ПИСАТЕЛСКИ ДЕБЮТ - 2016, Брой 4

Представяне на книгата „Горчива мъгла“, сборник с разкази на художника-фотограф Огнян Панов

[ Панов, Огнян. Горчива мъгла. Разкази.

Илюстрации Анри Кулев. С. Труд, 2016  144 с.]



     В Литературния клуб „Перото“ на Националния дворец на културата на 21 ноември 2016 г. бе представена дебютната книга сборник разкази на Огнян Панов, имал в годините не една премиера като художник-фотограф.

 

D:\__АРТ ДИАЛОГ, 4 - 2016\ОГНЯН ПАНОВ - ФОТОГРАФИИ\DSC_0954.JPG

 

    Един от разказите – „Горната махала“ бе публикуван преди това в брой 2 на законодателя в литературата – списание “Съвременник“.

    И други утвърдени автори в даден жанр са ни „изненадвали“ с дебюта си в различна област на изкуството. Нищо изненадващо няма в това да искаш да се изразиш със средствата и на друг жанр, но далеч не всеки успява. Изненадващ е резултатът при Огнян Панов – езикът е образен и лаконичен, наблюденията и посланията са направени чрез ярки образи, изградени с твърде пестеливи, но точни изразни средства, така че ги „виждаш“, което, по дефиниция е белег за зрелост в литературата. При първа книга това рядко се постига, нужно е време и много, много работа. Затова ще си позволим да не се съгласим с Огнян Панов, който твърди: „Трябва ти само … сърце“.

C:\Windows\TEMP\R1__8001.JPG

 Огнян Панов

  

Но вероятно точно поради усещането за сърце във всеки разказ, книгата бе представена от писател от ранга на Димитър Шумналиев. Поради което само ще го цитираме:

 

D:\__АРТ ДИАЛОГ, 4 - 2016\ОГНЯН ПАНОВ - ФОТОГРАФИИ\R1__7975.JPG

Димитър Шумналиев

 

„Познавам Огнян Панов като художник-фотограф.  Бил съм в неговото студио и съм наблюдавал с голямо удоволствие как работи, как търси нюанса, състоянието, образа, как си играе със светлините, осветление, обективи и т.н.  Той направи една великолепна изложба и още тогава си казах – този човек е художник. И си помислих, че този силно ерудиран мъж ще избие и в друга посока, както става с таланта. Ако е много, той все се отклонява нанякъде. И ми се обажда този мъж и казва “Започнах едни разкази – искаш ли да ги видиш.“ Това е не толкова приятно занимание за един автор, защото не знаеш на какви минни полета ще попаднеш. Още първият текст, който ми прати, формира у мен очакване и му казах: Оги, работи, чисти плява, слама, допълнения, скъси изреченията и т.н.   

      Когато онзи ден прочетох книгата, наистина се зарадвах, защото видях един много приятен продукт – извинете ме за думата, но все пак книгата е и стока. Нека да поздравим колегите от Книгоиздателска къща „Труд“, които подадоха ръка и поеха тази отговорност… В много сложно време излиза тази книга – времето, когато уж книгата боледува и няма пазар за нея. Аз съм на друго мнение – фактът, че има печеливши издателства, печеливши търговски вериги, означава, че книгата се търси.  

     И слава богу, че се появяват такива бойци като Огнян, които да зареждат старата щампа с предизвикателства. Защо обичам младите хора и обичам да чета по-млади от мен автори? Защото аз се уча от младите на нова изказност – те не обичат епитетите, те, покрай интернет или бързата комуникация, късат изреченията. Те не обичат местоимението който, което, които… Няма подчинени изречения. Всичко е директно – след точката започва следващото.

    Искрено се надявам книгата на Оги да вкара нови предизвикателства в съвременната литература, защото той не мисли ординерно.“

    Актьорът Веселин Ранков преди да прочете разказа „Горчива мъгла“, дал име на сборника с разкази, сподели, че в душевността на героя е видял себе си от „онова време“.

 

D:\__АРТ ДИАЛОГ, 4 - 2016\ОГНЯН ПАНОВ - ФОТОГРАФИИ\R1__8032.JPG

Веселин Ранков

 

    Литературният критик Митко Новков, благодари на Веселин Ранков, избрал да прочете точно разказа „Горчива мъгла“, единственият написан от първо лице, единствено число, който, според него е най-показателен за автора. И след емоционалния си разказ за изпитаните усещания от прочита на разказите, завърши с думите: „Когато четете книгата „Горчива мъгла“ ще знаете, че в тялото Ви тупти не Вашето сърце, а сърцето на Огнян Панов“.

 

D:\__АРТ ДИАЛОГ, 4 - 2016\9-ПИСАТЕЛСКИ ДЕБЮТ\R1__8072.JPG

Веселин Ранков, Димитър Шумналиев, Митко Новков и Огнян Панов

 

   Изборът на АртДиалог би бил на представянето да бъде прочетен и предговора на Огнян Панов, защото на една страница той е успял да каже за творческия процес и писателския труд не по-малко, отколкото са казали някои от най-големите писатели – български и чуждестранни. А тъй като науката до момента не е дала задоволително обяснение на тази енигма  - творческият процес, за него знаем само  това, което ни казват самите творци. Именно поради това предговорът на Огнян Панов към книгата му има самостоятелно и приносно значение по въпроса.    

    На журналистическия въпрос, отправени към Огнян Панов – има ли светлина в „горчивата мъгла“, неговият отговор беше еднозначен: „Светлината е във вечните неща, като например това, че да даваш е повече и по-важно, отколкото да получаваш. Ако си в състояние да изпитваш това – няма защо да те безпокои нещо материално.“  

     Пожелаваме успех и на следващата книга на Огнян Панов, но не само защото, както той казва, „Ако не можеш да не пишеш – пиши!“, но и защото след „Горчива мъгла“, знаем със сигурност, че той има какво да каже на нас читателите.

       

C:\Windows\TEMP\R1__7961.JPG

2222 общо 1 за днес