ФОТОГРАФИЯ - 2017, Брой 2

Четвърто издание на Международния фестивал ФОТОФАБРИКА

Тазгодишното​​ ​​ четвърто​​ по ред издание на ежегодния​​ Фестивал ​​ ФОТОФАБРИКА ​​​​ под​​ ​​ мотото „ОТБЛИЗО“ обединява поредица от събития, в центъра на които​​ е човекът.

Събитията – изложби, творчески срещи​​ са​​ с продължителност почти три​​ месеца​​ в национални и регионални галерии, музеи, арт-пространства в София и в Банкя.

За втора поредна година и София влиза в международния календар на фотомаратоните.

 

ПРОГРАМАТА на ФОТОФАБРИКА`2017 ​​​​ 

 

​​ Изложба​​ „С отворена уста​​ на​​ ​​ Кристина Гарсия Родео​​ -​​ фотограф и преподавател в различни училища по изкуствата,​​ носител на най-високото испанско отличие за​​ високи творчески постижения и​​ ​​ единственият испански фотограф,​​ член на​​ „​​ Магнум“ -​​ един от най-престижните международни фотографски кооперативи с офиси в Ню Йорк, Париж, Лондон и Токио.​​ 

Кристина Родео​​ от години изследва религиозни, езически и културни обичаи в​​ различни държави.​​ Нейните творби участват в престижни фестивали, в самостоятелни и​​ групови изложби.​​ ​​ 

Нейният първи проект в България,​​ осъществен​​ съвместно с ФОТОФАБРИКА,​​ бе посветен на кукерите в Перник.

15.06 - 23.07 - Национална галерия Двореца, пл. „Княз Александър I“ 1, София

 

​​ Изложба „Просто Доано“ на Робер Доано​​ -​​ най-известните фотографии на​​ ​​ един от основоположниците на фотожурналистиката, автор на над 450 000 фотографии, създадени през периода от края на Втората световна война до смъртта му през​​ 1994 г.​​ По време на Втората световна война​​ Робер​​ Доано е​​ член на френската съпротива и основната му дейност е свързана с фалшифициране на документи.​​ Последната му изложба приживе е ретроспективната​​ му​​ изложба​​ в Музея за модерно изкуство в Оксфорд през 1992 г.

5.05 - 15.06.2017 г. - ​​ Регионален исторически музей София, пл. Бански 1

 

​​ Изложба​​ Десет щракнати снимки. Прага​​ на Борис Мисирков​​ ​​ и Георги Богданов

Интригуващото съобщение на сайта на Фестивала ФОТОФАБРИКА​​ ​​ гласи: „Изложбата​​ показва десет гледки от чешката столица. Във всяка точка двамата фотографи в продължение на един час запечатват различни ситуации, които се случват пред камерата им. Следва подобен на филмовия монтаж процес, чрез който стигаме до десет многофигурни композиции, които обръщат наопаки класическата представа за “решаващия миг” във фотографията“.

22.05. – 04.06.2017 г. - Чешки​​ център, ул.“Г.С.Раковски“ 100,​​ София

 

​​ Изложба „Аз, моя милост и ЕС​​ на​​ Алекс​​ Майоли​​ -​​ създадена специално за​​ ФОТОФАБРИКА,​​ като за целта италианският фотограф пристига анонимно и посещава​​ и работи на​​ емблематични за прехода на България места.​​ Творби на автора са в най-престижните от гледна точка на авторската​​ фотография медийни гиганти -​​ News week, The New York Times Magazine, Granta и National Geographic.

09.05 -11.06.2017 г. - Софийска градска художествена галерия, ул. „Ген. Гурко“ 1

 

​​ Изложба „ОТБЛИЗО“ -​​ Гети имиджес, Ройтерс​​ -​​ посветена на 70 годишнината на Magnum Photos​​ 

02.05 - 15.05.2017 г. -​​ Мост на влюбените, НДК

16.05 - 11.06.2017 г. -​​ Национално музикално училище „Любомир Пипков“,​​ ул. „Оборище“ 17, София

16.05 - 11.06.2017 г. - 120 ОУ „Г. С. Раковски“,​​ пл. „Папа Йоан Павел“ II, 7, София​​ 

 

​​ Изложба „Автопортрет с близнаци и една гърда“ на​​ Лин Шрьодер​​ -​​ немски фотограф и преподавател​​ ​​ в училища по изкуствата. Нейни творби са печелили множество награди и​​ са показвани многократно в различни държави в​​ Европа, в това число​​ и​​ в​​ прочутия арт център Deichtorhallen в Хамбург, на парижката фотографско изложение Paris Photo, на фестивала "Lucca Photo",​​ в Нобеловия​​ център за мир в Осло.​​ Лин Шрьоден работи за международни списания​​ като Camera Austria International, Vonhundert, Photonews.​​ 

15.05 - 28.05,​​ Галерия „Васка Емануилова“,​​ ​​ бул. "Янко Сакъзов" 15, София

 

​​ Изложба „Завръщане“ на​​ Виолета Апостолова – Лети

Изложбата ​​ на младата художничка и фотограф​​ представя серия от портрети на мигриращи хора.

20.05.2017 г. - Галерия „Васка Емануилова“, бул. "Янко Сакъзов" 15

 

​​ Изложба на​​ Стоян Ненов,​​ първият българин носител на наградата „Пулицър“​​ 

и прожекция на​​ документални фотографски филми.​​ 

Стоян Ненов е отличен,​​ заедно с колегите си от фотоотдела на агенция​​ New York Times,​​ ​​ начело с Янис Бехракис, и фоторепортерите​​ Маурисио Лима, Сергей Пономарьов, Тайлър Хикс и Даниел Етер в категорията​​ „Снимки от горещи новини“ за​​ отразяването на драмата на стотиците хиляди​​ имигранти, пристигащи в Европа.

​​ 

 

​​ Изложба „ФОТОФАБРИКА​​ гостува в Банкя

02.05. 2017 г. - Арт център Банкя

 

КИНОФАБРИКА 3

Показ на филми за водещи фотографи,​​ като военния фотограф МакКулин,​​ фотографите​​ Хари Бенсън,​​ Робърт Мейпълторп,​​ Едуард Буртински.​​ ​​ 

Френски институт, пл. „Славейков“ 3, София

Кино Одеон, бул. „Патриарх Евтимий“ 1, София

 

​​ 03.06, 10:00​​ -​​ Фото финиш / Фотомаратон,​​ ​​ ул. Ген. Гурко 21​​ -​​ фотографско състезание за български участници, които​​ трябва да направят серия от фотографии по предварително зададени теми за определено​​ време. Снимките се предават "направо​​ от фотоапарата" без​​ редактиране или​​ обработка. Международно жури​​ оценява анонимните фотографии според техниката на заснемане и креативността в интерпретирането на темата.

За втора​​ поредна година и София влиза в Международния календар на фотомаратоните.​​ 

Началото на фотомаратоните е поставено в Мадрид през 1986 г. като днес​​ в света​​ те​​ са вече 80 на брой.​​ 

788 общо 1 за днес