ПРЕДСТОЯЩО - 2020, Брой 4

„ПАЛЕЧКО“ – Изложба на Иван Димов- илюстрации по творби на Валери Петров Галерия-книжарница София-прес 16.09 -13.10.2020 г.

По повод 100-годишнината от рождението на Валери Петров Галерия-книжарницата София-прес ще представи изложба от творби на проф. Иван Димов - илюстрации на неговата книга „Палечко“, написана 1943 г.

https://www.sbhart.com/data/kimo_images/bg/exhibitions_1017/small_---Ivan%20Dimov%20-%20Palechko%20-%20Izlojba%20-%20Plakat%20-%20JPG%20-%20Copy.jpg

 

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ Експозицията  представя цялостната работа на Иван Димов по поемата – 22 олригинала - фолиà, винетки, титулна страница, рисуван авторски шрифт, с които той кандидатства през 1978 г. в Общата художествена изложба/конкурс „Илюстрация". И въпреки постиженията на по-възрастните му именити колеги, Иван Димов, тогава на 35 години, е отличен ​​ за представените творби по поемата „Палечко“ от СБХ с награда. Експозицията предоставя рядката възможност на зрителите и експертите да проследят как са се появявали асоциативните и поетични образи - строго следвайки текста, а в същото време - свободно и по детски смело са визуализирали въображаемия от художника свят.

Изложбата дава отговор и на въпроса, защо Валери Петров предлага именно тези творби да станат илюстрации на „Палечко“, когато „Български художник“ през 1981 г. планира издаването на „Палечко“.

Така се слага началото на едно дългогодишно и плодоносно творческо сътрудничество, родило великолепните издания като сборника „Пет приказки“, събрал великолепните и най-обичани

 

Пет приказки

от децата ​​ книги на Валери Петров - ​​ "Бяла приказка", "Копче за сън", "Меко казано", "В лунната стая" и "Пук!“, ​​ издадена ​​ през 1986 от Издателство „Отечество“ .

 

Издавани като по-малки сборници от типа на ​​ „Меко казано“ и „Копче за сън“.

 

​​ Меко казано. Копче за сън

 ​​ ​​ ​​​​ 

или отделни издания – като „Пук“ или „Лунната стая“,  ​​​​ 

Пук!

художникът винаги постига желания от Валери Петров ефект-

Затова Валери Петров дава следната оценка на проф. Иван Димов: „Понякога у художника играта на цветните петна взема връх над конкретните спомени… Но в мъглицата се крият пак същите ритли на колела, магарета, селски  покриви, те пак са там, само дето са се превърнали в оранжево-червена или сиво-зелена хармония. И това е защото вярвам в искреността на този живописец и график – едно от качествата му, които го правят художник от световна класа.“

1017 общо 1 за днес