СЪБИТИЯ В КУЛТУРНИЯ ЖИВОТ - 2016, Брой 3

Ретроспективна изложба плакати на художника Камен Попов Галерия „Средец“, 16-22 юли 2016

Галерия „Средец” на Министерството на културата на Република България представи ретроспективна изложба от плакати на художника Камен Попов.

Изложбата ПЛАКАТИ е първото цялостно представяне на художника в София, след поредица негови самостоятелни изложби в  Есен, Трир, Емерих, Брюксел, Ню Йорк, Палто Алто, Калифорния, Люксембург и др.

Камен Попов (25. 02. 1947 – 19. 02. 2015 г.) е възпитаник на Художествената гимназия в София и на Националната художествена академия, която завършва през 1973 г. в класа на проф. Александър Поплилов.

От 1977  до 1987 г. е художествен редактор в издателство „Септември”, гр.София, а от 1987 до 1995 г. –  в издателство „Бинсфелд”, гр.Люксембург.  

Творческият път на Камен Попов, освен със създадените от него стотици плакати, е свързан с основаната от него в Люксембург  през 1989 г. „Галерия 88“, рекламна агенция и училище по изобразително изкуство „Радар”.

●На Камен Попов дължим популяризиране постиженията на съвременното българско изобразително изкуство пред многонационалната публика на Люксембург чрез организираните от него изложби на десетки български художници в течение на години.  

●Плакати на Камен Попов са участвали в най-престижните международни конкурсни изложби за плакат, на които са отличавани с дипломи или награди от:

Международните биеналета във Варшава, Бърно, Мексико

Международните триеналета в Лахти, Финландия, Монс, Белгия, Търнава, Словакия, Тояма, Япония

Международните изложби “Art Directors Club” в Ню Йорк през 1989 и „Право на достойнство за затворниците” в Центъра „Помпиду”, Париж, през 1993.

●Плакати на Камен Попов са собственост на авторитетни държавни и частни музеи и колекции като: Държавния музей за приложни изкуства, Мюнхен, Музея на плаката, Есен, Музея на модерното изкуство (MOMA), Ню Йорк, Музея на Израел в Йерусалим, Френската филмотека, Париж, „Art Directors Club“, Ню Йорк, Фонда от плакати на Националната библиотека, Люксембург и др.

На творбите на Камен Попов са посветени десетки публикации в специализирани издания по цял свят.

Част от плакатите, представени на изложбата в Зала „Средец“, София:

[pdfviewer width=”620px” height=”849px” beta=”true/false”]http://artdialog-bg.com/images/2016/broi3/-05-07-16.pdf[/pdfviewer]
 

Carmen
gogol


slujbogonci copysachmo


urgent copy


ULF 2
SBH
fume
heda
CHOSES
2480 общо 1 за днес