ПЛАКАТ - 2017, Брой 5

Цветът на световния плакат идва в София или силата на социалния плакат…

мегаборд

На 23 април 2018 г. „цветът на цвета” на световния социален плакат ще си даде среща в София. И най-неизкушените от изкуството на плаката със сигурност ще се впечатлят от мащабната акция, която ще продължи повече от месец  на територията на Националния дворец на културата, във фоайето на театър „Азарян”. Кампанията  обединява в общо духовно и физическо пространство колекциите  Плакат – апел, коопродукция на триеналетата на социалния плакат в Монс и на сценичния плакат в София,  подкрепена от  Столичната програма „Култура”  и втора серия от трилогията BG Плакат – социални плакати - част от Културната програма на българското председателство на Европейския съюз, финансирана от Националния фонд „Култура“.

 Фокус на кампанията е силата на социалния плакат.

Само преди месец започна реализацията на специален проект, наречен BG ПЛАКАТ, като първата изложба, която може да бъде видяна до 20 април 2018 г., е посветена на фестивалните плакати, които на 23 април отстъпват място на политическите плакати. Амбициозната задача на организаторите, начело с един от най-известните ни плакатисти проф. Божидар Йонов,  е да покажат посоките, постиженията, посланията и съизмерването на плаката в България и в Европа. Те наричат своя проект едновременно  изложбен и изследователски, защото разгръща огромното многообразие, заложено в самото  естество на плаката като синтез между визия и смисъл. Проектът представя богатството от общественозначими послания, с които e наситено това най-демократично и мобилизиращо  гражданската активност визуално изкуство. Всичко това нямаше да се случи, ако две влиятелни международни институции, утвърдили се през последните десетилетия сред най-авторитетните изложения за плакат, не си бяха обединили усилията –  триеналетата на политическия плакат в Монс, Белгия (от 1978 г.) и на сценичния плакат в София, България (от 1995 г.). Подкрепя ги и белгийското фотографско  обединение „Фриско колектив”, също ориентирано към социалната функция на изкуството. Всеизвестен факт за двете триеналето е, че са превърнали плаката в своя мисия, създали са авторитетни европейски мрежи от съмишленици и с дейността си утвърждават  стойностното плакатно изкуство сред агресивната рекламно-комерсиална среда.

 

Какво ще видим на 23 април 2018 г. в НДК?

Една от най-мащабните изложба на знакови социални плакати, специално селектирани от уникалнияфонд на най-старото и авторитетно изложение за политически плакати – триеналето в Монс, Белгия.

И не само.

Ще бъдат изложени малко известни произведения на български автори, получили награди за свои социални плакати в различни световни и национални конкурси.

От няколко години, триеналето в Монс представя политическите плакати заедно с фотографии със силно социално съдържание – линия, която продължава и при гостуването в София.

 

 

Младите артисти пък могат да се възползват от творчески тренинг и лекция, включени в проекта на сдружение „Лингва франка” – пътуващ семинар „Мисия плакат” .

 

Авторите на проекта са наясно, че всичко това се случва в контекста на една разединена и нервна международна среда, в която липсата на толерантност, агресията, неспособността за разбиране на другия, водят до ескалация на омразата. Тъкмо сега е моментът да се създаде среда, която изпитва голяма нужда от  

 

Именно срещу разделителните линии между общности, индивиди, културни модели и ценности е насочена настоящата изложбена акция, която е подтик към изконните и универсални ценности на хуманизма и демокрацията и отстояването на човешките права.

 

Не е тайна за никого, че социалният плакат изважда на показ „горещите” проблеми на съвремието. Негово кредо е да представя смели, талантливи и  превърнали се в емблеми послания. А внушенията му имат силата да мобилизират гражданската активност и да възпитават непримиримост към несправедливостта в нейните глобални и индивидуални проявления.

 

Създателите  на кампанията биха искали силата на социалния плакат да провокира дебат и едновременно  с  това, консолидацията в обществото,  ангажирайки за целта средствата на визуалното изкуство и на различни културни и комуникационни практики.

 

Сред представените български автори са както прочути майстори на плаката като Асен Старейшински, Димитър Тасев, Божидар Икономов, проф. Николай Николов, Петър Сл. Петров, така и актуалните и активни  съвременните  артисти: Красимира Друмева,  Люба Томова, Анна Симеонова, Ненко Атанасов и др.

 

Сред близо 100-те чужди автори виждаме знакови имена като: Ален ле Кернек -  Франция, Лекс Древински, Полша/Германия, Уве Льош, Матиес Холдер – Германия, Йози Лемел, Израел, както и  българската художничка Люба Лукова, която от години живее и работи в  САЩ.

 

Специален гост на събитието е белгийският визуален артист патрик томбел, член на международното жури на триеналето в Монс и част от Фриско колектив, чиито фотографии със сцени  от различни европейски столици са представени в кампанията.

 

214 общо 1 за днес