите” проблеми на съвремието. Негово кредо е да представя смели, талантливи и ​​ превърнали се в емблеми послания. А внушенията му имат силата да мобилизират гражданската активност и да възпитават непримиримост към несправедливостта в нейните глобални и индивидуални проявления.

 

Създателите ​​ на кампанията биха искали силата на социалния плакат да провокира дебат и едновременно ​​ с ​​ това, консолидацията в обществото, ​​ ангажирайки за целта средствата на визуалното изкуство и на различни културни и комуникационни практики.

 

Сред представените български автори са както прочути майстори на плаката като Асен Старейшински, Димитър Тасев, Божидар Икономов, проф. Николай Николов, Петър Сл. Петров, така и актуалните и активни ​​ съвременните ​​ артисти: Красимира Друмева, ​​ Люба Томова, Анна Симеонова, Ненко Атанасов и др.

 

Сред близо 100-те чужди автори виждаме знакови имена като: Ален ле Кернек - ​​ Франция, Лекс Древински, Полша/Германия, Уве Льош, Матиес Холдер – Германия, Йози Лемел, Израел, както и ​​ българската художничка Люба Лукова, която от години живее и работи в ​​ САЩ.

 

Специален гост на събитието е белгийският визуален артист патрик томбел, член на международното жури на триеналето в Монс и част от Фриско колектив, чиито фотографии със сцени ​​ от различни европейски столици са представени в кампанията.

 

1000 общо 2 за днес